Μόνη «καθαρή λύση» να δώσει τώρα και όχι τον Ιούνιο το πόθεν έσχες του ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Βασίλη Σκουρή

    

Μια καθαρή λύση- Γιατί έχει δίκιο η Νέα Αριστερά- ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι κριτές, είναι μέρος του προβλήματος- Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει το πλεονέκτημα που είχε με τα καθαρά οικονομικά του επί ηγεσίας Αλέξη Τσίπρα.

Μια συζήτηση πολύ επικίνδυνη για το πολιτικό σύστημα και τον κοινοβουλευτισμό έχει ξεκινήσει με αφορμή τα δημοσιεύματα για τα οικονομικά του Στέφανου Κασσελάκη.

Σαφώς και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι κριτές, καθώς χρόνια τώρα υπήρξαν πρωταγωνιστές του «μαύρου πολιτικού χρήματος, των δανεικών και αγύριστων για να μεταφέρουν ψηφοφόρους με αεροπλάνα και βαπόρια για τις εκλογές, με τα μαύρα ταμεία και τις μαύρες τρύπες στους προϋπολογισμούς τους.

Αυτό, όμως, δεν αποτελεί δικαιολογία για την ηγεσία της Κουμουνδούρου να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ «ίδιον με τους άλλους».

Επί ηγεσίας Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστούσε σε κανέναν, είχε νοικοκυρεμένα οικονομικά, για τα οποία δεν είχε ακουστεί τίποτε το μεμπτόν!

Η Κουμουνδούρου έχει τρόπο να «βουλώσει στόματα», εφόσον, όπως τουλάχιστον λέει, είναι απολύτως καθαρή. Λύση που την προτείνει η Νέα Αριστερά- και έχει απόλυτο δίκιο: Ο Στέφανος Κασσελάκης να δώσει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του τώρα και όχι τον Ιούνιο. Έτσι και «βουλώνει στόματα» και μπορεί να είναι ελέγχων αντί για ελεγχόμενος όπως επιχειρούν να τον καταστήσουν τώρα, αλλά και να δώσει τέρμα στην υπονομευτική για το κομματικό σύστημα αντιπαράθεση για το ποιος έχει τις περισσότερες οφσόρ στο εξωτερικό.

Το θέμα έθεσε με συνέντευξή του στον Σκάι ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος, ενώ λίγο αργότερα πηγές του συγκεκριμένου κόμματος ανέφεραν τα εξής:

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν όλο και περισσότερο- Να δώσει τώρα το πόθεν έσχες του ο κύριος Κασσελακης, όχι τον Ιούνιο»

«Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες παρακολουθούν ένα θλιβερό μπρα ντε φερ μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για το εάν ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Κασσελάκης έχει καλύτερη τεχνογνωσία σε εξωχώριες εταιρείες, φορολογικούς παραδείσους και διαδρομές χρημάτων μεταξύ εταιρειών. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συγκρούονται για εκατοντάδες εκατομμύρια που πάνε κι έρχονται. Μπορεί η κοινωνία να τους εμπιστευτεί ότι θα ενδιαφερθούν για την καθημερινότητα; Για το κόστος ζωής που είναι στα ύψη; Για την στεγαστική κρίση και τα απλησίαστα ενοίκια;

Για τα κόκκινα δάνεια και την αδυναμία των επαγγελματιών να ανταποκριθούν στις υπέρογκες υποχρεώσεις του; Οι σκιές και η αδιαφάνεια στα περιουσιακά στοιχεία και στο πολιτικό χρήμα δεν είναι κάτι καινούριο στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστές όμως ήταν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κασσελάκης κατάφερε να εντάξει στη λίστα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κρύψει τίποτα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του όπως λέει, δεν έχει παρά να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες του. Τώρα και όχι τον Ιούνιο.

Η πλήρης διαφάνεια είναι ουσιαστική και όχι τυπική υποχρέωση των πολιτικών. Και αυτό γίνεται μέσω της προβλεπόμενης θεσμικής οδού, όχι μέσω των τηλεοπτικών πάνελ. Όσο για τη ΝΔ του μισού δισ. δανεικών κι αγύριστων και των λειψών Πόθεν Έσχες, ας αφήσει καλύτερα τα μαθήματα ήθους Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη όμως μοιάζει όλο και περισσότερο στη ΝΔ και στην οικονομική ατζέντα, την οποία επιχειρεί να ανταγωνιστεί από τα δεξιά. Το φορολογικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης είναι η επιτομή της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που υιοθετεί όλο και περισσότερο μία ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Με οριζόντιες μειώσεις φόρων που ευνοούν τους πλούσιους, με απουσία κάθε έννοιας αναδιανομής, χωρίς πόρους για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και στήριξης των συντάξεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως νέα μια πολιτική που έχει χρεοκοπήσει, με επιχειρήματα που θυμίζουν αυτά του ΣΕΒ και των ακραία νεοφιλελευθέρων κύκλων στα χρόνια της κρίσης. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν ότι μπορούν για να εντείνουν την κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, την παραίτηση, την απογοήτευση, την απαξίωση της πολιτικής την αποχή. Γίνονται στην πραγματικότητα χορηγοί της αντιπολιτικής και της ακροδεξιάς. Η Νέα Αριστερά στέκεται απέναντι στον εκφυλισμό.

Καλούμε τους αριστερούς, τους προοδευτικούς, τους δημοκράτες πολίτες να έρθουν μαζί μας, να βάλουμε ξανά στο τιμόνι την πολιτική. Μαζί να δημιουργήσουμε το καινούριο, ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις που συγκλίνουν διαρκώς. Μπορούμε και μας αξίζει να ζήσουμε καλύτερα».

AΠΟ ΤΟ DNEWS