Τα παρατράγουδα της Υπόθεσης Νοβάρτις και “το βαθύ τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική δημοκρατία”

Του Νίκου Λακόπουλου

Με ένα μικρό, αλλά μεστό κείμενο η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μετά την απόφαση του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών αναφορικά με την υπόθεση της Novartis τα είπε όλα με λίγες λέξεις:

Η χθεσινή με οριακή πλειοψηφία παραπομπή μου ως Εισαγγελέως Διαφθοράς στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ως τιμωρία μου για το «αδίκημα» της τήρησης του όρκου μου και του καθήκοντός μου, πρέπει να αφυπνίσει όλους μας για το βαθύ τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένοι Θεσμοί της”.

Τονίζοντας δυο φορές την οριακή πλειοψηφία η Ελένη Τουλουπάκη μιλά για τους πολιτικούς αξιωματούχους “οι οποίοι ολοφάνερα κρύπτονται πίσω από αυτήν την πολιτική δίωξή μου, στην τόλμη μου να ελέγξω σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα και να αγγίξω μεγάλα και αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα”.

Φαίνεται πως τελικά πως η τιμή της Δικαιοσύνης σώθηκε με οριακή πλειοψηφία και πως το σκάνδαλο Novartis υπήρξε -η σκευωρία ήταν η θεωρία της σκευωρίας με την οποία μεταξύ των άλλων Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τις εκλογές.

Όταν επιχειρηματικά δείπνα βγάζουν πρωθυπουργούς

Το “Σύστημα” όπως λέει η Ελένη Τουλουπάκη χειρίστηκε ένα σκάνδαλο με αναμειγμένους πολιτικούς δύο κομμάτων με ένα τρόπο που δεν έχει εμφανισθεί ξανά σε καμμιά χώρα: αντί για τους καταγγελόμενους ασκήθηκε δίωξη στην εισαγγελέα που έκανε την έρευνα και επιχειρήθηκε να καθίσουν στο σκαμνί οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο.

Μια καθόλου μικρή λεπτομέρεια από το παρελθόν είναι πως ο ισχυρός άνδρας της Novartis ήταν αυτός που οργάνωσε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείπνο για την υποστήριξη του προεκλογικού του αγώνα -αν και μετέπειτα πρόεδρος της Nέας Δημοκρατίας – με μυθιστορηματικό τρόπο- είπε αργότερα στη Βουλή, ότι είχε μαζί του μόνο δυο επαφές.

Επαφές κοινωνικές που ο κ. Φρουζής είχε πει πως δεν πρέπει να ποινικοποιούνται αφού άλλωστε είχε δεκάδες επαφές και συναντήσεις με ανώτατα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης πριν και μετά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων τους.

Οι επαφές αυτές ωστόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγιναν αφού είχε αποχωρήσει και από τη Novartis και από την προεδρία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Το δείπνο απέδωσε μάλλον αφού ο τότε απλώς φιλόδοξος πολιτικός έγινε -όπως δεν αναμενόταν- πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός.

Με αυτή την ιδιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ενώ η δικαστική έρευνα συνεχιζόταν- αισθάνεται την ανάγκη να πει στη Βουλή κάτι για το οποίο πρέπει να δώσει εξηγήσεις τώρα:

«Μια σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο και οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ένας στο Ειδικό Δικαστήριο και άλλοι κατηγορούμενοι. Όχι για την άποψή τους, αλλά γιατί δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες. Γι’ αυτό καλούνται ως ύποπτοι. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, λέγεται συμμορία. Δεν λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθεροδολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά».

Η κατάσταση είναι μάλλον σοβαρή. “Το Συμβούλιο αποφάσισε για την αθωότητά μου. Δεν παραπέμπει ούτε εμένα, ούτε την Παπαδάκου, τον Φιλιππάκη και 2 Εισαγγελείς σε δίκη. Παραπέμπονται μόνο Παπαγγελόπουλος Τουλουπάκη για να μην καταρρεύσει πλήρως η στημένη κατηγορία. Δεν κατάφεραν να περαιώσουν τη βρόμικη επιχείρηση» θα γράψει μετά την απόφαση ο Κώστας Βαξεβάνης -που υπόσχεται δικαιοσύνη:

“Η αλήθεια για τη συνωμοσία θα αποκαλυφθεί. Πρώτος θα απολογηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ακολουθήσουν ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο Μανιαδάκης και η υπόλοιπη παρέα. Τα αδιευκρίνιστα θα διευκρινιστούν».

Ο πρωθυπουργός και οι “συμμορίτες

Ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του για «συμμορίτες» και «ελευθεροδολοφόνους» είναι βαρύτατα εκτεθειμένος για τον δημοσιογράφο Γιώργο Καρελιά: ” Αν στη θέση του βρισκόταν οποιοσδήποτε πολίτης, θα κινδύνευε να καταδικαστεί ως συκοφάντης και να πληρώσει πρόστιμο στα θύματά του. Ο πρωθυπουργός έχει ασυλία, αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει από το βαρύτατο ατόπημα στο οποίο υπέπεσε στις 30 Ιανουαρίου”.

Στο μεταξύ η περίεργη ιστορία με τις διαρροές από δικαστικές πηγές που έκαναν την Ιωάννα Μάνδρου να ζητήσει συγγνώμη από τους αναγνώστες της φέρνει στην επιφάνεια ένα ακόμα σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο: κάποιοι πολιτικοί μαζί με ανώτατους δικαστικούς μαγειρεύουν την (παρα)πληροφόρηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμμετέχει:

«Ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος – ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο άνθρωπος στον οποίο ο κ. Τσίπρας ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αρμοδιότητα τα θέματα διαφθοράς – παραπέμφθηκε χθες με ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, στο Ειδικό Δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που άδικα και σκαιά στοχοποιήθηκαν μέσω της υπόθεσης Novartis. Το γεγονός αυτό μιλά από μόνο του για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Τσίπρα».

Το βούλευμα όμως άλλο λέει. Δεν παραπέμπεται κανείς για την υπόθεση των “δέκα”, αλλά παραπέμπονται -οι Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη- για άλλη υπόθεση για την οποία… δεν κατηγορούνται!

Διασπείρει η κυβέρνηση ψευδείς ειδήσεις;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι εκτεθειμένος αφού φαίνεται να συνεργεί σε “οργανωμένη παραπληροφόρηση από τις «ανώτατες δικαστικές πηγές» – κατά την δικαστική συντάκτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ κ. Μάνδρου- που συνιστούν διασπορά ψευδών ειδήσεων.

“Επί της ουσίας, η δικαστική συντάκτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ– όπως γράφει στο ΑΠ ο Νίκος Τσαγκρής– ομολόγησε την αβίαστη δημοσίευση αδιασταύρωτων πληροφοριών από δικαστικές «πηγές», με αποτέλεσμα την διασπορά ψευδών ειδήσεων και την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, πράγμα που συνιστά μέγιστο πειθαρχικό (και ποινικό, ίσως;) αδίκημα, που κάθε άλλο παρά κολάζεται με μια συγγνώμη”.

Τα παρατράγουδα συνεχίζονται αφού σύμφωνα με το βούλευμα, από την πράξη της Ελένης Τουλουπάκη να καθυστερήσει να στείλει στη Βουλή τη μήνυση των βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απορρέουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος κατάχρησης εξουσίας διά παραλείψεως.

Μόνο που η μειοψηφία των δύο μελών του Δικαστικού Συμβουλίου θεωρεί ότι δεν προέκυψε από την καθυστέρηση αυτή δόλος της Ελ. Τουλουπάκη, μια και τις ίδιες αναφορές είχε λάβει αρχικά η Ελ. Ράικου, που επίσης δεν τις απέστειλε στη Βουλή όντας τότε εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, ενώ η κ. Τουλουπάκη ανέλαβε καθήκοντα τέλος Απριλίου του 2017!

Στο βούλευμα επισημαίνεται ότι οι ενέργειες όσον αφορά στο σκάνδαλο Novartis του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς ήταν σύννομες και επιβεβλημένες. Παράλληλα αναφέρει ότι οι μάρτυρες νομίμως μπήκαν σε καθεστώς προστασίας και κρίνονται ως αξιόπιστοι.

«Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου αποτελεί κόλαφο στη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εργαλειοποιήσει τη δικαιοσύνη και να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε δήθεν σκευωρία […] Ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον και με τη βούλα της δικαιοσύνης υπαρκτό.», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, και προσθέτει: 

«Η απόπειρα συγκάλυψής του κατέρρευσε παταγωδώς. Θα ανοίξει εκ νέου ο δρόμος για την απονομή δικαιοσύνης και στο σκάνδαλο Novartis που τόσο ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον. Η μέρα που η χώρα θα απαλλαγεί από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι μια καλή μέρα για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία».

Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα ακόμα λάθος. Δεν είναι το σκάνδαλο το μέσο για να απαλλαγεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η χώρα, αλλά για να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη και οι θεσμοί που ποδοπατούνται και η αξιωματική αντιπολίτευση κοιμάται.

Το πρόβλημα είναι το “βαθύ τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένοι Θεσμοί της”-κατά την Ελένη Τουλουπάκη. “Τα μεγάλα και αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα”.

Που αν ελέγχουν κόμματα, μέσα ενημέρωσης, Δικαιοσύνη και μπορούν να ανεβοκατεβάζουν πρωθυπουργούς -που λειτουργούν ως “βαποράκια”- δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία.

Πρόκειται για ένα σύστημα ιδιόμορφο όπου η κυβέρνηση δεν εκλέγεται, αλλά επιβάλλεται με τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, η δικαιοσύνη είναι θέμα οριακών συσχετισμών και τα οικονομικά συμφέροντα όταν εμπλέκονται σε σκάνδαλα δεν τιμωρούνται, αλλά τιμωρούν -ή έστω ταλαιπωρούν- όσους τους αποκαλύπτουν.

Αν όμως η Δικαιοσύνη εξαρτάται από μία ψήφο ενός δικαστικού σε ένα κόσμο που -σύμφωνα με όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή- είναι γεμάτος από σκευωρίες και υπόκοσμο, χωρίς ελευθεροτυπία κάτι δεν πάει καλά στο θεσμικό και πολιτικό σύστημα.

Σκάνδαλο υπήρξε, βαλίτσες με λεφτά υπήρξαν, αλλά κάποιοι κυκλοφορούν ελεύθεροι με τις λιμουζίνες τους και γελούν -μπορεί να βγάζουν και λόγους στη Βουλή για την Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία.