Νίκος Φίλης: Σοφιστείες

Του Γ. Λακόπουλου

Δεν είναι μυστικό ότι ο Νίκος Φίλης είναι ένα από τα «τέσσερα πόδια του τραπεζιού», κάτω από το οποίο  διακινείται η αμφισβήτηση, όχι ακριβώς του Αλέξη  Τσίπρα- θα ήταν αστείο- αλλά της  επιλογής του για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι μιλούν και για πικρία κάποιου που  απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση. Ανήκει στα στελέχη που θεωρούσαν ότι η κομματική ιδιότητα εξουδετέρωνε τα προνόμια του Μεγάρου Μαξίμου. Ήτοι τους νομιμοποιούσε να κρίνουν οι ίδιοι πότε μπαινοβγαίνουν στην κυβέρνηση.

Αυτή τη φορά εμφανίσθηκε -στην ΕφΣυν- να δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών. Καθώς είναι πολιτικός με συγκροτημένο λόγο προσπαθεί  να μετατρέψει την ακινησία που υποκρύπτουν οι θέσεις τουσε βάση για κριτική.  Αλλά πρόκειται για σοφιστείες.

“Οι μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες που έδωσαν νίκες στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως σημείο εκκίνησης το βαλλόμενο από τις δυνάμεις του συστήματος 3%. Στο οποίο ανήκαμε όλοι, με τον Αλέξη μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο».

“Οσοι αντιπαραθέτουν το 3% στο 36% στην ουσία επιδιώκουν να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ τα αριστερά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του»

«Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αποδειχθεί αποδοτική εφόσον γίνει με τις αξίες της Αριστεράς”.

 Υποτίθεται ότι με αυτές τις θέσεις προστατεύσει την «επόμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Εδώ το χάνει. Γιατί ακριβώς με αυτές τις θέσεις επόμενη διακυβέρνηση δεν θα υπάρξει.  Για δυο λόγους:

Ο ένας είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν ένας από όλους τους -όπως υπονοεί. Συνεπώς η πορεία προς 36% δεν ήταν συλλογικό επίτευγμα.

 Όλοι είχαν τη συμβολή τους και το κόμμα τη δική του. Αλλά αυτό τους πήγαινε από το 3% στο 36 % ήταν έργο Τσίπρα.

Η εξήγηση είναι απλή: έχει αυτό που είναι πρώτο απαιτούμενο στην πολιτική, ειδικά αν δεν έχεις μαζί σου το μιντιακό σύστημα να σε ψιμυθιώνει: το χρίσμα της δωρεάς. 

Σκηνική παρουσία μεγάλους βεληνεκούς, διαπεραστικό και ισχυρό πολιτικό λόγο.

Το δεύτερο είναι ότι ακριβώς επειδή επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ο Τσίπρας οι στρατιές των  ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ  διευκολύνθηκαν να μετακινηθούν σε έναν όμορο χώρο και εκεί παραμένουν. Αλλιώς δεν θα το έκαναν.

 Ότι το εγχείρημα του iSYRIZA δεν πέτυχε δεν μπορεί να το αποδίδει στον  επικεφαλής του κόμματος. Ας απευθυνθεί στον Σκουρλέτη, στη φράξια των 53 + και στην αφεντιά του.

Και οι πέτρες γνωρίζουν ότι κάθε φορά που ο Τσίπρας καλούσε  τους δημοκρατικούς πολίτες να συνδεθούν οργανωτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι έσπευδαν στις οργανώσεις  και κλείδωναν τις  πόρτες. Για να μην  αραιώσει η σούπα  της «αριστερής ταυτότητας».

 Ο Φίλης αεροβατεί λέγοντας «το 36%  μπορεί να μετασχηματιστεί σε πλειοψηφικό, πολιτικό και κοινωνικό, προοδευτικό ρεύμα».

 Το 36% είναι ήδη όλα αυτά. Δεν περιμένει καμία φωτισμένη «πρωτοπορία» να το διαμορφώσει.