Ιστορική Μνήμη και Εθνική Στρατηγική

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η Εθνική μας Επέτειος της 25ης Μαρτίου, είναι μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες που αποτελούν σταθμό για την νεοελληνική ιστορία και την εξέλιξη της χώρας, από την στιγμή που απελευθερώθηκε πριν δύο αιώνες από τον τουρκικό ζυγό.

Η χώρα με τις όποιες δυσκολίες, παλινωδίες, εμφύλιους πολέμους και πτωχεύσεις, προχώρησε μπροστά και βρίσκεται σήμερα ισότιμο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης καθώς και μέλος του ΝΑΤΟ.

Παρόλα αυτά, απαιτείται μία συνεκτική στρατηγική στα εθνικά θέματα, στα πλαίσια μίας διακομματικής και εθνικής συνεννόησης, ώστε η πολιτεία να αντιμετωπίζει τόσο τον βασικό της αντίπαλο την Τουρκία, όσο και κάθε εναλλακτική απειλή, με ενιαίο τρόπο και με ένα δόγμα το οποίο δεν θα μεταβάλλεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και πάνω από όλα δεν θα δίνει δικαιώματα διεκδίκησης στους γείτονες, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Οι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα που αφορούν την Τουρκία αλλά και την Συμφωνία των Πρεσπών, δημιουργούν τετελεσμένα και δεν προωθούν μία αποδεκτή λύση στα διμερή ζητήματα που να μπορεί να υιοθετήσει η χώρα μας, ώστε να την επικοινωνήσει σε συμμάχους, εταίρους και δανειστές.

Είναι άραγε αλλαγή δόγματος από ελληνικής πλευράς, οι δηλώσεις δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο; Μάλιστα έφθασε στο σημείο να παραδεχθεί ότι κανένα μεγάλο project δεν θα προχωρήσει αν δεν συμφωνήσει και η Τουρκία, βάζοντας στο κάδρο και την Κύπρο, η οποία προχωρά αυτόνομα και με προσεκτικές κινήσεις στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της που βρίσκονται κατά μήκος της δικής της ΑΟΖ.

Σε συνέχεια μάλιστα των συγκεκριμένων δηλώσεων που χαροποίησαν ιδιαίτερα τους γείτονες και τις ανέδειξαν δεόντως στα δικά τους ΜΜΕ, προστέθηκαν δηλώσεις πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξε δημόσια, ότι το Καστελόριζο, δεν βρίσκεται γεωγραφικά στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν λοιπόν κάποιος προσεκτικά συνδέσει αυτές τις δηλώσεις που φαινομενικά εκφράζουν προσωπικές απόψεις, τότε θα καταλάβει ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία, εφόσον το Καστελόριζο, είναι το σύνορο της ελληνικής ΑΟΖ, βάσει του οποίου, ενοποιείται με την Κυπριακή ΑΟΖ και έτσι διευκολύνει το ενιαίο αμυντικό δόγμα της χώρας, αλλά και την συνολική ενεργειακή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, από δύο κράτη μέλη όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση μετά την συμφωνία των Πρεσπών, προσπαθεί να ανοίξει διμερή θέματα με την Τουρκία, βάζοντας στην διαπραγμάτευση σχεδόν τα πάντα, αναιρώντας ένα δόγμα δεκαετιών, ότι η Ελλάδα δεν συζητά για γκρίζες ζώνες και για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογραφεί εδώ και δεκαετίες.

Η αλλαγή στρατηγικού και αμυντικού δόγματος από μία κυβέρνηση που δεν έχει καν πολιτική νομιμοποίηση και θα είναι το πιθανότερο αξιωματική αντιπολίτευση σε μερικούς μήνες, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος με τα κόμματα ή η σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, έτσι ώστε να είναι γνωστά όλα τα δεδομένα της επόμενης μέρας των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, στρατηγικές συμμαχίες, ψύχραιμες αντιδράσεις αλλά και μία ενιαία επικοινωνιακή στρατηγική, που δεν θα επιτρέπει κανενός τύπου εκμετάλλευση από άλλη χώρα, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Το τί τελικά έχει συμφωνήσει ή πρόκειται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με την Τουρκία, θα φανεί σύντομα και ευελπιστούμε να μην αποτελέσει μία δεύτερη συμφωνία των Πρεσπών, παραχωρώντας κεκτημένα δεκαετιών, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός