“Μνηστήρες” της… Πηνελόπης

Toυ Ιωάννη Δαμίγου

Είδαν φως και μπήκαν. Δήλωσαν “μεσαίοι” άρα καλύπτονται και καλύπτουν. Δήλωσαν “προοδευτικοί”, αυτοί μπήκαν ευρύτερα δικαιωματικά. Και κατέλαβαν τις επίκαιρες θέσεις των “Μνηστήρων” της επιμέρους εξουσίας, που διεκδικεί την διακυβέρνηση της χώρας. Αλλά υπάρχουν και οι εν δυνάμει “Μνηστήρες”, οι εκτός. Κάποιοι από αυτούς, που δηλώνουν προοδευτικοί, κατά καιρούς όμως και επ’ ευκαιρίας, αφού συμπληρώσουν τα απαραίτητα διψήφια, κατά δήλωση ποσοστά, ευελπιστούν να συμπεριληφθούν στην νομή της εξουσίας.

Αν δεν συμπληρωθούν τα αναγκαία ποσοστά, τότε η διάλυση καραδοκεί, με όλους τους κινδύνους και τα ενδεχόμενα που θα ακολουθήσουν. Η ανάγκη πολιτικής επιβίωσης θα τους στρέψει σε δυο μόνο επιλογές: Η πρώτη θα αφορά τους περίπου “προοδευτικούς” σοσιαλιστές, που θα κτυπήσουν την πόρτα  των μόνιμα “προοδευτικών” που θα τους καλωσορίσουν, Η δεύτερη περιέχει τους “κεντροκεντρώους” που με πιο μεγάλη χαρά θα τους περιθάλψει η σκληρή και πάντα φιλόξενη δεξιά. Μέχρι τότε η “Πηνελόπη” θα συνεχίζει να υφαίνει την ημέρα και να ξηλώνει το βράδυ, αναμένοντας τον σύζυγο. Ράβε ξήλωνε από τότε δηλαδή, από εκεί κρατά το εθνικό μας έθιμο.

Τώρα ποιο κυβερνητικό σχήμα και αν, θα προκύψει από τις κάλπες των εκλογών, πρώτων, δεύτερων και τρίτων, με όλους αυτούς τους ήμερους και άγριους “Μνηστήρες” να στριμώχνονται στις λίστες, καθώς τίς εμφανίζουν “ντέρμπυ”, άγνωστο. Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραπλάνησης του τηλεοπτικού κοινού, που θα παρακολουθεί τις τηλεμαχίες πολιτευτών, καλό θα ήταν να αναγράφεται στο μέτωπο το κόμμα που εκπροσωπούν τελευταία. Μη τυχόν και γίνει κάποια παρεξήγηση και ψηφίσει άλλα αντί άλλων.

Μια πιο απλή πρόταση παρουσίασης, θα ήταν η εξής: Δεξιά του παρουσιαστή/τριας και αριστερά όπως βλέπουμε την οθόνη, να κάθονται οι “προοδευτικοί” εκπρόσωποι. Αριστερά του παρουσιαστή/τριας και δεξιά όπως βλέπουμε την οθόνη, να καταλαμβάνουν οι σκληροί δεξιοί εκπρόσωποι. Οι σοσιαλιστές, κάτσουν δεν κάτσουν, το ίδιο κάνει. Τους καταλαβαίνει εύκολα κανείς, καθώς θα κοιτάζουν μια προοδευτικά και και μια δεξιά, αν δεν γέρνουν, από πονηριά του σκηνοθέτη στο πλατό.

 Όσο θα υφαίνει και θα ξηλώνει η “Πηνελόπη”, τόσο θα παρελαύνουν από τις τηλεοπτικές οθόνες οι λογής πολιτικοί “Μνηστήρες”. ενημερώνοντας την κοινή γνώμη των ηλικιωμένων για το παρελθόν. Το μέλλον άλλωστε δεν αφορά αυτούς. Οι νέοι δεν βλέπουν τηλεόραση, πόσο μάλλον καυγάδες για το παρελθόν. Μια  και το μέλλον ούτε αυτούς αφορά, αφού το γνωρίζουν ήδη καλύτερα από τον καθένα μας.