Νέα σελίδα και πολιτική αλλαγή

Του Μελέτη Ρεντούμη

Οι εθνικές εκλογές στην χώρα μας ολοκληρώθηκαν και όπως οι περισσότεροι πολίτες και αναλυτές ανέμεναν, επήλθε η πολιτική αλλαγή που έφερε στην εξουσία το κόμμα της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα με καθαρή αυτοδυναμία.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι πέρα από την σηματοδότηση της πολιτικής αλλαγής και το τί σημαίνει αυτό για την άσκηση των επιμέρους πολιτικών βάσει του προγράμματος της ΝΔ, η χώρα σε μία κρίσιμη καμπή, αποφεύγει την ακυβερνησία και τις περιπέτειες, καθώς αν δεν σχηματιζόταν αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα είχαμε σε μικρό χρονικό διάστημα, επαναληπτικές εκλογές και μάλιστα με απλή αναλογική, με άγνωστες συνέπειες για τον κατακερματισμό των δυνάμεων στο πολιτικό σύστημα.

Πλέον η νέα κυβέρνηση έχει μία νωπή λαϊκή εντολή, ώστε να προχωρήσει απερίσπαστη το πρόγραμμά της, χωρίς το άγχος μάλιστα νέων εκλογικών αναμετρήσεων, αφού πρόσφατα διενεργήθηκαν, τόσο οι ευρωεκλογές όσο και οι δημοτικές εκλογές.

Εκτός αυτού, ακόμη και η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη χρονιά, με βάση την συνταγματική αναθεώρηση, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις εξελίξεις, που σημαίνει ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανακόψει την κυβερνητική πορεία.

Όσον αφορά το καθαρά πολιτικό σκέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών, καθώς από την στιγμή που ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος και μάλιστα με ανατροπή συσχετισμών, κατάφερε να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ιδίως με τις κοινωνικές τάξεις των επαγγελματιών αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων με τους οποίους η σχέση είχε διαρραγεί τα προηγούμενα χρόνια, αποτελώντας προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, δυστυχώς δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση, καθώς τα θέματα και οι εξελίξεις τρέχουν τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μία διττή προσπάθεια διακυβέρνησης, στην οποία ο ένας άξονας θα πρέπει να εστιάσει στην δημιουργία επενδύσεων, στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την αύξηση του ΑΕΠ με την παράλληλη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.

Ο δεύτερος άξονας που σχετίζεται με την δημοκρατία, οφείλει να δώσει έμφαση στην αποκατάσταση των θεσμών και πρωτίστως της δικαιοσύνης, που με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησε αρκετά θέματα όσον αφορά την ανεξαρτησία αλλά και την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, γεγονός ιδιαίτερα κομβικό για την ισονομία των πολιτών, αλλά και την έλευση νέων και στρατηγικών επενδυτών στην χώρα μας.

Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη, η νέα διακυβέρνηση της ΝΔ, να χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια και σεβασμό προς τους θεσμούς, αλλά και από ταχύτητα και σωστό σχεδιασμό όσον αφορά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής σε όλους τους τομείς, με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα , στην εξωστρέφεια και στις εξαγωγές.

Μέσα από αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να επανακαθοριστεί μέσα στο τρέχον έτος η νέα φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, μέσα από ένα πιο λιτό φορολογικό σύστημα, που δεν θα μετατρέπει τις ασφαλιστικές εισφορές σε άμεση φορολογία και θα δίνει κίνητρα σε νέους ανθρώπους να παράξουν και να λάβουν τα κατάλληλα επιχειρηματικά ρίσκα.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις δημοκρατίες, οι κυβερνήσεις κρίνονται από τους πολίτες οι οποίοι έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο γι’αυτούς που τους κυβερνούν.

Ευελπιστούμε πως η νέα κυβέρνηση, θα αδράξει την μεγάλη ευκαιρία που της δόθηκε από τους Έλληνες πολίτες, θα τιμήσει την εμπιστοσύνη τους και θα τολμήσει σημαντικές τομές στην κοινωνία, που θα φέρουν την Ελλάδα μπροστά, ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλήσεις αποτελεσματικά και πάντα με βάση το δημόσιο συμφέρον.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός