Ο Αλέξης Τσίπρας μόνη σταθερά του πολιτικού συστήματος: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγγυητής της πολιτικής ομαλότητας- ενώ το ΠΑΣΟΚ αποσταθεροποιείται και στη ΝΔ αναζητούν νέα ηγεσία – Φόβοι για προβοκάτσιες από το “σύστημα Μητσοτάκη”

Του Γ. Λακόπουλου


Η -φαινομενική τουλάχιστον- επικυριαρχία που εξασφάλιζε για τον εαυτό του επί τρία χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανατράπηκε μέσα σε λίγα 24ωρα. 

Οι προνομιακές σχέσεις που δημιούργησε -με το αζημίωτο -με ένα μεγάλο τμήμα των ΜΜΕ και τον κύκλο οικονομικών παραγόντων που δρουν από το 2016 ως χορηγοί του, δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν το φράγμα συγκάλυψης των πεπραγμένων του-  όταν έσπασε το απόστημα της ΕΥΠ.

Τώρα βρίσκεται σε  αποδρομή. Οι Ευρωπαίοι τον αποδοκιμάζουν και τον έχουν σε απομόνωση, στη ΝΔ κλιμακώνονται οι διεργασίες για την απομάκρυνσή του -με πλήρη συναίσθηση για το Βατερλό που περιμένει  το κόμμα, αν πάει με αυτόν επικεφαλής στις εκλογές- οι οικονομικοί και υποστηρικτές του σχεδιάζουν την απαγκίστρωση τους, ώστε να μην τους συμπαρασύρει στην πτώση.

Κακά τα ψέματα. Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι και κανείς δεν εμπιστεύεται πλέον τον  “πρωθυπουργό των κοριών”. Είναι  ένας “τελειωμένος” πολιτικός και το μόνο που απομένει να διασφαλιστεί είναι η αυτοπροστασία του δημοσίου βίου από ενδεχόμενους σπασμούς του συστήματος Μητσοτάκη που μπορεί να πλήξουν περισσότερο τους θεσμούς και τη Δημοκρατία με προβοκάτσιες και καλλιέργεια διχασμού και πολιτικής έντασης.

Εκ παραλλήλου το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ιδιόμορφη ομηρία. Παρότι οι καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του έγιναν αφορμή για την παραδοχή της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ και την επιβεβαίωση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Κουκάκη-  και παρότι για πρώτη φορά ζητάει εκλογές και επιστρέφει στη φυσιολογική αντιδεξιά θέση του κόμματός του, στο εσωτερικό αναδύονται σημάδια αποσταθεροποίησης.

Το σχέδιο για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ

Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι διευκολύνεται μετά τη σκανδαλώδη απαλλαγή του Λοβέρδου από την ποινική δίωξη για δωροληψία- στο σκάνδαλο Νοβάρτις.  Ήδη ο απαλλαγείς, εναντιώνεται ευθέως στις θέσεις Ανδρουλάκη, όπως άλλωστε και η ευρωβουλευτής Καϊλή, και η προοπτική της διάσπασης διακινείται στον ορίζοντα.

Στοιχεία διάσπασης και σε κάθε περίπτωση παρατεταμένης εσωκομματική αναταραχής αρχίζουν να εμφανίζονται και στη ΝΔ. 

Σ’ αυτό το σκηνικό ανατροπών και  κατ’ ουσίαν απόδοσης τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, η προοπτική της πολιτικής αλλαγής και  της κανονικής λειτουργίας  του πολιτεύματος διασφαλίζεται από τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  είναι η μόνη σταθερά του πολιτικού συστήματος αυτή τη την περίοδο. Ήρεμη δύναμη που εγγυάται ότι η Γ΄  Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει το δρόμο της με την διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή που θα φέρει κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, με επικεφαλης τον ίδιο. 

Οι πρώτοι που το αντιλαμβάνονται είναι οι επιτελείς του  Μητσοτάκη, που άρχισαν να καταγγέλλουν τον Ανδρουλάκη για… συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ επαναφέροντας τις μετεμφυλιακές κραυγές της Δεξιάς για…”λαϊκό μέτωπο”. 

Ο Τσίπρας εγγυητής της ομαλότητας

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιστροφή σε ακροδεξιές πρακτικές  του παρελθόντος από την “ομάδα Μητσοτάκη” μπορεί να φτάσει μέχρι την άρνηση αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος, όπως συνέβη με τον Τραμπ στη Αμερική, αλλά και με τον… πατέρα του το 1985!

Καθώς η περίοδος που θα μεσολαβήσει μέχρι τις εκλογές – στις οποίες κάθε πιθανότητα νίκης της ΝΔ έχει εξαλειφθεί- θα είναι ευαίσθητη  για τη θεσμική λειτουργία της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας επιφορτίζεται εκ των πραγμάτων με την ευθύνη να  μην επιτρέψει ενδεχόμενες εκτροπές που ενδεχομένως επιχειρήσει το σύστημα Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων καθίσταται εγγυητής της ομαλής πορείας μέχρι η λαϊκή ετυμηγορία να οδηγήσει στην κάθαρση.