Νίκος Δένδιας: Μοιραίος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Βουβός πολιτικός, με βλέψεις για την κορυφή νοείται. Αλλά υπουργός Άμυνας, χωρίς λόγο στην Άμυνα είναι μοιραίος…

Νεότερα από το μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας. Δεν υπάρχει νικητής, αλλά υπάρχει ηττημένος: η… Ελλάδα.

Ο πόλεμος έχει ήδη διπλή αρνητική επίπτωση στη χώρα μας: Αναβάθμισε τον Ερντογάν στην περιοχή και υποβάθμισε την αμυντική ικανότητα των νησιών του Αιγαίου!

Το πρώτο είναι χωριό που φαίνεται. Ο Τούρκος πρόεδρος -τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει σε «διπλωματική απομόνωση – μια χαρά τα πάει παντού:

– Στην Αμερική, τη Ρωσία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τους Άραβες, την Ευρώπη, ακόμη και τους Ουκρανούς.

Πρακτικά «οδηγεί» και τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσειςΜε την ασαφή ατζέντα – την οποία πάντως ο ίδιος παρουσιάζει ως ευρύτερη, από όσα δηλώνει η ελληνική πλευρά.

Το δεύτερο -η εξοπλιστική αποδυνάμωση των νησιών– είναι μυστικό που ξέρουν όλοι και μερικοί έχουν διατυπώσει και δημόσια- ακόμη και στη Βουλή.

Στρατιωτικοί όλων των όπλων σε αποστρατεία και αναλυτές, έχουν παρουσιάσει -συνήθως από τις σελίδες του Militaire.gr του Π. Καρβουνόπουλου- τις συνέπειες.

Είναι ήδη επιβεβαιωμένη η απόσυρση των γερμανικών αρμάτων, με την υπόσχεση του προηγουμένου υπουργού Άμυνας να αντικατασταθούν – κάτι που δεν συνέβη ποτέ, γιατί τα καινούργια τα στέλνει στον Έβρο η… Γερμανία!

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για αποθήκες που φυλάσσονται… άδειες, καθώς το περιεχόμενό τους εστάλη στην Ουκρανία.

Τώρα έρχεται μια πληροφορία που κρεμάει στα μανταλάκια την ελληνική κυβέρνηση- που αδυνατεί να τη διαψεύσει:

– Προσκείμενη στον Ερντογάν τουρκική εφημερίδα εξηγεί ότι το καλό κλίμα της περιόδου στα ελληνοτουρκικά, οφείλεται στις… «θετικές κινήσεις» της Αθήνας.

Κρατηθείτε: Η Ελλάδα έχει σταματήσει τον εξοπλισμό των νησιών, «που δεν της έχουν παραχωρηθεί με συνθήκες».

Αναφέρεται επίσης σε 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που για τους ίδιους λόγους, κατά την Τουρκία, «δεν ανήκουν στην Ελλάδα».

Σοκάρει -περισσότερο από το δημοσίευμα- η σιωπή της κυβέρνησης, στην οποία προσάπτεται ότι έχει αρχίσει να ικανοποιεί μια βασική αξίωση των Τούρκων: την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Αλίμονο αν ο Μητσοτάκης εξασφαλίζει «ομαλές σχέσεις» με τη συνταγή -ή εντολή;- Πομπέο: «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος».

Ακόμη πιο σοκαριστική όμως είναι η σιωπή του Νίκου Δένδια– που αποδεικνύεται υπουργός για… θελήματα: τον έστειλε στη Γαλλία να παραλάβει την πρώτη από τις φρεγάτες-που παρήγγειλε προσωπικά ο Μητσοτάκης.

Τον κρατάει στο περιθώριο των ελληνοτουρκικών και δεν του επιτρέπει καν να απομακρύνει τον στρατηγό Φλώρο – που διοικεί ένα στράτευμα στο οποίο δεν έχει κύρος, μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθησή του, που κατάπιε.

Ο Δένδιας δεν μίλησε για τις αιτίες της καταστροφής στην Αγχίαλο και στο Στεφανοβίκειο.

Δεν θα μιλήσει αρμοδίως, ούτε για την -προβαλλόμενη εκείθεν του Αιγαίου- αποστρατιωτικοποίηση των νησιών;

Βουβός πολιτικός, με βλέψεις για την κορυφή νοείται.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR