Ενώ φουντώνει το αντικυβερνητικό ρεύμα, διπλό κέρδος Τσίπρα με την πρόταση μορφής: Δίνει σχοινί στον Μητσοτάκη για να κρεμαστεί και κερδίζει χρόνο για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Του Γ. Λακόπουλου

 Η κίνηση Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής ήταν χτύπημα στο “δόξα πατρί” του Μητσοτάκη, αλλά όχι για τους λόγους  που φαίνονται. Ότι π.χ. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κεφαλαιοποιήσει το πολιτικό κέρδος των ημερών και ο Μητσοτάκης θα απολογείται -αλλά χωρίς ακροατήριο αυτή τη φορά.

Ούτε γιατί σε κάθε κοινοβουλευτική αναμέτρηση ο Πρωθυπουργός φεύγει με μώλωπες, έχοντας εν τω μεταξύ να διολισθήσει όλο και χαμηλότερα απευθυνόμενος στα κατώτερα αισθήματα της κοινωνίας.

Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά και το στραπάτσο Μητσοτάκη προεξοφλημένο. Το αντικυβερνητικό ρεύμα φουντώνει και τον Πρωθυπουργό εγκαταλείπουν γνωστοί υποστηρικτές του στο χώρο της οικονομίας και των ΜΜΕ- ενώ η βάση της ΝΔ βράζει και αποδέκτες της οργής για το “σύστημα Μητσοτάκη” γίνονται βουλευτές, αλλά και υπουργοί. 

Η κίνηση Τσίπρα έγινε στην κρίσιμη στιγμή και ρίχνει στο καναβάτσο τον Πρωθυπουργό. Μόνο ο πορτ-παρόλ του που ζει στον κόσμο του και ο πανέξυπνος Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίσθηκαν να τον υπερασπίζονται, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Πολλοί προεξοφλούν ότι η παρουσία του στη Βουλή -με όσο ευτελή βερμπαλισμό και αντι -Τσίπρα ατάκες της σειράς αν επενδυθεί- θα είναι   σαν μνημόσυνο. Τι θα μπορούσε να πει άλλωστε για το φιάσκο του χιονιού, που προστίθεται σε όσα τον βαρύνουν για την πανδημία, την ακρίβεια και τόσα ακόμη;

Βρίσκεται απολογούμενος στη γωνία.  Ήταν ολοφάνερο άλλωστε και στην υποκριτική και ταυτόχρονα ενοχική δήλωση που έκανε στο ασφαλές περιβάλλον του υπουργικού συμβουλίου. 

Δεν έδωσε το λόγο σε κανέναν υπουργό επί του θέματος. Ούτε καν στον βαλλόμενο Στυλιανίδη, τον οποίο άφησε ξεκρέμαστο -υποστηρίζοντας την θέσπιση υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής, αλλά όχι και τον σημερινό κάτοχό του.   

Σα να είχε προηγηθεί σεμινάριο για την κλιματική αλλαγή και όχι συντριβή του κομματικού “επιτελικού” κράτους που διοικεί ο ίδιος με την κομπανία των κολλητών του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το δίδυμο κέρδος του Τσίπρα

Η ουσία της κίνησης Τσίπρα βρίσκεται στο δίδυμο κέρδος που του εξασφαλίζει: τελειώνει κάθε σκέψη του Μητσοτάκη για εκλογές στο επόμενο διάστημα και δίνει στον εαυτό του περιθώριο να οργανώσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε νέα βάση.

Για τις πολιτικές εξελίξεις είναι εμβληματική κίνηση που δείχνει πολιτική οξυδέρκεια απέναντι σε ένα αντίπαλο που δεν έχει πολιτικά προσόντα να διαχειριστεί τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται.

Εκτός από τη σκηνοθεσία της παρουσίας του από τον στρατό των επικοινωνιολόγων που αυτή τη φορά αποδεικνύονται άσφαιροι. Δεν πείθουν ούτε τα φιλικά του ΜΜΕ που τον αντιμετωπίζουν σαν… μελλοθάνατο πολιτικά- εκτός από τους συνήθεις αγιογράφους.

Ακόμη και η γελοιότητα της “δημοσκόπησης” που κατασκευάσθηκε στο πόδι δείχνει την αφγολιστία του συστήματος Μητσοτάκη και την αμηχανία της υπεράσπισής του.   

Ηττήθηκε ως ανίκανος εκεί που προσπαθεί από καιρό να πλασάρει ότι είναι ικανός: τη διαχείριση κρίσεων.

Η μπάλα στο γήπεδο της αντιπολίτευσης

Το τριήμερο του σφυροκοπήματος Μητσοτάκη και των εξαφανισμένων υπουργών του που θα συρθούν στη Βουλή, έτσι κι αλλιώς θα κοντύνει τον κυβερνητικό μηχανισμό και θα φέρει πολιτικό όφελος στην αντιπολίτευση.  

Σ’ αυτό το σημείο θα κριθεί και η ικανότητα Ανδρουλάκη να συντονιστεί με τη μείζονα αντιπολίτευση και να αποδιαρθρώσουν συμπληρωματικά την κυβερνητική παρουσία,  θεμελιώνοντας τους όρους της εκλογικής ήττας του Μητσοτάκη.

Μετά από αυτό το τριήμερο η μπάλα θα παραμείνει στο γήπεδο της αντιπολίτευσης και στα πόδια του Τσίπρα. 

Οι πολιτικές εξελίξεις που ο ίδιος πυροδότησε από την ώρα που ζήτησε εκλογές, τον ενισχύουν και συνεπώς τον διευκολύνουν να υλοποιήσει το σχεδιασμό του.

Ενδεχομένως πρέπει να επισπεύσει. Να ολοκληρώσει τη συνεδριακή προετοιμασία που θα αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα ανοίξει τις πόρτες στην κοινωνία και να απευθυνθεί στους πολίτες από θέση ισχυρού -εντός και εκτός του κόμματος. Απαντώντας και στο κρίσιμο ερώτημα: με ποιους θα κυβερνήσει.

Πάντως όχι με τα βαρίδια και τους συνήθεις υπόπτους. Που πρέπει να τεθούν υπό επιτήρηση στο τριήμερο της κοινοβουλευτικής αναμέτρησης. Η εμφάνισή τους θα  υπονομεύσει την κυριαρχία του Τσίπρα. 

Επιπλέον από το μόνιτορ της Κουμουνδούρου δεν πρέπει να διαφεύγει ότι εσχάτως κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται πρώτο τραπέζι πίστα, σε  ΜΜΕ που βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με τον Τσίπρα- και οι ιδιοκτήτες τους δεν διανοούνται ότι θα επιστρέψει. Κοντά στο νου κι η γνώση…