«Ναι, ναι ναι!! Ήταν τυφλοί!»

Της Κέλλυς Σταμούλη*

«Οι άνθρωποι γενικά κρίνουν περισσότερο από τα φαινόμενα παρά από την πραγματικότητα, γιατί η όραση ανήκει σε όλους ενώ η αντίληψη σε λίγους».  Αυτή η σοφή ρήση αποδίδεται στον Πλάτωνα.

Πράγματι! Οι «τυφλοί» και άνθρωποι με κάποια, οποιαδήποτε «αναπηρία», με τους οποίους είχα τη μέγιστη τιμή να συναναστραφώ, με έκαναν να συνειδητοποιήσω τις πνευματικές αρετές που η ζωή χαρίζει σε όσους έχουν πόρους ανοικτούς κι ας μην έχουν μάτια που να βλέπουν. Ακούστε τώρα:

Μικρή, δηλαδή πολύ πολύ μικρούλα, με πήγαν σε συναυλίες των Ρέι Τσάρλς και Στίβι Γουόντερ. Έτσι κάπως, εμμέσως πλήν σαφώς, πήρα το μήνυμα.  Εννοώ ένα τόσο δα κοριτσάκι να υποβάλλεται στο δέος, το ανυπέρβλητο δέος, που μπορεί να προκαλέσει η Τέχνη μέσω κορυφαίων Δημιουργών, που ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ήταν τυφλοί!  Το νήπιο Κελλάκι, χάρη στους τυφλούς Δημιουργούς, γούρλωσε τόσο μα τόσο πολύ τα μάτια ώστε αυτά χώρεσαν τον υπέρμετρο θαυμασμό, που μόνο τέτοια Ιερά Τέρατα δύνανται να προκαλέσουν, όντα, ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ, ακόμη και «τυφλά»!

Μερικά χρόνια αργότερα είδα ζωντανά το απαστράπτον φως του «τυφλού»  Αντρέα Μποτσέλι να καταλαμβάνει με τη φωνή του, την αισθαντικότητά του, την ακτινοβολία του, όχι μόνο το συναυλιακό χώρο, αλλά την Ιταλία ολόκληρη και ο απόηχος της φωνής του και του πάθους του να εξαπλώνεται και να συνεπαίρνει την Ευρώπη, τον κόσμο ολόκληρο.

Μ΄ έναν τρόπο λοιπόν συνειδητοποίησα ότι η αντίληψη, οι ικανότητες, οι επιδεξιότητες, το ταλέντο, η θέληση, η τόλμη, η φαντασία, το κουράγιο, η πυγμή ουδόλως σχετίζονται με τις 5 αισθήσεις αλλά αποκλειστικά και μόνο με την ΨΥΧΗ, που σιγοκαίει μέσα σε ξεχωριστούς ανθρώπους και σε ορισμένους τυχερούς και ευλογημένους ξεπηδάει η ψυχή αυτή και διαχέεται στον περίγυρο, στους παραπέρα και στους ακόμη πιο πέρα, και ωω!! ΝΑΙ γοητεύει τους πάντες ακόμη κι αν προέρχεται από τυφλό ή από συνάνθρωπο με αναπηρία.

Άλλωστε είναι κοινός τόπος ότι κι ο πιο αχρείος ή άξεστος μπορεί να διαθέτει και τις 5 αισθήσεις όχι όμως τη μεγαλοσύνη της ψυχής και του Ταλέντου που σε ακινητοποιεί και σε υγιαίνει.  Την ψυχή ούτε την βλέπουμε ούτε την πιάνουμε.

Ανθεί μέσα στα ταλαντούχα πλάσματα και όταν ποτιστεί με αγνό υλικό μεταλλάσσεται σε θεάρεστη αύρα που περιβάλλει και εν συνεχεία εκπέμπεται από τους εκρηκτικούς ανθρώπους που ΝΑΙ κάποιοι εξ αυτών μπορεί να στερούνται οράσεως όχι όμως σημαντικότατου εκτοπίσματος.

Τώρα λοιπόν που μεγάλωσα (λίγο ;-)), είχα ακόμη μία μεγαλειώδη τύχη, την εξής: να μου δώσουν συνέντευξη  άριστοι Δημιουργοί του καλλιτεχνικού μας στερεώματος.

Παραθέτω λοιπόν κάποιες μεμονωμένες ατάκες τους (αναφορικά με ρατσισμό-φασισμό), οι οποίες ξευτιλίζουν με τόσο ιδεατό τρόπο οποιαδήποτε ρατσιστική/φασιστική δήλωση και τάση:

Γιώργος Μιχαλακόπουλος: «…Δυστυχώς η φύση του ανθρώπου δεν είναι μόνο καλή…Είναι θέμα ανατροφής, τί σου έμαθε η μάνα σου και ο πατέρας σου και τι από αυτά κράτησες μέσα σου.  Οπωσδήποτε και η Παιδεία σου με τη στενή αλλά και την ευρεία έννοια του όρου…»

Χάρης Φραγκούλης: «…Φασισμός είναι η απόλυτη παραχώρηση στις φοβίες και στη ντροπή.  Η μη αντίσταση στο φόβο.  Κάποιος σου κάνει μπουμ κι εσύ παίρνεις ένα μαχαίρι να τον καρφώσεις.  Αυτό είναι ο φασισμός.  Μία συνεχής κατάσταση άμυνας.»

Δημήτρης Αλεξίου (ποιητής): «Φασίστας είναι ο κατέχων την απόλυτη αλήθεια.  Όταν το μυαλό κυριαρχείται από «-ισμούς».  Αν χλιμιντρίσει μέσα σου η αμφιβολία, έχει καλώς.»

Στέλιος Μάινας: «Φασισμός είναι ο,τιδήποτε είναι αντίθετο στις τρεις μεγάλες αξίες του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης.  Ισότητα, Ελευθερία, Αδελφότητα.  Πιο εκλαϊκευμένα, η επιβολή με το ζόρι των ιδεών των άλλων πάνω σου.”

Γιάννης Στάνκογλου: «Οι ακροδεξιοί νοιώθουν άβολα με το σώμα τους.  Δεν μπορεί να είσαι «πολυταξιδευμένος» και να είσαι ρατσιστής»

Νίκος Μοσχοβάκος (Ποιητής): «Ρατσιστής είναι αυτός που αποσιωπεί τα δικά του ελαττώματα, αλλά προσέχει λεπτομερώς των άλλων»

Ο δε μοναδικός Μιχαήλ Μαρμαρινός σε ερώτησή μου αναφορικά με την έλλειψη μία εκ των αισθήσεων υπογράμμισε: «Ο εαυτός είναι ένα συνολικό συμβάν.  Ένα συμβάν total  που καταφέρνει να αναπληρώνει αυτά που του λείπουν εξαίροντας μία άλλη αίσθηση σε αντιπερισπασμό της ελλείψεως.”

Και τώρα θέτω στην κρίση σας ρατσιστική δήλωση στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Real fm και News 24/7 μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτή του ΚΙΝΑΛ:

«…Θεωρούν ότι πρέπει να στείλουν έναν υπουργό που δεν βλέπει να κάνει αυτοψία. Θα βάλουμε έναν γιατρό που δεν είναι χειρουργός να χειρουργήσει;…Πρέπει να έχουν ορισμένα προσόντα αυτοί που αναλαμβάνουν υπουργικά καθήκοντα. Δεν μπορεί να τα αναλαμβάνει κάποιος που δεν έχει γνώση του αντικειμένου ή δεν μπορεί να ασκήσει επιτυχώς τα καθήκοντά του. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούμε όλοι μας να τα κάνουμε. Δεν είναι μια κανονική κυβέρνηση αυτή, αυτό ήθελα να τονίσω”

Όλοι μας ξέρουμε πώς θα σχολίαζε τη συγκεκριμένη δήλωση ο ένας, ο μοναδικός, ο Αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς.

Όλοι μας επίσης ξέρουμε ότι η Πολιτική είναι Τέχνη και απαιτεί αρετές που ουδαμώς σχετίζονται με την όραση.

*Η Κέλλυ Σταμούλη σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Στις Βρυξέλλες έκανε το μεταπτυχιακό της στο Δίκαιο Αέρος και Θαλάσσης στο ULB καθώς και την Σχολή Θεάτρου Klein Akademie.

ΑΠΕ ΜΠΕ