Άμεση επαναφορά της Ευρωλίστας

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών έχει αποτελέσει σημείο τριβής στο παρελθόν ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και μετά από διάφορες διαβουλεύσεις, αυτό που ισχύει σήμερα είναι το σύστημα της σταυροδοσίας.

Αυτό μπορεί στα μάτια του κόσμου να φαντάζει ως το πιο δημοκρατικό σύστημα, καθώς παίζει ρόλο η προτίμηση του κάθε ψηφοφόρου απέναντι στον υποψήφιο, όμως όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα διαφοροποιούνται αρκετά στην πράξη.

Μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες στην επιλογή στελεχών για την Ευρωβουλή, όπως αποδείχθηκε στις περιπτώσεις Καϊλή, Γεωργούλη, αλλά και με στελέχη στο παρελθόν, που απλά είχαν ένα τυπικό ως διακοσμητικό ρόλο, ενώ αμείβονταν αδρά για την παρουσία τους, θα πρέπει να βρεθεί άμεσα, μια πιο αντικειμενική μέθοδος επιλογής, που θα διασφαλίζει τόσο την εκπροσώπηση των πολιτών, όσο και το εθνικό συμφέρον .

Οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να γίνει επαναφορά της επιλογής των ευρωβουλευτών με λίστα και όχι με βάση τον σταυρό, είναι λόγοι οικονομικοί, αλλά και μόρφωσης και δεξιοτήτων, δεδομένης της εκπροσώπησης της χώρας στο εξωτερικό και μάλιστα στα βασικότερα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Όταν ένας υποψήφιος πρέπει να εκλεγεί με σταυροδοσία, τότε είναι υποχρεωμένος να κάνει προεκλογική εκστρατεία σε όλη την επικράτεια, διεκδικώντας πρακτικά την ψήφο των Ελλήνων πολιτών στο σύνολό τους.

Από μόνη της αυτή η διαδικασία αποδεικνύεται αναποτελεσματική στην προώθηση των πραγματικά άξιων και άριστων στην Ευρωβουλή, εφόσον το συγκριτικό πλεονέκτημα το έχουν μόνο τα προβεβλημένα πολιτικά στελέχη ή πάσης φύσεως γνωστές προσωπικότητες, όπως ηθοποιοί, τραγουδιστές, καλλιτέχνες, influencers, που επιθυμούν να εκλεγούν εκμεταλλευόμενοι την προσωπική τους αναγνωρισιμότητα.

Το πρόβλημα όμως της χώρας δεν είναι η διασημότητα ή η αναγνωρισιμότητα και εν τέλει η συμπάθεια που μπορεί να έχουν ευρεία κοινωνικά στρώματα προς έναν συγκεκριμένο υποψήφιο, καθώς αυτό ενδεχομένως να διαστρεβλώνει την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό και να λαμβάνονται λάθος αποφάσεις, σε κρίσιμες στιγμές για την χώρα, που πρέπει να είναι παρούσα και με συγκεκριμένη άποψη σε όλες τις εξελίξεις και τα ψηφίσματα της ΕΕ, που εν τέλει αγγίζουν, είτε οικονομικά είτε πολιτικά την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.

Εν κατακλείδι, θα είναι πιο αποτελεσματικό και συνετό, τα κόμματα να συναινέσουν σε κάποια συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας υποψήφιος και έτσι να επιλέγεται με ευθύνη του κόμματος από λίστα, με στόχο αναλόγως του αποτελέσματος για κάθε κόμμα, να βρίσκεται ή όχι σε εκλόγιμη θέση και να έχει την δυνατότητα να εκπροσωπήσει επάξια και με γνώσεις τις θέσεις της Ελλάδας στην Ευρωβουλή, για όλα τα καίρια και κομβικά ζητήματα που απασχολούν την χώρα μας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός