Νίκος Δένδιας: Θάρρος

Του Γ. Λακόπουλου

Στην πολιτική για να είσαι ηγέτης πρέπει να είσαι ηγετικός.

Αν μάλιστα σκοπεύεις να διεκδικήσεις τα ηνία ενός κόμματος, θα χρειαστεί να αποδείξεις ότι μπορείς να παίρνεις αποφάσεις σαν ηγέτης.

Σ’ αυτή την πίστα βρίσκεται αυτές τις μέρες, εκών – άκων, ο Νίκος Δένδιας.

Η προεδρία της Δημοκρατίας τον ενέπλεξε στην αθλιότητα της αφαίρεσης του Ιάσωνα Αποστολόπουλου από τη λίστα των παρασημοφορήσεων.

Επειδή «έγιναν δέοντα» , όπως πληροφόρησε του ομοϊδεάτες του ο βουλευτής Μπογδάνος.-προεξοφλώντας, μέσα στη νύχτα, ότι δεν πρόκειται να παρασημοφορηθεί ο γνωστός διασώστης.

Διέσυρε και τη Σακελλαροπούλου, που είχε ανακοινώσει το όνομά του και τον Μητσοτάκη ως επικεφαλης κυβέρνησης που θέλει βραβεύσεις όχι ανάλογα με τις πράξεις, αλλά με τις απόψεις.

Η σημερινή ένοικος του προεδρικού Μεγάρου δεν κατανοεί τα συμφραζόμενα του ρόλου της και μάλλον η Βουλή την πάτησε με την εκλογή της.

Αλλά ο Δένδιας είναι υπόλογος, ως πρωτοκλασάτος υπουργός και εκλεγμένος βουλευτής. Συν την διάθεση να λειτουργεί ως πρωταγωνιστής στη μετά Μητσοτάκη εποχή, όπως του αποδίδεται.

Αν πράγματι δεν έχει εμπλοκή, τόσο με την κατάρτιση της λίστας των προς παρασημοφόρηση, όσο και με την αφαίρεση τους ονόματος του Αποστολόπουλου, -όπως προκύπτει από διαρροές του περιβάλλοντός του – οφείλει να το πει ευθέως.

Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η επισημοποιεί την σύγκρουση – στα όρια πολιτειακής κρίσης- ανάμεσα στη κυβέρνηση και την προεδρία, πρέπει να έχει το θάρρος να καταθέσει την αλήθεια.

Έστω αν αυτή η αληθεια επιβεβαιώνει το ερώτημα που αναδείχθηκε από το ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή στο iEidiseis.gr: ο Αποστολόπουλος αφαιρέθηκε σε επίπεδο Σακελλαροπούλου-Μητσοτάκη;

Εφόσον ο υπουργός υπουργός Εξωτερικών είναι έξω από τον ελεεινό κύκλο που ικανοποίησε τις αξιώσεις ακροδεξιών, έχει ένα πυρηνικό όπλο στο χέρια του: Να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα των παρασημοφορήσεων με το τσουβάλι.

Οφείλει να το χρησιμοποιήσει, αν έχει ταπεραμέντο πολιτικού που μπορεί να εγκατασταθεί κάποια στιγμή στο ρετιρέ.

Να μην νομιμοποιήσει επιπροσθέτως την απονομή παράσημου σε κάποιον Βρακά, αλλά όχι στη Γιάννα Αγγελοπούλου, ή στον Ηλία Μόσιαλο -με την αποδεδειγμένη προσφορά στη χώρα.

Η Σακελλαροπούλου έτσι κι αλλιώς ,”κάηκε” με την επικοινωνιακή βουλιμία που επέδειξε στην οργάνωση της παραδοσιακής δεξίωσης.

Κάλεσε ακόμη και ακροδεξιούς, αλλα όχι τον Στέφανο Τζουμάκα και άλλα μέλη των επιτροπών κατάληψης της Νομικής και του Πολυτεχνείου.

Θα καεί και ο Νίκος Δένδιας, αν σε ένα θέμα πολιτειακής τάξης, κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτικής εντιμότητας, δεν δείξει θάρρος εκκαθάρισης της εκκρεμότητας που δημιουργήθηκε ,ερήμην και σε βάρος του. Απλώς θάρρος.

Στον πολιτική όποιος κρύβει τα πράγματα κάτω από το χάλι, στο τέλος γίνεται χαλί ο ίδιος.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR