Νίκος Μαραντζίδης: “Η μεγάλη συμμετοχή δεν διασφαλίζει ούτε την άνοδο ούτε τη συνοχή του ΚΙΝΑΛ”

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή

«Θα μπορούσα να δω πρόωρες κάλπες καθώς έχουν μαζευτεί διάφορα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου και τη χώρα. Αλλά ας ξεμπερδέψουμε με την Πανδημία πρώτα», δηλώνει με νόημα ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης.

«Είναι δύσκολο να δω στο άμεσο μέλλον ανατροπή του υπάρχοντος τοπίου, του δίπολου δηλαδή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει ο Νίκος Μαραντζίδης, ενώ εκτιμά πως «η μεγάλη συμμετοχή δεν διασφαλίζει ούτε την άνοδο ούτε τη συνοχή του ΚΙΝΑΛ».

«Στα κόμματα και ιδιαίτερα τα ελληνικά κόμματα τίποτε δεν είναι εξασφαλισμένο. Θυμίζω πως το ΚΙΝΑΛ έζησε αποχωρήσεις και κρίσεις μετά την πανθομολογούμενη μεγάλη επιτυχία του 2017 να κινητοποιήσει 200 χιλιάδες ψηφοφόρους. Από το 2017 έως το 2019 όμως έφυγαν στελέχη όπως ο Ραγκούσης και ο Βενιζέλος, αποχώρησε το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης από αυτό, και παρά το 8% των εκλογών του 2019, η αίσθηση εδώ και καιρό ήταν πως το κόμμα είχε βαλτώσει», σημειώνει με τη συνέντευξή του στο iEidiseis ο εκ των κορυφαίων πολιτικών επιστημόνων της χώρας.

Οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής και η μεγάλη συμμετοχή στην ψηφοφορία τι προδικάζουν για το χώρο αυτό;

Είναι νωρίς να πούμε. Σίγουρα όμως δίνουν μια νομιμοποιητική ισχύ στον Πρόεδρο που θα εκλεγεί και βοηθούν για κάποιο διάστημα στη συνοχή του κόμματος. Μπορεί να λειτουργήσουν ως αφετηρία μιας ανοδικής πορείας; Πολύ νωρίς για να απαντήσουμε.

Υπό ποιες προϋποθέσεις οι θετικές εξελίξεις της Κυριακής μπορεί να αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά για το Κίνημα Αλλαγής; Μπορεί πχ να διεκδικήσει τη θέση του ενός πόλου του αδύναμου έστω δικομματισμού που υπάρχει σήμερα;

Δύσκολα. Σήμερα βεβαίως υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα σε σχέση με το παρελθόν, μικρότερη κομματική ταύτιση και μεγαλύτερη ευκολία μεταπήδησης των ψηφοφόρων από ένα κόμμα σε ένα άλλο, όμως και πάλι είναι δύσκολο να δω στο άμεσο μέλλον ανατροπή του υπάρχοντος τοπίου, του δίπολου δηλαδή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, και για αυτό είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε.

Ο νέος αρχηγός με τι διλήμματα θα βρεθεί αντιμέτωπος; Και εκτιμάτε πχ ότι η ενότητα του χώρου είναι εξασφαλισμένη;

Στα κόμματα και ιδιαίτερα τα ελληνικά κόμματα τίποτε δεν είναι εξασφαλισμένο. Θυμίζω πως το ΚΙΝΑΛ έζησε αποχωρήσεις και κρίσεις μετά την πανθομολογούμενη μεγάλη επιτυχία του 2017 να κινητοποιήσει 200 χιλιάδες ψηφοφόρους. Από το 2017 έως το 2019 όμως έφυγαν στελέχη όπως ο Ραγκούσης και ο Βενιζέλος, αποχώρησε το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης από αυτό, και παρά το 8% των εκλογών του 2019, η αίσθηση εδώ και καιρό ήταν πως το κόμμα είχε βαλτώσει. Ως εκ τούτου, η μεγάλη συμμετοχή δεν διασφαλίζει ούτε την άνοδο ούτε τη συνοχή του κόμματος.

Οι εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη τι μηνύματα αποστέλλουν στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Προς το παρόν, και εφόσον κερδίσει τελικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, τα δύο κόμματα είναι ανήσυχα καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο άγνωστο Χ και δεν γνωρίζουν πως θα αντιδράσει το εκλογικό τους σώμα σε αυτό.

Πρόωρες πολιτικές εξελίξεις βλέπετε;

Θα μπορούσα να δω καθώς έχουν μαζευτεί διάφορα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου και τη χώρα. Αλλά ας ξεμπερδέψουμε με την Πανδημία πρώτα.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR