Μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση ο Καμμένος;

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Του Νίκου Λακόπουλου

Η τελευταία είδηση είναι πως όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών ο Πάνος Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα την ρίξει. “Η θέση της κυβέρνησης είναι η συμφωνία των Πρεσπών όπως την εκφράζει ο ΥΠΕΞ, αλλά εγώ δεν θα την ψηφίσω” είπε ο υπουργός Άμυνας στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο άνθρωπος- ή τυφώνας- πήγε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εξηγήσει ότι δεν συμφωνεί και έκανε και μία πρόταση- για “προσωρινή λύση” στο Σκοπιανό- μαζί με την πρόταση για νέες βάσεις στην Ελλάδα. Απλά πράγματα! Είχε δει πει πως έχει αναλάβει η Ελλάδα και ειδικά το υπουργείο Άμυνας “την ευθύνη μιας περιοχής, ιδιαίτερα αυτής που είναι μεταξύ της Κρήτης, του Σουέζ, της Κύπρου  και της Μάλτας, όπου γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση παράνομων όπλων, πετρελαίου, ναρκωτικών, που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία”. Από ποιον την ανέλαβε;

Φαίνεται πως την πρόταση δεν την είχε εγκρίνει ο πρωθυπουργός, αλλά αυτός την έθεσε στους Αμερικάνους μαζί με την πρόταση για βαλκανική συμμαχία που θα… αναχαιτίσει την ρώσικη διείσδυση- μάλλον ερήμην των συμμάχων του όπως η Σερβία που θα μπει αργότερα στη …συμμαχία -και δεν το ξέρει.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τον συνεταίρο του μιλώντας στη Κεντρική Επιτροπή- σα να μην υπήρχε. «Καλό είναι όλοι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτό τον τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο, όταν πρέπει να μιλήσουμε» είπε και πως ” η Ελλάδα δεν αναζητά προστάτες». Ταυτόχρονα έστειλε ένα μήνυμα στους γείτονες ότι “δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις” για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. καθώς ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Μόσχα, μάλλον όχι για να συζητήσει την αναχαίτιση της … ρώσικης διείσδυσης στα Βαλκάνια.

“Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα” θάλεγε εδώ ο Ντίνος Ηλιόπουλος, όπου ο καθένας έχει τις απόψεις του και τις …εκφράζει- ιδιαίτερα αν είναι συγκυβερνήτης. Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει και όπως είπε ο πρωθυπουργός “Αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί,  ας έρθει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Και να μετρήσουμε εκεί, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος». Η κορύφωση του έργου ήρθε όταν ο αμερικάνος πρέσβης είπε πως οι ΗΠΑ, είναι ευχαριστημένες, δεν θέλουν άλλες βάσεις!

Όσοι βλέπουν εκλογές τον Μάιο τώρα τις περιμένουν νωρίτερα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να εξαντλήσει την τετραετία και να ψηφίζει νομοσχέδια μέσα στον Αύγουστο. Αν οι ΑΝΕΛ- δηλαδή οι μισοί- αποχωρήσουν από την κυβέρνηση δεν θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά θα αναβαπτιστεί και μάλλον οι ΑΝΕΛ θα διαλυθούν -μαζί με όλα όσα θα συμβούν σε άλλα κόμματα όταν έρθει η Συμφωνία για συζήτηση στη Βουλή.

Όχι μόνο μια πρόταση δυσπιστίας δεν θα ψηφιστεί από 151 βουλευτές, αλλά όπως υπαινίσσονται πολλοί υπουργοί είναι πιθανόν η κυβέρνηση να πάρει τόσους ψήφους σε μια συζήτηση στη Βουλή που θα μετατραπεί σε νέα ψήφο εμπιστοσύνης. “Η πολιτική αντιδικία έχει παιδικότητα. Δεν είναι για ενήλικες ανθρώπους, δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα» θα πει ο Κώστας Ζουράρις “Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφιστεί από τους ΑΝΕΛ πρόταση δυσπιστίας που μπορεί να έρθει από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης».

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος- βουλευτής των ΑΝΕΛ- δεν θα συνεργασθεί ποτέ -είπε- “με αυτούς που βίασαν λεηλάτησαν και καταδίκασαν τη χώρα να είναι ζητιάνος στην παγκόσμιο κοινότητα”. Θα ψηφίσει τη Συμφωνία και θα παραδώσει την έδρα του. Κι ο Σπύρος Δανέλλης- βουλευτής του Ποταμιού- έθεσε καθαρά την πρόταση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Κινάλ- Ποταμιού. Σε όλα αυτά θα πρέπει να αθροίσουμε και την δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη πως “η στάση του κ. Καμμένου είναι μια στάση υπονομευτική των συμφερόντων της χώρας. Δεν θα έπρεπε να βρίσκεται πια στην υπουργική καρέκλα».

