“Να καθίσουμε να τα βρούμε”: Το ριάλιτι σόου του Ερντογάν

Του Νίκου Γαλάτη

Τελικά με ήπιους τόνους, διαλλακτικός, ειρηνικός συνεννοήσιμος ο Ερντογάν, ενώ η Ελλάδα όσο εκείνος κάνει εκλογές είναι σε επιφυλακή εμφανίστηκε με μια συνέντευξη για να πει πως δεν επιθυμεί να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο. Βλέπει την Ελλάδα ως γείτονα και θέλει “να καθίσουμε να τα βρούμε”.

“Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε. Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα (…). Αεροπλάνα και πλοία να περνάνε ελεύθερα (…). Γιατί να επισκιάζουμε και να κηλιδώνουμε την ειρήνη; Χρειαζόμαστε ειρήνη στον κόσμο. Πόσω μάλλον που η ειρήνη μας με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη».

Αυτό για την ειρήνη που δεν μοιάζει με καμιά άλλη είναι η μεγαλύτερη παγαποντιά, αν δεν υπήρχε μία μεγαλύτερη. «Για πολλά χρόνια, ο αριθμός των Ρωμιών πολιτών μας στην χώρα μας δεν ήταν μικρός. Υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες. Όμως δυστυχώς λόγω των λαθών που έγιναν και στην χώρα μας οι Ρωμιοί πολίτες μας πήγαν στην Ελλάδα. Κι εμείς κάνουμε λάθη και πρέπει να τα βλέπουμε».

Τι συμβαίνει; Aυτός δεν ήταν που έκανε τους Ρωμιούς παστά ψαριά, όσο οι παρατρεχάμενοι υπουργοί κι ο πρωθυπουργός του έλεγαν πως θα τους πετάξουν στην θάλασσα- -στο βυθό όπου είναι οι παππούδες τους; Πώς γίναμε ξαφνικά καρντάσια; Όταν μάλιστα είπε πως βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «νεαρό και δυναμικό πρωθυπουργό της Ελλάδας» που «θέλει να κάνει ένα καινούργιο βήμα» πάει την έριξε την Αθήνα και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου που με ανακοίνωσή του βρήκε τα θετικά σημεία, αλλά δεν έδωσε την δέουσα σημασία στο κλειδί της συνέντευξης: για πρώτη φορά ευθέως ο Τούρκος Πρόεδρος μιας δημοκρατίας με φασίζουσες πλευρές κυρίαρχες μίλησε περί ανταλλαγής των δυο αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπουλη με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν αιτηθεί ασύλου στα ελληνικά δικαστήρια.

 Η συνέντευξη Ερντογάν, προκάλεσε αντιδράσεις και στην αντιπολίτευση: Η Νέα Δημοκρατία τόνισε πως “Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε ένα κράτος δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα» και κάλεσε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «να αναλογιστούν τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η ασυγχώρητη προχειρότητα και επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα».

Αφού το λέει και η Νέα Δημοκρατία πιθανόν να το συνειδητοποιήσει ο Ερντογάν και να καθίσει πάνω από το Αιγαίο να καθίσει να κλάψουμε μαζί. Τόση αγάπη, τόση κατανόση, τόση αυτοκριτική δημιουργεί την υποψία ότι ο Τούρκος τύρρανος -εκλεγμένος, αλλά πώς;- ρίχνει στάχτη στα μάτια στην Ελλάδα που άλλωστε όλη μαζί είναι πιο μικρή κι από την Κωνσταντινούπολη ή το Ικόνιο. Μικρή δύναμη, τι μπορεί να κάνει σε μια υπερδύναμη που σε λίγο θα είναι πυρηνική δύναμη και όλο εξοπλίζεται;

H ουσία αυτής της συνέντευξης είναι πώς ο Ερντογάν θα χτυπήσει ξανά, αλλά πρώτα πρέπει να κοιμίσει γλυκά τον εχθρό πρώτα, που πάντα τον ακολουθεί με δηλώσεις, όταν εκείνος προηγείται, ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού και ελέγχει την πορεία του. Είναι πια περισσότερο από βέβαιο ότι οι δυο στρατιωτικοί έπεσαν σε ενέδρα, μια καλοστημένη παγίδα: πρώτα αφαίρεσαν τους πασάλους, ύστερα ίχνη πάνω στο χιόνι που ακολούθησαν οι αμέριμνοι περιπολούντες ώσπου βρέθηκαν μπροστά στη στρατοφυλακή.

Διόλου παράξενο για έναν ηγέτη που αφότου έγινε το πραξικόπημα- η απόπειρα να ανατραπεί- βλέπει παντού εχθρούς κι έχει φυλακίσει στρατιωτικούς, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, όποιον είναι ύποπτος ή απλώς δεν είναι αρκετά πιστός ή δεν το δείχνει. Δεν έχει περάσει καθόλου καιρός αφότου η ΜΙΤ μπήκε σε ένα …βιλαέτι -όπως η Ελλάδα- το Κόσοβο, συνέλαβε έξι υπόπτους και αποχώρησε σα να μη τρέχει τίποτε. Αν χρειασθεί θα το ξανακάνει, είπε ο Ερντογάν.

Με τρία πυρηνικά εργοστάσια- που σχεδιάζει, νέα οπλικά συστήματα και πιο πολύ στρατό στο μέλλον ο αυτοκράτορας θέλει να επαναφέρει την θανατική ποινή γιατί οι φυλακές μαζί με άλλες ….εκατό που φτιάχνει δεν χωράνε όσους αντιφρονούντες και γενικά «υπόπτους» στοιβάζονται εκεί με βασανιστήρια- Γκιουλενιστές, Κούρδοι, κομμουνιστές, «τρομοκράτες», αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, στρατιωτικοί.

Πρόκειται για ένα φασιστικό καθεστώς, μια δικτατορία με «δημοκρατικές εκλογές», ένα αστυνομικό κράτος επιθετικό που κουράστηκε να είναι ένας απλός χωροφύλακας του ΝΑΤΟ και θέλει να γίνει δυνάστης- μετατρέποντας τους γείτονες σε δορυφόρους- όπως ανοιχτά έκανε στο Κόσοβο ή όπως θα συμβεί με την Ελλάδα- αν ποτέ η Τουρκία μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ερντογάν δεν κυβερνά με τον στρατό, αλλά με μια πανίσχυρη αστυνομία, όπως ο ανασφαλής Χίτλερ, κι οργανώνει εκλογές αποκλείοντας αντιπάλους του, φυλακίζοντας αντιφρονούντες και στήνει κάλπες σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Όπως ο Χίτλερ.

Η Jardama μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι η πανίσχυρη ημι-παρα-στρατιωτική εξουσία του Ερντογάν που δεν συνέλαβε μόνο δυο αμέριμνους στρατιώτες στις Καστανιές, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες «‘ύποπτους»- που πολύ συχνά κρατούνται χωρίς δίκη σε άθλιες φυλακές -με βασανιστήρια. Οι νέες μέθοδοι της στρατο-αστυνομίας του δικτάτορα είναι επιστημονικές για τον προσδιορισμό των υπόπτων -πριν το …έγκλημα.  Από το 2018 και μετά, η Γενική Διοίκηση της Χωροφυλακής και οι αναλυτές θα εργαστούν σε περιφερειακή βάση για να κάνουν προτάσεις και διορθώσεις ανάλογα με το χαρακτήρα κάθε περιοχής. Η Χωροφυλακή αποσκοπεί στην πρόληψη πιθανών εγκλημάτων με τη νέα μονάδα που θα λειτουργεί από το 2018, όπως διαβάζουμε στη σελίδα της:

«Οι αναλυτές θα αποκαλύψουν τα εγκληματικά πρότυπα που αναπτύσσονται, θα συγκρίνουν τις πληροφορίες με τις ομοιότητες με άλλα γεγονότα και θα επικεντρωθούν στις τάσεις της εγκληματικότητας που ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και την περιοχή. Μελέτες θα αποκαλύψουν ομοιότητες και συσχετισμούς αιτιότητας μεταξύ εγκλημάτων και άλλων μεταβλητών με χάρτες, χρονοδιαγράμματα, γραφικά, πίνακες και διαγράμματα. Το έγκλημα και η διαδικασία θα παρουσιαστούν εξ ονόματος της εισαγγελίας και ο ύποπτος θα λάβει γνώση σχετικά με την έρευνα.  Έτσι, «τα εγκλήματα θα αποφευχθούν πριν εμφανιστούν»!

Δεν έχει περάσει καιρός αφότου όλοι -πριν εφτά- οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν με την απειλή κυρώσεων την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ούτε από τις δηλώσεις του Μακρόν για συμπαράταξη. Ούτε από την υποβάθμιση 14 τουρκικών τραπεζών από τον Οίκο Moody’s . Η πτώση της λίρας, έφερε τις πρόωρες εκλογές και ο Ερντογάν πριν μιλήσει κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις -που φαίνεται πως του υπαγόρευσαν αφού κέρδισε ό,τι μπορούσε με απειλές και “οθωμανικά χαστούκια” από το εθνικιστικό κοινό κάνοντας το σήμα των Γκρίζων Λύκων, τώρα στοχεύει σε ένα άλλο κοινό που θέλει να τουμπάρει με το σήμα της ειρήνης.