Να τι σημαίνει Μητσοτάκης

Του Νίκου Φωτόπουλου

Ο Μητσοτάκης στο διάγγελμά του κάλεσε τους νέους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. 2 ώρες αργότερα, άφησε τους ανθρώπους του ασυγκράτητους να σπάσουν κεφάλια 20χρονων στην Καλλιθέα.

Το τέλος του lockdown και η ομαλοποίηση της κοινωνικής ζωής είναι μονόδρομος για την εκτόνωση της κατάστασης. Αλλιώς, η κοινωνική οργή θα κλιμακώνεται διαρκώς.

Το άγος της Νέας Σμύρνης και της Καλλιθέας αποτελεί σημείο καμπής. Πλέον, η παρουσία του στο Μαξίμου είναι τοξική και τροφοδοτεί τον διχασμό. Πρέπει να φύγει.

Στα 30 δευτερόλεπτα του διαγγέλματός του, ο Μητσοτάκης ξεχείλιζε από φόβο. Ήταν η στιγμή της συνειδητοποίησης. Κατάλαβε τι έρχεται και πού τον οδηγεί η «κυβέρνηση των λοιμωξιολόγων».

Δύο ώρες αργότερα, τον φόβο και την απύθμενη υποκρισία του διαδέχτηκαν οι μοτοπορείες «αντεκδίκησης» των δικών του ανθρώπων. Ανυποψίαστοι πολίτες της Καλλιθέας έζησαν στο πετσί τους τι σημαίνει Μητσοτάκης. Να το πούμε ξεκάθαρα. Με δικές του εντολές η ομάδα Δράση πήγε να τους χτυπήσει. Αν αυτό δεν είναι αλήθεια, να τους ξηλώσει σήμερα. Διαφορετικά, η απρόκλητη επίθεση στους περαστικούς, τα σπασμένα κεφάλια και οι φωνές «πάμε να τους σκοτώσουμε» είναι αποκλειστικά δική του οργανωμένη επιχείρηση.

Όποιος ζει στην κοινωνία, αντιλαμβανόταν ότι επίκειται σκληρό κοινωνικό ξέσπασμα. Αντιλαμβάνεται και κάτι ακόμη : ότι η χτεσινή συγκέντρωση ήταν το πρελούδιο. Η κοινωνική οργή είναι ανεξέλεγκτη. Θα κλιμακωθεί. Και δεν μπαίνει σε κομματικά καλούπια, ώστε να τιθασευτεί και να μεταστοιχειωθεί σε πολιτικό πρόγραμμα. Αυτό πρέπει να προβληματίσει σοβαρά όσους θέλουμε μια δημοκρατική και προοδευτική διέξοδο.

Ας μην έχει αυταπάτες ο Μητσοτάκης. Η κατάσταση δεν θα εκτονωθεί με συνεννοήσεις πολιτικών αρχηγών. Δεν είναι στο χέρι τους να ελέγξουν την οργή των εγκλείστων φτωχών, όσο στην Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζεται το πιο σκληρό, αποτυχημένο, καταστροφικό και ανόητο lockdown της Ευρώπης.

Από την αρχή της πρωθυπουργικής θητείας του μέχρι σήμερα, χρησιμοποιεί τις εκτροπές, τον κοινωνικό διχασμό, το αστυνομικό κράτος και το lockdown για να κρατηθεί στην επιφάνεια.

Έστειλε αστυνομικούς να εισβάλουν στο σινεμά και  να βγάλουν έξω τα παιδιά, μην τυχόν και δουν ολόκληρη μια ταινία.

Έστειλε αστυνομικούς στα σπίτια οικογενειαρχών, να τους δέρνουν και να τους δένουν χειροπόδαρα.

Έστειλε αστυνομικούς να μπουκάρουν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο.

Αργότερα, επανέφερε το χουντικό διάταγμα του 1967 και του 1973. Απείλησε μέσα στη Βουλή πολιτικούς αρχηγούς (!) ότι θα τους συλλάβει και θα τους πατάξει, αν κατέβουν στον δρόμο. Και πράγματι : έβαλε τους αστυνομικούς να προπηλακίσουν τον Κουτσούμπα και τον Παφίλη. Έστειλε τους αστυνομικούς να περικυκλώσουν τον Βαρουφάκη και την Σακοράφα. Έστειλε τις αύρες στα Σεπόλια, στον Κολωνό, στα Πετράλωνα. Έστειλε τα ΜΑΤ να κάνουν τους καουμπόηδες στις πυλωτές των πολυκατοικιών, να αρπάξουν διαδηλωτές, να ξυλοφορτώσουν τους γονείς τους, να πετάξουν χημικά και κροτίδες κρότου – λάμψης στις εισόδους των σπιτιών. Έβαλε τα ΜΑΤ να τραβάνε με κάμερες τους περαστικούς.

