Νίκος Χριστοδουλάκης: Τρία Π θα κρίνουν την διενέργεια εκλογών: Πληθωρισμός, πυρκαγιές, πόλεμος!

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή
Βασίλης Σκουρής

«Είναι απολύτως πιθανό, αλλά δεν ξέρω αν τελικά επιλέξει κάλπες ο πρωθυπουργός το φθινόπωρο. Στην πραγματικότητα, δεν το ξέρει ούτε ο ίδιος γιατί θα καθοριστεί από την έκβαση πολλών παραγόντων», τονίζει με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Νίκος Χριστοδουλάκης– και προσθέτει:

«Τρία Π θα κρίνουν την διενέργεια εκλογών: Πληθωρισμός, πυρκαγιές, πόλεμος. Ίσως και ένα τέταρτο, η πανδημία αν ξεφύγει πολύ με τις νέες μεταλλάξεις».

Ο πρώην «τσάρος» και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αναφέρεται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ζητάει ανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, διαμηνύει πως τα μέτρα της κυβέρνησης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής δεν αρκούν.

Έχει τελικά δίκιο η κυβέρνηση που μιλάει για Success Story στην οικονομία; Και πού τελικά πορευόμαστε;

Μια κινητικότητα υπάρχει, κάποιες επενδύσεις έρχονται και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι διαθέσιμο για να χρηματοδοτήσει πολλά έργα στην ενέργεια και την πληροφορική. Όμως μια οικονομία την συγκρίνεις με αυτό που θα μπορούσε να είναι, όχι με αυτό που ήταν στο παρελθόν, ιδιαίτερα μάλιστα με τις πρόσφατες συνθήκες της πανδημίας.

Να τα πάρουμε ένα-ένα: Οι περισσότερες επενδύσεις που έρχονται είναι στα ακίνητα και σε υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις και πολύ λιγότερες σε μονάδες μεταποίησης. Η δημιουργούμενη νέα προστιθέμενη αξία είναι πολύ μικρή και η παραγωγική βάση της χώρας δεν αναβαθμίζεται με ένα μόνιμο τρόπο. Επιπλέον, δεν δημιουργούνται καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για τους νέους.

Πάρτε το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρηματοδοτεί ορισμένα έργα αλλά έχει σύγχυση στόχων, γιατί μαζί με ορισμένα χρήσιμα βάζει και πολλά πελατειακά με μοναστήρια και πλατείες, λες και βρισκόμαστε σε άλλες εποχές. Δεν το λες και αναβάθμιση της εθνικής παραγωγικότητας να αναστηλωθεί ένα βυζαντινό νεκροταφείο, όπως περιγράφει το δελτίο αναθέσεων του περασμένου Μαΐου!

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις με τις οποίες θα αναμετρηθεί το επόμενο διάστημα η οικονομία μας;

Στα μακρο-οιονομικά, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή τροφοδοσία. Και τα δύο θα είναι ζόρικο να αντιμετωπιστούν, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε μικρο-οικονομικό επίπεδο, το κύριο πρόβλημα θα είναι η καθίζηση της αγοραστικής δύναμης των φτωχών νοικοκυριών που θα κάνουν το κοινωνικό κλίμα δυσβάστακτο και το πολιτικό τοπίο ταραχώδες.

Χρειάζονται λοιπόν αποφάσεις σε πολλά μέτωπα, όπως αύξηση ενισχύσεων φτωχών νοικοκυριών αλλά με έλεγχο και αυστηρά κριτήρια για να μην τα παίρνουν τζαμπατζήδες. Μείωση έμμεσων φόρων για να πέσουν οι τελικές τιμές και ο πληθωρισμός. Και εδώ επίσης χρειάζονται διαρκείς έλεγχοι για να μην κυριαρχήσουν οι μαυραγορίτες και η νοθεία στα καύσιμα.

Οι αποφάσεις της Ευρώπης σε τι βαθμό θα μας επηρεάσουν;

Αν είναι αποτελεσματικές στο να ρίξουν τις τιμές και επίσης χρηματοδοτούνται από ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο, φυσικά θα τις εφαρμόσουμε και εμείς για να μειώσουμε το εθνικό κόστος προστασίας των καταναλωτών. Αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα η ΕΕ πάει αργά και το πρώτο κύμα πληθωρισμού ήδη το έχασε. Πρέπει να τρέξει τώρα μήπως και προλάβει την επόμενη ανάφλεξη.

Όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού λόγω πληθωρισμού, καλό δεν θα μας κάνει αλλά δεν θα μας κατάστρεψε κιόλας γιατί οι πληρωμές χρέους προς τους θεσμούς της ΕΕ είναι συμφωνημένες για κάμποσα χρόνια.

Και με το σχεδιασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης τι πρέπει να γίνει;

Μία λέξη, ανασχεδιασμός. Να μπουν κεντρικές προτεραιότητες για μεγάλα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών για να αλλάξει επίπεδο η ελληνική οικονομία. Να απενταχθούν τα μικροέργα πελατειακών εξυπηρετήσεων και να πάνε στις περιφέρειες, ή μάλλον καλύτερα να απορριφθούν ολοσχερώς.

Να επανεξεταστεί ο πολύ γενναιόδωρος κανόνας 50-30-20% για τα μερίδια χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων από το Ταμείο, την Τράπεζα και τον επιχειρηματία αντιστοίχως. Έτσι όπως είναι τώρα, η επένδυση του έρχεται σχεδόν τζάμπα και το μεγαλύτερο ρίσκο το παίρνει το δημόσιο. Εννοείται ότι πρέπει να αποκλειστούν ολοκληρωτικά όσες επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες και ψάχνουν άλλη μία κρατική αρπαχτή για να κρατηθούν στον αφρό!

Πιστεύετε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής αρκούν; Ποιες πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν;

Όχι βέβαια. Πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πριν ξαναδουλέψει να αξιολογηθεί η λειτουργία του και οι επιπτώσεις στην τιμή του ρεύματος. Και σε άλλες χώρες υπάρχει αυτός ο θεσμός, αλλά μόνο για ένα μικρό μερίδιο της αγοράς ηλεκτρισμού. Εδώ χωρίς καμιά προμελέτη λειτουργεί για το σύνολο της ζήτησης και τιμολογεί τους πάντες με την αυξημένη οριακή τιμή. Έτσι γίνονται τα υπερκέρδη ακόμα και για όσους απλώς εμπορεύονται το ρεύμα χωρίς να το παράγουν.

Για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται και τις μεγάλες προκλήσεις στην πολιτική και στην οικονομία εκτιμάτε ότι απαιτείται μια νέα κυβέρνηση; Θα κάνει σωστά, δηλαδή, ο πρωθυπουργός αν επιλέξει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο;

Είναι απολύτως πιθανό, αλλά δεν ξέρω αν τελικά επιλέξει κάλπες το φθινόπωρο. Στην παραγματικότητα, δεν το ξέρει ούτε ο ίδιος γιατί θα καθοριστεί από την έκβαση πολλών παραγόντων.

Τρία Π θα κρίνουν την διενέργεια εκλογών: Πληθωρισμός, πυρκαγιές, πόλεμος. Ίσως και ένα τέταρτο, η πανδημία αν ξεφύγει πολύ με τις νέες μεταλλάξεις.

Αν ένα ή δύο από αυτά πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, θα έχουμε εκλογές, αλλιώς σε ένα χρόνο. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται στο φουλ, αλλά δεν βιάζεται. Για αυτό δεν πρέπει και τα άλλα κόμματα να επενδύσουν όλο το πολιτικό τους κεφάλαιο στα εκλογικά σενάρια γιατί μετά δεν θα έχουν τι να κάνουν χωρίς τις εκλογές.

Κατά τη γνώμη σας, κυβέρνηση τρικομματική, συνεργασίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ή κυβέρνηση με προοδευτικό χαρακτήρα;

Αυτά καθορίζονται πρώτον από τα αποτελέσματα των εκλογών και δεύτερον από την θέση της χώρας στην δεδομένη συγκυρία της κρίσης. Δυστυχώς για κανένα δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις ακριβείας και πρέπει να με ξαναρωτήσετε μετά τις εκλογές.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR