Νίκη Κεραμέως: Κυνισμός

Ήταν στο χέρι της κυβέρνησης να αποφύγει την προκλητική εικόνα : «ο Μητσοτάκης με την κόρη του στην Αμερική για ακριβό πανεπιστήμιο – και την ίδια μέρα χιλιάδες γονείς και τα παιδιά τους να πίνουν το πικρό ποτήρι».

Το μάθαμε κι αυτό: αν είσαι 18 ετών και προσπαθείς να σχεδιάσεις της ζωή σου- με την οικογένειά σου να υποβάλλεται σε στερήσεις για να σε στηρίξει – το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι …να «εγκλωβιστείς στο Πανεπιστήμιο».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαίρεται ότι βοήθησε 35.000 νέα παιδιά να το αποφύγουν.

Τι να την κάνουν την πανεπιστημιακή σχολή; Μια ιδέα είναι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγος του και τα παιδιά τους, δεν πέρασαν ούτε απέξω από δημόσια εκπαίδευση- σε καμία βαθμίδα της.

Σπούδασαν στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό, γιατί οι οικογένειές τους πλήρωσαν για αυτό.

Συμβαίνει στις σημερινές κοινωνίες με τις ανισότητες- δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Είναι ότι ο Μητσοτάκης το χόντρυνε και πρόσβαλε 35.000 νέους.

Την ίδια μέρα που έμαθαν ότι δεν περάσουν την πόρτα κάποιου ΑΕΙ, ο ίδιος ανακοίνωσε αλαζονικά ότι αναχωρεί για τις ΗΠΑ για να γράψει και τη δεύτερη κόρη του σε πανάκριβο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Πίσω του άφησε μια αποτυχημένη υπουργό Παιδείας-που επίσης δεν πέρασε από τη δημόσια εκπαίδευση – να ρίχνει με κυνισμό καυτό λάδι στις πληγές όσων έκοψε με τον νόμο της: το έκανε για το καλό τους.

Με πρόσχημα να μην περάσουν στα ΑΕΙ όσοι είχαν επίδοση «3» ή «5», η Κεραμέως άφησε απέξω και πολλούς με επίδοση πάνω από τη βάση.
Έτσι περισσότερες από εκατό πανεπιστημιακές σχολές θα έχουν ελάχιστους, ή κανέναν, φοιτητές στο πρώτο έτος.

Τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Η κυβέρνηση έστειλε ωμό κρέας στα δόντια των ιδιωτικών κέντρων κατάρτισης- που ξεσκίζονται αυτές τις μέρες να διαφημίζονται.

Εκ παραλλήλου, η Κεραμέως πρώτα εξίσωσε, σε ορισμένες ειδικότητες, τα πτυχία των κολλεγίων με τα κρατικά ΑΕΙ και μετά έστειλε πελατεία στα κολέγια.

Το καλό το παλικάρι που ξέρει κι άλλο μονοπάτι, είναι αυτό με το γεμάτο πορτοφόλι.

Δεν πρόκειται για σχέδιο αναδιαμόρφωσης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με εξ ορθολογισμό των εισακτέων.

Είναι ευθεία πριμοδότηση επιχειρηματιών που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Υπόσχονται να δώσουν στους κομμένους των ΑΕΙ όσα θα έπαιρναν και στις σχολές της προτίμησής τους. Αρκεί να πληρώσουν.

Ασφαλώς είναι προβληματικό να χριστεί κάποιος φοιτητής με οκτώ χιλιάδες μόρια. Αλλά όταν με τη μέθοδο Κεραμέως χρίζεται με οκτώ χιλιάδες ευρώ, τι είναι;

Ήταν στο χέρι της κυβέρνησης να αποφύγει την προκλητική εικόνα: «ο Μητσοτάκης με την κόρη του στην Αμερική για ακριβό πανεπιστήμιο-και την ίδια μέρα χιλιάδες γονείς και τα παιδιά τους να πίνουν το πικρό ποτήρι».

Ότι δεν το έκανε, στέλνει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα που διαμορφώνει ο Νεομητσοτακισμός, η τύχη καθενός είναι προδιαγεγραμμένη.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR