Άρρητα ρήματα

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,

Οπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «πολιτική με συμβουλές δεν γίνεται».

Όλα τα δολάρια του κόσμου να πληρώσετε στον Αμερικανό σύμβουλό σας, δεν θα καταφέρει ποτέ να μπει στα άδυτα της ψυχής του ελληνικού λαού, πόσο μάλλον να καταλάβει τι θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να τον φέρει στο φιλότιμο και να τον συγκινήσει.

Σας συμβουλεύουν να ρίχνετε τις ευθύνες στον δυστυχή Πατούλη, και μάλιστα όχι στα ίσα, αλλά με ανώνυμα βίντεο «Ομάδων Αλήθειας» (ενώ θα έπρεπε να του είχατε κάνει εικόνισμα που αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία, κόντρα στις εισηγήσεις του υπουργού σας), σας συμβουλεύουν να ρίχνετε τις ευθύνες στους δημάρχους, λες και αυτό δεν προκαλεί ζημιά στη Ν.Δ. (η πλειονότης τους εξελέγη με τη σημαία σας στις δημοτικές εκλογές), σας συμβουλεύουν, τέλος, να καταγγέλλετε τον φιλελευθερισμό:

Στην ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία πουλήθηκε για 40.000.000 στους Ιταλούς, και στην Αττική Οδό, η οποία πρώτη φορά στα είκοσι χρόνια λειτουργίας της έδωσε δικαιώματα. Γενικώς, να επιρρίψετε τις ευθύνες στους πάντες, αρκεί να μη φτάσει η ζημιά στην αυλή σας. Το γράψαμε και χθες: θα φτάσει. Και με την τακτική που ακολουθείτε να μοιράζετε κίτρινες και κόκκινες κάρτες, λες και είστε διαιτητής και όχι ο πρωθυπουργός της χώρας, θα πολλαπλασιαστεί. Αυτό βεβαίως δεν θα σας το πουν οι σύμβουλοί σας, αλλά έτσι συνήθως γίνεται στη ζωή. Προεκλογικώς τους πληρώνετε για να σας πουν πώς θα κερδίσετε και μετεκλογικώς τους πληρώνετε να σας πουν γιατί χάσατε. Εάν χάσετε. Επιτρέψτε μας δύο σύντομες επισημάνσεις που έρχονται ως βοή από την κοινωνία.

Η κυβέρνησή σας, μολονότι ξεκίνησε εξαιρετικά καλά, και τόσο με την ψηφιακή διακυβέρνηση όσο και με τη διαχείριση της πανδημίας στην πρώτη της φάση μάς έδωσε την ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα, από τον περασμένο Φεβρουάριο έως σήμερα επέτυχε το ακατόρθωτο: να καταρρεύσει η εμπιστοσύνη των πολιτών και προς το κράτος και προς τον ιδιωτικό τομέα. Επιστρέψαμε στα παλιά.

Στείλτε τους συμβούλους σας σε κανένα καφενείο να ακούσουν τι λένε οι πολίτες και μην περιμένετε να σας φέρουν φιλτραρισμένες και εξωραϊσμένες δημοσκοπήσεις. Το μότο είναι κοινό:

«Πληρώνω φόρους, αλλά δεν έχω κράτος, καίγομαι, αλλά βλέπω το πυροσβεστικό με τα κιάλια, παγώνω, αλλά δεν έχω ρεύμα για μια εβδομάδα, πνίγομαι, αλλά οι αρμόδιοι εξαφανισμένοι. Μόνο να πληρώνω μου ζητούν. Οταν πρέπει να με πληρώσουν όμως, τότε…φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, φταίνε κι οι άλλοι, φταίει κι ο Χατζηπετρής».

Είναι συντριπτικό το πλήγμα που έχει δεχθεί η αξιοπιστία ενός κράτους που δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτή μια αρτηρία, όπως η Μεσογείων, και θεωρεί ότι η Περιφέρεια δεν είναι κράτος. Αν δεν είναι κράτος, τότε γιατί, κ. πρωθυπουργέ, εγκαταστήσατε τριψήφιο τηλέφωνο απευθείας επικοινωνίας δικής σας με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου;
Το δεύτερο εντυπωσιακό εύρημα της περιόδου είναι το πλήγμα αξιοπιστίας που δέχεται και ο ιδιωτικός τομέας.

Η Ν.Δ. είναι φιλελεύθερο κόμμα. Υποτίθεται ότι μιλά την ίδια γλώσσα και συνεννοείται πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ιδιωτικό τομέα. Κι όμως!

Στην κρίση της «Ελπίδας» κατήγγειλε την ιταλικών συμφερόντων ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη συμπεριφορά της στο επιβατικό κοινό.

Κατήγγειλε επίσης την Αττική Οδό, ολλανδικών πλέον συμφερόντων, για το χάος των εγκλωβισμένων. Η εταιρία σαφώς και έχει ευθύνες. Έχει όμως όλες τις ευθύνες; Η εταιρία αποφάσισε να εισέρχονται εντός της Αττικής Οδού τα μεγάλα φορτηγά τροφοδοσίας ή αυτή ήταν μια απόφαση του αρμόδιου υπουργού; Και η Τροχαία της Αττικής Οδού, εάν η εταιρία παρέλειψε τις υποχρεώσεις της, τι έκανε; Φτάνει στο σημείο να διερωτάται κανείς το εξής: Θα επιτίθετο η Πολιτεία με τέτοια δριμύτητα στην εταιρία, αν ήταν ελληνικών συμφερόντων και εάν ανήκε στην παλιά διαπλοκή;

Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά είναι άρρητα ρήματα για πολλούς, δεν λέγονται εύκολα. Όταν, όμως, αποφασίζεις να αναλάβεις τον ρόλο του διαιτητή, τουλάχιστον πρέπει να είσαι ακριβοδίκαιος, διότι αθροιζόμενα όλα όσα συνέβησαν με την Αττική Οδό, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που επίσης δεν είναι ελληνικών συμφερόντων, και με την άρνηση του ιδιωτικού τομέα Υγείας να βάλει πλάτη στο ΕΣΥ για την καταπολέμηση της πανδημίας (αυτός είναι ελληνικών συμφερόντων και δεν τον κατήγγειλε ποτέ κανείς), στους αδαείς μένει η αίσθηση ότι και οι ιδιώτες αποτυγχάνουν. Ενώ στην πραγματικότητα η Πολιτεία επιλέγει τους ιδιώτες που θα καταγγείλει.

Είσαι ξένος, καταγγέλλεσαι, είσαι Ελλην, πέφτεις στα μαλακά.

Όσο για τη συγγνώμη, κ. πρωθυπουργέ, μπράβο σας. Πείτε όμως στους συμβούλους σας πως μία λαϊκή παροιμία λέει πως από τότε που βγήκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο.

Και αν δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει φιλότιμο, παραπέμψτε τους στην ομιλία Ομπάμα στο Ιδρυμα Νιάρχος το 2016. Το εξηγεί μια χαρά.

AΠΟ ΤΟ NEWS BREAK