Σπύρος Παππάς: Ένας Έλληνας της διασποράς αναδεικνύει τον αφρό της διασποράς

  1. Του Γ. Λακόπουλου

Πόσοι στην Ελλάδα μπορούν να συνδέσουν στην ίδια υπόθεση την Ελένη Αρβελέρ, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, τον Μιχάλη Μπλέτσα, τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Προκόπη Παυλόπουλο; Για την ακρίβεια ως τώρα μόνο ένας το έκανε. Ο Σπύρος Παππάς. Ένας από τους Έλληνες που κινείται εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στη διασπορά και τον ελληνικό χώρο με κοινό παρονομαστή την επιτυχία.

Η διαδρομή του είναι αξιοθαύμαστη:  Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 υπήρξε ο νεότερος πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, πράγμα που σημαίνει ότι στο μέλλον του υπήρχε η προοπτική να γίνει πρόεδρος. Ο Απόστολος Λάζαρης τον τοποθέτησε γραμματέα στο νεοπαγές Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, με πρόεδρο τον Θέμι Κουρουσόπουλο, πρόεδρο του ΣτΕ. Τύχη και ατυχία μαζί. Παραιτήθηκε μετά από μια διένεξη μεταξύ τους και έφυγε για το Μάαστριχτ. Πήγε  στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, ως επισκέπτης, αλλά μέσα σε έξι μήνες έγινε επικεφαλής.

Το καλό όνομα που δημιούργησε στους Ευρωπαϊκούς κύκλους τον μετακίνησε σε θέση Γενικού Διευθυντή την Κομισιόν, πρώτα στους Καταναλωτές και μετά στον Πολιτισμό. Αλλά η ρουσφετολογική νοοτροπία μιας επιτρόπου τον έπεισε ότι το μέλλον του είναι εκτός Επιτροπής. Έκτοτε ο Σπύρος Παππάς διευθύνει ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο στις Βρυξέλλες με διεθνείς εταιρίες στο πελατολόγιο του.

Όταν ο Ανδρέας Γιαννόπουλος -που ίδρυσε την “Αργώ”, ως δίκτυο Ελλήνων που σταδιοδρομούν στον ιδιωτικό τομέα στο Βέλγιο- αποχώρησε, ο Παππάς ήταν η λύση που υπέδειξαν όλοι  για να προχωρήσει το εγχείρημα.

Δεν το προχώρησε απλώς, το απογείωσε. Η “Αργώ” συνεχίζει να καλεί προσωπικότητες από την Ελλάδα για ομιλίες στις Βρυξέλλες, αλλά επί Παππά έκανε ένα μεγάλο βήμα: θέσπισε τα ομώνυμα βραβεία για κορυφαίους Έλληνες της Διασποράς.

Το εγχείρημα θα ήταν ίσως απλησίαστο, αν ο ίδιος δεν δημιουργούσε την προϋπόθεση να το αναλάβουν επίσης κορυφαίοι Έλληνες. Η επιτροπή που αξιολόγησε τις υποψηφιότητες και αποφάσισε ποιους θα βραβεύσει αξίζει από μόνη της για βράβευση.

Με πρόεδρο την πρύτανι Αρβελέρ μετέχουν οι Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Παναγιώτης Γιαννάκης, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Χρήστος Ζερεφός, Άννυ Ηλιοπούλου, Σταύρος Μπένος, Μιχάλης Μπλέτσας, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Αθανάσιος Σαββάκης, Βασίλης Σκουρής.

Τα πρώτα εννέα βραβεία Αργώ – Επιστημών, Πολιτισμού και Τεχνών, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας, Ανθρωπιστικής Προσφοράς, Προσφοράς στα Κοινά, Αθλητισμού,  Γαστρονομίας- που θεσπίσθηκαν δόθηκαν σε πολύ σπουδαίους Έλληνες με αναγνωρισμένα επιτεύγματα.

Ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος- παλιός φίλος του Σπύρου Παππά- έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση της 21ης Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής για την απονομή των βραβείων  τους προσέδωσε ευρύτερη εθνική διάσταση.

Ο πρόεδρος της Αργούς θα επιμείνει να αναζητά κάθε χρόνο τους καλύτερους των Ελλήνων του Εξωτερικού ,να τους  τιμά  και να τους φέρνει σε επαφή με τους Έλληνες εντός και εκτός της χώρας.

Όπως λέει ο ίδιος “προσβλέπουμε στην ευαισθητοποίηση των υπεύθυνων φορέων της Ελλάδας για να αξιοποιηθεί «το άλλο μισό της» στο εξωτερικό“.

Είναι πεπεισμένος ότι για τους Έλληνες που δοξάζονται εκτός συνόρων “ένα νεύμα αρκεί για να συστρατευθούν και να βοηθήσουν, όπως μπορεί ο καθένας, στη συλλογική προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στην ευημερία και την πρόοδο”.