Νίκος Ανδρουλάκης: Δυσκολίες

Του Γ. Λακόπουλου

Μια βροχή από χρυσόσκονη εντάσσει το μουντό κτίριο της οδού Χαριλάου Τρικούπη 50 στο χριστουγεννιάτικο ντεκόρ της Αθήνας.

Ο στολισμός δεν είναι έργο του δημάρχου Μπακογιάννη. Οι μάγοι με τα δώρα στον νεογέννητο πολιτικό αρχηγό είναι ντυμένοι δημοσκόποι.

Άλλος φέρνει 15%+, αν είχαμε αύριο εκλογές, άλλος δημοφιλία διπλή από τον Τσίπρα και άλλος στολή επόμενου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν έκανε τίποτε ιδιαίτερο – ακόμη τουλάχιστον – για να δικαιούται τόση γενναιοδωρία.

Κέρδισε κάποιον που διέλυσε το ΠΑΣΟΚ – και τη χώρα – έναν άλλο που έχει στην καμπούρα του ποινική δίωξη για δωροδοκία, κι έβγαλε κι ένα λόγο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ.

Δεν είναι καν βουλευτής.

Οι φίλοι του ελπίζουν ότι Νίκος Ανδρουλάκης αντιλαμβάνεται ως που φτάνει ο ίσκιος του και δεν πανηγυρίζει. Σοφό. Κάθε τυρί έχει και τη φάκα του.

Υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα. Ο Σαμαράς το 1993, ο Τσίπρας το 2008, ο Αβραμόπουλος παλιότερα, πήραν δημοσκοπικούς μποναμάδες, αλλά δεν είχαν ψήφους μέσα.

Πίσω από τα μελομακάρονα που στέλνουν οι ραβδοσκόποι στο ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν οι πραγματικές δυσκολίες για τον Ανδρουλάκη – που θα κρίνουν και την ηγεσία του…

Την πρώτη ανέδειξε ήδη ο… Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του τρίτου κόμματος της Βουλής αφ υψηλού:

-«Σε περιμένω μετά τις γιορτές». Σαν να είναι υπάλληλός του και τον καλεί για να του δώσει οδηγίες.

Το κάνει δημόσια για να φανεί ότι τον ντανιάζει στην αυλή του…

Στο ΚΙΝΑΛ λένε ότι ο Νίκος έπιασε το υπονοούμενο και δεν θα ανταποκριθεί. Εκτός αν ο Πρωθυπουργός οργανώσει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Κάποιοι πρόσεξαν πάντως ότι από τις δημόσιες τοποθετήσεις του , λείπει η βιτριολική φράση της Φώφης: «Μαξίμου ΑΕ».

Δεν πιστεύουν ότι ο διάδοχός της θα την αφαιρέσει από τις «παρακαταθήκες» της.

Δεύτερη δυσκολία, του έβαλε ο Τσίπρας, ζητώντας εκλογές.

Κάποια στιγμή το ΚΙΝΑΛ πρέπει να δηλώσει αν συντάσσεται με το αίτημα ή προτιμάει να μείνει ο Μητσοτάκης, μέχρι να οργανωθεί τουλάχιστον ο νέος αρχηγός του.

Η τρίτη δυσκολία έρχεται από μέσα και την υπογράφει ο Γ. Παπανδρέου, που πέταξε στα ξεκούδουνα ότι το ΚΙΝΑΛ είναι «συνασπισμός κομμάτων».

Τύποις είναι – ένα ακόμη λάθος της Γεννηματά.

Αλλά ο Παπανδρέου αλλού το πάει: δεν σκοπεύει να διαλύσει το αποτυχημένο διασπαστικό κόμμα του. Θα κυκλοφορεί ως «πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ».

Για τον Ανδρουλάκη όμως, είναι κρίσιμο να αποφασίσει αν είναι πρόεδρος κόμματος, ή συντονιστής ομοσπονδίας.

Α, μια ακόμη δυσκολία είναι αν θα δώσει ρόλο στον Λοβέρδο, προτού ξεκαθαρίσει η Δικαιοσύνη τα της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Novartis.

Ωραίες οι δοξολογίες των δημοσκόπων. Αλλά η πραγματική πολιτική έχει τα ζόρια της.

Καμιά σχέση με το να σου κτίζουν στην άμμο παλάτια…

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR