Το όραμα και τα κρυφά σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη: Λιγότερο κράτος και περισσότερη καταστολή

Του Νίκου Λακόπουλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός πια, χωρίς άγχος  στις προγραμματικές δηλώσεις επιχείρησε να φιλοτεχνήσει για τον εαυτό του την εικόνα ενός ηγέτη -είπε κάμποσες φορές πως αυτός είναι αρχηγός- που συνδέει την θητεία του όχι μόνο μεν έξοδο από την κρίση, αλλά και τον γιορτασμό της επετείου από τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Η ομιλία του στη Βουλή αναζητούσε ένα ιστορικό βάθος περιγράφοντας μια εθνική αναγέννηση που αρχίζει με την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, αλλά και πέντε έργα που ανακοίνωσε που αποσκοπούν στο να συνδέσει την θητεία του με ορατό έργο όπως η μετατροπή του Πολυτεχνείου σε αρχαιολογικό μουσείο ή αξιοποίηση του Τατοΐου.

Ωστόσο -όπως παρατήρησε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας- το κλειδί για να πετύχει δουλειές κι ανάπτυξη που είναι η επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων αφέθηκε για το μέλλον. Όταν θα έχει αποχτήσει αξιοπιστία και θα έχει έρθει η ανάπτυξη που θα επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση.

Ο Μητσοτάκης μάλλον αντλεί στόμφο από ένα έργο που δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα κι ανησυχεί ήδη για το πως θα τον καταγράψει η Ιστορία. Φαίνεται πως οι φόροι θα μειωθούν σε βάθος χρόνου -όπως άλλωστε προγραμμάτιζε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.Όσο προχωράει η ανάπτυξη που όμως προϋποθέτει … λιγότερους φόρους.

Προς το παρόν το όραμα Μητσοτάκη κινδυνεύει να γκρεμοτσακιστεί από το να μην πιάσει τους στόχους του το 2019, να μην γίνει αποδεκτή η μείωση των πλεονασμάτων και να οδηγηθεί σε νέα μέτρα ή ένα τέταρτο μνημόνιο. Όπως επαναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας τα μέτρα αυτά θα αφορούν συντάξεις, επιδόματα, κατάργηση του αφορολόγητου -μαζί με το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας όπως η ΔΕΗ που έχει δρομολογηθεί ήδη.