Όλα αυτά είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και δείχνουν πως η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα διαλύσει την κυβέρνηση, αλλά θα δημιουργήσει πρόβλημα σε άλλα κόμματα, μερικά από τα οποία- όπως οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων μπορεί να μην υπάρχουν πλέον καθώς περιμένουν τις εκλογές που θα τα θέσει εκτός Βουλής.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η κυβέρνησή του θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρει για τον συνασπισμό, τα είπε όλα. Το διαζύγιο είναι γεγονός, αλλά αφήνει τον Καμμένο να αποφασίσει πότε θα φύγει κι αν θα φύγει. Ο υπουργός Άμυνας είναι ήδη στρατηγός χωρίς στρατό και οι εξελίξεις μπορεί να φέρουν πιο κοντά αυτό που θα συμβεί μετά τις εκλογές: να αλλάξει ο πολιτικός χάρτης, οι συσχετισμοί, τα κόμματα και πιθανόν η κυβέρνηση- με νέες συμμαχίες.

«Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Όποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς». Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το είπε τόσα καθαρά και τόσο φωναχτά όσο δεν γινόταν άλλο.

Τώρα πια θα πρέπει να δούμε όχι τις μικρές εικόνες, αλλά την μεγάλη εικόνα που δείχνει το νέο τοπίο, όχι μετά, αλλά πιθανότατα πριν τις εκλογές. Τι θα πει π.χ. ότι το Κινάλ θα δει τα αποτελέσματα και θα αποφασίσει τι θα κάνει -προτείνοντας μάλιστα και στους δυο- συγκυβέρνηση- ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το κόμμα που κατέστρεψε στην Ελλάδα;

Πρακτικά μόνο με το πρώτο κόμμα μπορεί να συγκυβερνήσει κι αν αυτό δεν είναι η Νέα Δημοκρατία και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το κάνει και τώρα! Αν επιχειρήσει συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία- όπως έχει προαναγγείλει ο Μητσοτάκης, ακόμα κι αν έχει αυτοδυναμία- το Κινάλ αν δεν συρρικνωθεί πριν τις εκλογές θα διασπαστεί μετά από αυτές.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έφερε την απλή αναλογική είχε αποφασίσει ήδη πως οι επόμενες κυβερνήσεις θα είναι κυβερνήσεις συνασπισμού. Το θέμα είναι ανάμεσα σε ποια κόμματα αν οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, πιθανόν η Ένωση Κεντρώων δεν μπουν στην Βουλή και το Κινάλ είναι ένα πολύ μικρό κόμμα ή δύο κόμματα;

Φαίνεται πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα μοιάζουν με τα άστρα που δεν υπάρχουν πια, αλλά βλέπουμε το φως τους. Το τελευταίο φως για τον Καμμένο- που δεν θάναι πια στη Βουλή, τη Φώφη που μπορεί να είναι αρχηγός πολύ σύντομα, τον Σταύρο που είχε πει πως αν πάρει κάτω από 5% θα πάει σπίτι του κι όμως είναι ακόμα εδώ -αν και σύντομα μάλλον δεν θάναι πια βουλευτής, αλλά αρχηγός κόμματος -χωρίς ψηφοφόρους.

Μέσα σ΄όλα αυτά έρχεται και η δήλωση του Νίκου Βούτση πως δεν πρέπει να αποκλείουμε εκλογές τον Μάιο- κάτι που θεωρείται πια τόσο βέβαιο που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει -αν δεν τo επιδιώκει. Tελικά κάποτε οι εκλογές θα γίνουν, αλλά το πιο σημαντικό είναι με ποιους όρους, με ποια θέματα και με ποια ακριβώς κόμματα θα γίνουν.

Από το 2012 όταν ο ψηφοφόρος ψήφιζε ένα κόμμα έπαιρνε ένα δεύτερο ως δώρο -που γεννιόταν ακόμα και με μια απλή δήλωση. Τώρα καθώς θα πηγαίνει να ψηφίσει ένα από τα ενδιάμεσα κόμματα θα διαπιστώσει πριν φτάσει στην κάλπη ότι το κόμμα που θα ψήφιζε έχει ήδη λήξει.