Νίκος Ανδρουλάκης: Προφητεία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η παλαιότερη φράση του Νίκου Ανδρουλάκη «ο Μητσοτάκης με παρακολουθούσε για να με εκβιάζει», αρχίζει να ακούγεται σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Η κοινοβουλευτική αθλιότητα Μητσοτάκη – Τασούλα, για να αλωθεί η ΑΔΑΕ και να εξοβελιστεί ο ακέραιος Χρήστος Ράμμος ώστε να μπει ταφόπλακα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ήταν αναμενόμενη.

Το παράδοξο ήταν η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη: Περιορίσθηκε, πάλι, στην …περιγραφή της συγκάλυψης!

Δεν ανέδειξε καν ότι – εκ παραλλήλου – η υπόθεση βρίσκεται, προς διερεύνηση, στα χέρια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, εφόσον έτσι είχε ξεκινήσει από τον προκάτοχό της.

Παρά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, για προστασία της ΕΥΠ από το πρόστιμο της ανεξάρτητης Αρχής, το δικαστικό σκέλος μένει ενεργό.

Δεν θα έπρεπε να το προτάσσει ως θύμα της παρακολούθησης; Αντί να παπαγαλίζει «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία και τους θεσμούς»;

Ο Ανδρουλάκης είχε δύο ευκαιρίες να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σε ό,τι τον αφορά και τις λάκτισε σε βαθμό οιονεί συμμετοχής στη συγκάλυψη.

Πρώτα, μετά την επίσημη παραδοχή της «επισύνδεσής» του από την ΕΥΠ, δεν έκανε το αυτονόητο: Μηνύσεις στους Δημητριάδη και Κοντολέων, αντί γενικών προσφυγών «στη Δικαιοσύνη».

Η δεύτερη, στο debate πολιτικών αρχηγών τον περασμένο Μάιο. Όταν ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «η ΕΥΠ παρακολουθούσε ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες», κομπάζοντας ότι το «διόρθωσε».

Όταν η Ράνια Τζίμα ζήτησε διευκρινίσεις, απάντησε μετρώντας τα λόγια του: «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχασε – ή άφησε – την ευκαιρία να ρωτήσει, ενώπιος ενωπίω, τα εξής:

– Δεδομένου ότι η παρακολούθηση έγινε – επί τρίμηνο μάλιστα – σε ποιών τα χέρια βρίσκεται το περιεχόμενό της;

Περιορίσθηκε να πει αυτάρεσκα ότι «ήμουν κίνδυνος για τη Ν.Δ.» και επανήλθε στη θολή γραμμή ως θύμα παρακολούθησης και από το Predator, που δεν υπήρξε – αφού δεν απάντησε στην κλήση – παγίδα.

Τώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χάνει μια ακόμη ευκαιρία: Να εκμεταλλευτεί την αποκάλυψη της εφημερίδας «Documento», που συνδέει την παρακολούθησή του με τη Huawei, όπως ήλθε στην επικαιρότητα με κεντρικό πρόσωπο τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Δια του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αντί να ρωτήσει την κυβέρνηση αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, επιτέθηκε ανοίκεια και άσχετα στον Κ. Βαξεβάνη και τον… Τσίπρα!.

Διέψευσε ότι «ουδέποτε συναντήθηκε με αξιωματούχο της συγκεκριμένης κινεζικής εταιρείας», προσθέτοντας ότι «στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφιζε κατά της Κίνας» -σαν να έχουν αυτά σχέση με την ουσία.

Συμπέρασμα; Η παλαιότερη φράση του Νίκου Ανδρουλάκη «ο Μητσοτάκης με παρακολουθούσε για να με εκβιάζει», αρχίζει να ακούγεται σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR