Νίκος Μαραντζίδης: “Ο Τσίπρας χρειάζεται αμφίπλευρη διεύρυνση – Και προς το Κέντρο και προς τα Αριστερά”

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή

«Η ΝΔ για πολλούς λόγους έχει αποφασίσει να είναι το κόμμα των 50 και άνω, ακόμη κι όταν παριστάνει πως νοιάζεται για τους νέους», εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Νίκος Μαραντζίδης, ενώ διαμηνύει πως ο πρωθυπουργός «έχει μόνιμα στο μυαλό του τις πρόωρες εκλογές». Γιατί πιστεύει πως οι εκλογές με απλή αναλογική δεν θα βγάλουν κυβέρνηση και τι λέει για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

«Πολωτική» χαρακτηρίζει τη στρατηγική του πρωθυπουργού προς τις εκλογές ο Νίκος Μαραντζίδης, με μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχωρεί στο iEidiseis.

«Θα επιχειρηθεί να ανασυσταθεί το αντι-Σύριζα μέτωπο και βάζω στοίχημα πως ο πρωθυπουργός θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να θυμίσει σε όλους το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο κ. Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών και βασικό στέλεχος της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ θεωρεί πως «ο πρωθυπουργός έχει μόνιμα στο μυαλό του τις πρόωρες εκλογές».

Ο εκ των κορυφαίων καθηγητών Πολιτικής Επιστήμης εκτιμά πως «το πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ της σημερινής ΝΔ και των νέων είναι συστημικό» και πώς «η ΝΔ για πολλούς λόγους έχει αποφασίσει να είναι το κόμμα των 50 και άνω, ακόμη κι όταν παριστάνει πως νοιάζεται για τους νέους», αλλά και ότι «από τις συγκεκριμένες εκλογές με απλή αναλογική δεν περιμένω, δυστυχώς, να σχηματιστεί κυβέρνηση». «Το γεγονός ότι οι μεθεπόμενες επαναφέρουν το μπόνους και τον πλειοψηφικό χαρακτήρα των εκλογών οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο και πόλωση. Αυτό είναι κακό για την χώρα πάνω απ’ όλα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει πως πρέπει να προχωρήσει σε αμφίπλευρη διεύρυνση: «Όχι μόνο προς το Κέντρο και προφανώς όχι μόνο προς τα αριστερά. Και προς το Κέντρο και προς τα Αριστερά. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, προφανώς, ούτε όμως και αδύνατο. Η παρουσία πάντως του Α. Τσίπρα στην ΔΕΘ ήταν ένα τέτοιο μήνυμα».

Τη σταθερότητα προβάλλει ως δίλημμα ο πρωθυπουργός ενόψει της επόμενης κάλπης, σε αντιδιαστολή μάλιστα με την «προοδευτική διακυβέρνηση» που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας. “Αυτοδυναμία ή χάος” ήταν η τοποθέτησή του στη Θεσσαλονίκη. Ήθελα το σχόλιό σας…

Αυτή θα είναι η στρατηγική του πρωθυπουργού μέχρι και την τελευταία μέρα πριν τις εκλογές. Κατά τη γνώμη μου είναι μια πρακτική στρατηγική που στηρίζεται σε βασικές υποθέσεις εργασίες. Η βασικότερη από αυτές είναι η εξής: ένα τμήμα πολιτών, ιδιαίτερα οι πιο συντηρητικοί και η επιχειρηματική τάξη, ομάδες που αποτελούν βασικές εκλογικές πελατείες της ΝΔ, ανησυχούν πως θα υπάρξει παρατεταμένη αστάθεια, που θα απειλήσει την οικονομία της χώρας. Η εκτίμηση είναι πως αυτή η ανησυχία, θα οδηγήσει σε συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ γύρω από το κόμμα που είχαν ψηφίσει το 2019. Θα περιοριστούν έτσι οι όποιες απώλειες προς μικρότερα κόμματα χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και ροές από μικρότερα κόμματα (πχ ΚΙΝΑΛ) προς τη ΝΔ.

Ταυτόχρονα δήλωσε πως κόβει κάθε συζήτηση με την αντιπολίτευση και στο εξής συνομιλητής του θα είναι η κοινωνία. Εκτιμάτε ότι οι προσεχείς κάλπες θα γίνουν σε κλίμα ακραίας πόλωσης; Και συμπληρωματικά, πότε τις εκτιμάτε;

Η στρατηγική αυτή είναι αναμφίβολα πολωτική. Θα επιχειρηθεί να ανασυσταθεί το αντι-Σύριζα μέτωπο και βάζω στοίχημα πως ο πρωθυπουργός θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να θυμίσει σε όλους το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο κ. Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών και βασικό στέλεχος της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως σε ένα κομμάτι των ταλαντευόμενων ψηφοφόρων οι μνήμες του πρώτου εξαμήνου του 2015, δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες.

Συνεχίζω να θεωρώ πως ο Πρωθυπουργός έχει μόνιμα στο μυαλό του τις πρόωρες εκλογές. Η πανδημία και τα προβλήματα με αυτά δεν έδωσαν τη δυνατότητα σε αυτόν να τις πραγματοποιήσει. Αν λοιπόν έχουμε ξεμπερδέψει με την Πανδημία μέσα στο 2022, δεν αποκλείω εκλογές εντός του επόμενου χρόνου. Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπλέξει με συζητήσεις για δημοσιονομική σταθερότητα και επαναφορά των πλεονασματικών προϋπολογισμών πριν τις επόμενες εκλογές.

Είστε ο πρώτος που θέσατε -και μάλιστα με οξύ τρόπο- το θέμα της νέας γενιάς. Πιστεύετε ότι με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης, μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα στους νέους;

Δύσκολα. Το πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ της σημερινής ΝΔ και των νέων είναι συστημικό. Η ΝΔ για πολλούς λόγους έχει αποφασίσει να είναι το κόμμα των 50 και άνω, ακόμη κι όταν παριστάνει πως νοιάζεται για τους νέους. Νομίζω πως οι νέοι, ιδιαίτερα αυτοί που δεν έχουν οικονομικό και κοινωνικό αποκούμπι τους γονείς και τους παππούδες τους δεν νομίζω πως δεν το αντιλαμβάνονται αυτό.

Και ο Αλέξης Τσίπρας; Πού θα πρέπει να κινηθεί έως τις κάλπες προκειμένου να συγκεντρώσει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό;

Μια φράση επ’αυτού: αμφίπλευρη διεύρυνση. Όχι μόνο προς το Κέντρο και προφανώς όχι μόνο προς τα αριστερά. Και προς το Κέντρο και προς τα Αριστερά. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, προφανώς, ούτε όμως και αδύνατο. Η παρουσία πάντως του Α. Τσίπρα στην ΔΕΘ ήταν ένα τέτοιο μήνυμα.

Έχουμε πλέον ενώπιών μας τους υποψηφίους αρχηγούς του ΚΙΝΑΛ. Ποιον βλέπετε να επικρατεί και ποιος μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση;

Δεν μπορώ να απαντήσω ούτε για το πρώτο ούτε για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Νομίζω πως γενικότερα για το ΚΙΝΑΛ τα πράγματα θα είναι γενικότερα δύσκολα το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζω πως το ΚΙΝΑΛ έχασε τη χρυσή ευκαιρία όταν δεν ψήφισε την απλή αναλογική όταν είχε τη δυνατότητα ώστε να καταφέρει να την επιβάλει στις εκλογές του 2019. Τώρα θα ήταν αλλιώς τα πράγματα για αυτό.

Από τις εκλογές με απλή αναλογική, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση; Και με ποιους;

Θεωρητικά με απλή αναλογική μπορεί να προκύψει οποιουδήποτε είδους κυβερνητικός συνασπισμός. Το αποτέλεσμα στην κάλπη, δηλαδή η λαϊκή βούληση, και η διάθεση για συνεργασία από την πλευρά των πολιτικών ηγεσιών κρίνουν τα πράγματα. Πρακτικά μιλώντας, από τις συγκεκριμένες εκλογές με απλή αναλογική δεν περιμένω, δυστυχώς, να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το γεγονός ότι οι μεθεπόμενες επαναφέρουν το μπόνους και τον πλειοψηφικό χαρακτήρα των εκλογών οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο και πόλωση. Αυτό είναι κακό για την χώρα πάνω απ’όλα.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR