Μόνο 34 μήνες το διευθυντήριο στη φυλακή χάρη στον παλιό Ποινικό Κώδικα

Η ποινών των 13 ετών που επιβλήθηκε στο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής, στην πράξη είναι 34 μήνες φυλάκισης. Αυτό ανέφερε στο OPEN ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στην πολύκροτη δίκη, Κώστας Παπαδάκης.

Παράλληλα, διεμήνυσε πως πιθανότατα θα προσφύγει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών μετά τη λήξη της δίκης, ώστε ν’ ασκηθεί έφεση, με στόχο ν’ αυξηθούν οι ποινές των δραστών στην υπόθεση των Αιγυπτίων ψαράδων.

«Το αδίκημα είναι πριν την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα. Έτσι, εφαρμόζονται οι διατάξεις του παλαιού που είναι ευνοϊκότερες. Έτσι, μιλάμε για το 1/3 της ποινής συν την προφυλάκιση. Μιλάμε πλέον για 34 μήνες στο διευθυντήριο», τόνισε. 

«Είναι υπερβολικά χαμηλές οι ποινές για τους άλλους. Υπάρχει ο κίνδυνος να αφεθούν ελεύθεροι και να παραδοθούν στην ατιμωρησία 30 με 40 κατηγορούμενοι. Τελικά η φυλακή για ποιον είναι; Για την καθαρίστρια;», προσέθεσε, αναφερόμενος στα υπόλοιπα καταδικασθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Το διακύβευμα, σύμφωνα με τους τρεις συνηγόρους, είναι «η απόκρουση της προσπάθειας των κατηγορουμένων να πέσουν στα μαλακά, τα ελαφρυντικά, οι ποινές, η ανασταλτική δύναμη της έφεσης».

Οι κ. Καμπαγιάννης, Παπαδάκης και Σκαρμέας υπογραμμίζουν ότι οι επιβληθείσες ποινές κάθειρξης για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης είναι υψηλές, αλλά όχι οι ανώτατες (13 έτη κάθειρξης αντί 15 έτη που είναι το ανώτατο όριο). Το ίδιο ισχύει για τους ενταχθέντες στην εγκληματική οργάνωση (βουλευτές εκτός πολιτικού συμβουλίου και κατηγορούμενους χωρίς επιμέρους κακούργημα), για τους οποίους οι ποινές είναι 5 έως 7 έτη κάθειρξης, δηλαδή χαμηλότερες από τις ανώτερες προβλεπόμενες, που είναι τα 10 έτη.

Επιπλέον, οι δικηγόροι των αλιεργατών υπενθυμίζουν ότι «οι συντρέχουσες πλημμεληματικές ποινές για όλους δεν πρόκειται να εκτελεστούν, γιατί τα πλημμελήματα παραγράφονται έως τον Σεπτέμβριο 2021».

Oι κατηγορούμενοι δικάζονται πάντοτε με βάση την αρχή του ευμενέστερου νόμου ο οποίος ίσχυε κατά την τέλεση ή μετά την τέλεση του αδικήματος για το οποίο έχουν κατηγορηθεί. Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει ότι σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης (όχι ισόβιας δηλαδή) ο καταδικασθείς θα εκτίει τα 3/5 της ποινής του. Ο παλαιός αντιθέτως προέβλεπε ότι εκτιταίο είναι το 1/3 της ποινής.

Στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται πως οι καταδικασθέντες ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης θα εκτίσουν την ποινή τους με βάση τον ευμενέστερο για τους ίδιους νόμο, ο οποίος ίσχυε κατά την περίοδο τέλεσης του αδικήματος. Επομένως θα εκτίσουν το 1/3 των 13 ετών κάθειρξης που τους έχουν επιβληθεί.