Νίκος Δένδιας: O σιωπηλός υπουργός… Εσωτερικών και ο δελφίνος μέσα του

Toυ Γ. Λακόπουλου

Τον  Σεπτέμβριο του  2015 ο Νίκος Δένδιας θα μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ. Γιατί δεν το έκανε είναι μπερδεμένη υπόθεση. Συνδέεται με την απορία πως οι  Καραμανλικοί που είχαν το πάνω χέρι κατάφεραν να κάνουν αρχηγό τον Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος δεν έγινε μόνο αρχηγός της ΝΔ, αλλά έγινε και Πρωθυπουργός. Και το πρώτο που έκανε ήταν να τοποθετήσει τον θεωρούμενο ως υπ’ αριθμόν 1 δελφίνο του υπουργό … Εσωτερικών!

Προσοχή: δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Ο Δένδιας είναι υπουργός  Εξωτερικών, μόνο για το… εσωτερικό. Στο εξωτερικό η αρμοδιότητα ασκείται κυρίως από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και συνεργάτες του!  Π.χ. στην πρώτη  ευρωπαϊκή έξοδό του σε τρεις χώρες δεν τον είχε δίπλα του.

Η εγκατάστασή του στη Βασ. Σοφίας στην αρχή ερμηνεύθηκε ως εξευμενισμός μεγάλου οικονομικού παράγοντα και ταυτόχρονα ως “άκρη” με  μεγάλο γαλλικό Οίκο με τον οποίο συνεργάζονταν και η προηγουμένη κυβέρνηση.

Αποδεικνύεται όμως μέθοδος εξουδετέρωσής του: δεν είναι ακριβώς το μεγάλο αφεντικό -και τα σκυλιά δεμένα- στο νεοκλασικό απέναντι από τη Βουλή…

Στην πράξη το πάνω χέρι έχει η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού -για την οποία θα ακούμε όλο και πιο συχνά από εδώ και πέρα, ιδίως αν αποφασίσει να μιλήσει ο Κοτζιάς. Χωρίς καριέρα σε μεγάλα πόστα” και χωρίς να έχει χειριστεί ποτέ κρίσιμα θέματα του υπουργείου, κινείται ως οιονεί σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, απέναντι στον πολιτικό που κρατάει την ομώνυμη καρέκλα στο οβάλ τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου.

Αυτό  κυκλοφορεί στους διαδρόμους του υπουργείου. Αλλά συνάγεται και από την αποκαλυφθείσα αξίωσή της να της κοινοποιείται το σύνολο της αλληλογραφίας του μαγαζιού.

Από τη στιγμή που ο Δένδιας δεν επέστρεψε ως ανεπίδοτο γράμμα την …εντολή αποδέχθηκε την εξουσία μιας  μια μετακλητής υπάλληλου στη διοίκηση της ελληνικής διπλωματίας.

Άλλωστε στο υπουργείο ακόμη και ο γενικός γραμματέας είναι επιλογή της -δικός της άνθρωπος- και χρειάσθηκε νομοθετική παρέμβαση  τύπου… ΕΥΠ για επιβληθεί.

Οι παροικούντες λένε ότι ο υπουργός δεν μπορεί να πάρει καμιά απόφαση, αν δεν ενημερώσει την κυρία.  Όχι τον Πρωθυπουργό, όπως υποχρεούται, αλλά την διευθύντριά του διπλωματικού γραφείου του. Δεν είναι το ίδιο. Και το καταπίνει. Μέχρι πότε; Προφανώς όχι για πάντα.

Ο Δένδιας είναι τζέντλεμαν της πολιτικής, με υψηλές φιλοδοξίες. Ο παροπλισμός του στο υπουργείο Εξωτερικών έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει αυτή τη στιγμή η χώρα την απαιρουμένη κινητικότητα στην εξωτερική πολιτική. Πέρα από κάτι μουδιασμένες ανακοινώσεις για τα ελληνοτουρκικά- στα οποία η κυβερνητική αμηχανία είναι πασίδηλη.

Ο ίδιος δείχνει να αποδέχεται στωικά την την υποβάθμισή του. Αλλά όλοι ξέρουν ότι αυτό δεν θα έχει διάρκεια. Επειδή μέσα του παραμένει πάντα σε επιφυλακή ο δελφίνος για την μετά Κυριάκο εποχή, θα κινηθεί αναλόγως την κατάλληλη στιγμή.

Πότε; Όταν θα χρειαστεί να προλάβει τον έτερο δελφίνο, που έχει έτσι κι αλλιώς περισσότερα περιθώρια κινήσεων: τον Κώστα Μπακογιάννη.