Τάισε με δεκάδες εκατομμύρια τα ΜΜΕ για να τρομοκρατούν τους πολίτες και να λιβανίζουν αυτόν, τον 50ό στους 53 στη διαχείριση της πανδημίας κατά το Bloomberg. Αυτόν, που σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει επιβάλει το σκληρότερο lockdown της Ευρώπης. Αυτόν, που θεωρεί «πεταμένα λεφτά» τα τεστ, τις ΜΕΘ, τα νοσοκομεία, τα φάρμακα, τους γιατρούς, τους δασκάλους, τα σχολικά κτίρια, τους συρμούς. Αυτόν, που είπε ότι δεν μπορεί να γεννήσει λεωφορεία, την ίδια ώρα που έδινε 120 εκατομμύρια ευρώ στην Aegean του κολλητού του.

Εργαλειοποίησε την πανδημία για να χτίσει ένα καθεστώς Ορμπανικού τύπου, για το οποίο η Ελλάδα ήδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρώπης, των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βρετανικών και των σουηδικών ερευνητικών ινστιτούτων, των διεθνών MME.

Μάντρωσε τους πολίτες στο σπίτι τους. Έβαλε λουκέτο διαρκείας σε κόμματα, συνδικάτα, ενώσεις, πανεπιστήμια, σχολεία, θέατρα, κινηματογράφους, εστιατόρια, μικρά μαγαζιά. Τέτοιο ολοκληρωτικό λουκέτο δεν έχει μπει πουθενά στον ανεπτυγμένο κόσμο. Απαγόρευσε τις συναθροίσεις. Μπλόκαρε την κυκλοφορία και τις μετακινήσεις. Έκλεισε ουσιαστικά τη Βουλή, ούτως ώστε να υπολειτουργεί και να μη διενεργείται σοβαρός κοινοβουλευτικός έλεγχος, την ίδια ώρα που ψηφίζει σωρεία μέτρων, τα οποία ισοπεδώνουν ό,τι απέμεινε από το κοινωνικό κράτος.

Απειλεί, τρομοκρατεί, αποκλείει, μηνύει, παρακολουθεί ενοχλητικούς δημοσιογράφους. Ακόμα και εκείνους που του έβγαλαν τη βρώμικη προεκλογική δουλειά σε βάρος του αντιπάλου του.

Κλείνει μυστικές συμφωνίες με ιντερνετικούς κολοσσούς για να φακελώνει τους πολίτες.

Μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε αστυνομικά τμήματα. Αναβιώνει το Σπουδαστικό της Ασφάλειας. Θέλει να πάρει τη ρεβάνς από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών της Μεταπολίτευσης που μπόρεσαν να σπουδάσουν χωρίς λεφτά, μπλοκάροντας τώρα την κοινωνική κινητικότητα των δικών τους παιδιών. Και ο λόγος είναι απλός: η ύπαρξή τους γκρεμίζει τη νοσηρή ιδέα του για το «φυσικό φαινόμενο» της κοινωνικής ανισότητας.

Όλα τα παραπάνω έχουν την σφραγίδα του. Γίνονται κατόπιν εντολών του. Αποτυπώνουν το ταξικό μίσος του για τους πληβείους, τους οποίους δεν θέλει απλώς να φτωχοποιήσει περαιτέρω. Δεν θέλει απλώς να τους καταδικάσει στο περιθώριο. Θέλει και να τους δείρει. Να τους κλείσει το στόμα. Να τους επιτηρήσει ασφυκτικά. Να γιατί έφτασε στο άγος της Νέας Σμύρνης και της Καλλιθέας. Να τι σημαίνει Μητσοτάκης.

Το ξύλο στους οικογενειάρχες της Νέας Σμύρνης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Και έχει αποκλειστικά τη δική του σφραγίδα. Κανενός υπουργού.

Ο Μητσοτάκης βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του, ο οποίος έλεγε στους αστυνομικούς «εσείς είστε το κράτος». Θέλει να πάρει την αντιλαϊκή ρεβάνς για την ήττα του 1993.

Την 7η Ιουλίου 2019 λύθηκαν τα χέρια των αστυνομικών, όπως περήφανα είπε κάποιος δικός του στην τηλεόραση. Το αποτέλεσμα το είδαμε στη Νέα Σμύρνη και στην Καλλιθέα. Το ξύλο στους ανυποψίαστους πολίτες, τα ματωμένα κεφάλια και οι φωνές «πάμε να τους σκοτώσουμε» είναι από αυτούς με τα λυμένα χέρια.

Δεν ενδιαφέρουν κανέναν οι υπουργοί του. Δεν ενδιαφέρουν κανέναν τα όργανα της τάξης (του). Αυτός είναι ο εντολέας. Αυτός δίνει τις οδηγίες για όλα όσα διαπράττονται. Αυτός είναι το πρόβλημα.

Η επίθεση πρέπει να γίνεται απευθείας και μόνο σε αυτόν. Τον αδίστακτο και ανεύθυνο άρχοντα των Αθηνών. Τον (με την αρχαιοελληνική έννοια) Υβριστή. Τον εκτροπέα. Αυτόν που έχει βάλει τη χώρα και τη Δημοκρατία σε γύψο εδώ και 1 χρόνο. Τον καταστροφέα των μικρομεσαίων. Τον υπεύθυνο για τη βίαιη φτωχοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων. Τον πρωθυπουργό του εγκλεισμού και των λουκέτων. Αυτόν που συγκαλύπτει και στηρίζει Λιγνάδηδες. Αυτόν που δέρνει οικογενειάρχες. Αυτόν που δέρνει περαστικούς.

Αυτός ο άνθρωπος εμφανίστηκε χτες το βράδυ, φοβισμένος, για να μας παραστήσει τον εγγυητή της ομαλότητας. Ποιος; Ο αυτουργός της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Ο υπεύθυνος για τον κοινωνικό διχασμό. Ο αποκλειστικός τροφοδότης της κοινωνικής αγανάκτησης και του χάους.

Ο Μητσοτάκης στο διάγγελμά του κάλεσε τους νέους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. 2 ώρες αργότερα, άφησε ασυγκράτητους τους ανθρώπους του να σπάσουν τα κεφάλια των 20χρονων στη Δοϊράνης. Αυτό συμπυκνώνει όλο το υποκριτικό και αποκρουστικό ποιόν του. Να τι σημαίνει Μητσοτάκης.

Αυτός είναι, χωρίς φτιασιδώματα. Και πλέον τον κατάλαβαν όλοι.

Ο Μητσοτάκης, πιστός στο δόγμα Θάτσερ, νόμισε ότι με τη διαρκή επίδειξη πυγμής και τη διασπορά του φόβου θα ελέγχει τις εξελίξεις. Όμως ξεπέρασε τα όρια. Το σκοινί έσπασε. Και τώρα έχασε τον έλεγχο που νόμιζε ότι είχε.

Αντί να ζητά από τους πολιτικούς αντιπάλους του το αυτονόητο, δηλαδή να καταδικάσουν εγκληματικές πράξεις βίας στο περιθώριο μιας μεγάλης λαϊκής συγκέντρωσης, όφειλε να προβεί σε αυτοκριτική για την αντιδημοκρατική εκτροπή. Και να ανακοινώσει άμεσα το τέλος του lockdown και το άνοιγμα της κοινωνίας. Αλλιώς δεν πρόκειται να εκτονωθεί η κατάσταση. Το αντίθετο. Η κοινωνική οργή θα κλιμακώνεται διαρκώς. Όποιος δεν το βλέπει, είτε είναι τυφλός, είτε είναι…λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ.

Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί και δεν θέλει να εγγυηθεί την κοινωνική ειρήνη, σε μια περίοδο που η πατρίδα μας την χρειάζεται όσο τίποτε άλλο. Πριμοδοτεί την εκτροπή, το χάος και τον διχασμό. Θέλει να επιβληθεί με τη βία σε εκατομμύρια έγκλειστους φτωχούς και να τους κλείσει το στόμα. Περί αυτού πρόκειται.

Τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης και της Καλλιθέας αποτελούν σημείο καμπής για την κυβέρνηση.

Από εδώ και πέρα, η παρουσία του στο Μαξίμου είναι τοξική και θα ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά της κοινωνικής οργής.

Πρέπει να φύγει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα κατάφερε. Ζωντάνεψε και τόνωσε την ιστορική μνήμη. Έμαθε και η νέα γενιά τι σημαίνει Μητσοτάκης.