Νικήτας Κακλαμάνης στο Dnews: Το φαινόμενο των «μουσαφιραίων» στη ΝΔ παρατράβηξε!

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή

    

Θέτει ευθέως θέμα για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου- Πού βάζει τον πήχη για τις ευρωεκλογές- Θεωρεί υπαρκτό το ενδεχόμενο η ακροδεξιά να αποτελέσει το δεύτερο πόλο του πολιτικού συστήματος- Σφοδρή επίθεση σε τράπεζες – που κατηγορεί για τοκογλυφία- και funds!

Θέμα για τη φυσιογνωμία της ΝΔ θέτει ευθέως με συνέντευξή του στο Dnews, που αναμένεται να συζητηθεί ευρέως, ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο πρώην υπουργός, πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, μεταξύ άλλων:

-Διαμηνύει πως “το φαινόμενο των “μουσαφιραίων” στη ΝΔ παρατράβηξε”! “Αγνοούν όμως ότι το πολιτικό DNA της παράταξης μας ούτε διαγράφεται ούτε παραγράφεται”, τονίζει με νόημα.

-Προειδοποιεί πως ότι έχει ακουστεί μέχρι στιγμής για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ έχει προκαλέσει τη δυσφορία μεγάλου κομματιού της Λαϊκής βάσης του κόμματος!

– Τονίζει πως η παράταξη πρέπει να έχει μπροστά τον αριθμό 3 (τρία) στις ευρωκάλπες, ενώ ο,τιδήποτε άλλο ισοδυναμεί με ήττα, άσχετα αν τα ποσοστά των άλλων κομμάτων θα είναι χαμηλά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι κ. Κακλαμάνη που μιλούν για την “κατάρα της δεύτερης θητείας” της κυβέρνησης. Από τι πιστεύετε ότι κινδυνεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Κύριε Σκουρή, βρισκόμαστε μόλις 4 μήνες πριν από μια μεγάλη εκλογική αναμέτρηση , τις Ευρωεκλογές.

Παρά την ιδιομορφία που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες εκλογές, οι οποίες πάντα χρησιμοποιούνται από τον Λαό για να σταλεί μήνυμα προς την εκάστοτε Κυβέρνηση, καμία «κατάρα» δεν απειλεί την Ν.Δ. αν υπάρξουν οι εξής προϋποθέσεις:

α. Να δρομολογηθούν λύσεις στα τρία κύρια προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Ακρίβεια, Υγεία, Δημόσια Ασφάλεια.

β. Με ποια ατζέντα θα πάμε στις Ευρωεκλογές, με αυτήν της Ευρώπης των Τραπεζών και των Τραπεζιτών ή την Ευρώπη του Αντενάουερ, του Ντε Γκώλ, του Μιττεράν, του Κολ, δηλαδή των μεγάλων ηγετών της (Ε.Ε. των Λαών, της Εργασίας, των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, του Πολιτισμού, της Πολυγλωσσίας, της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής)

γ. Η σύνθεση του Ευρωψηφοδελτίου. Μέχρι στιγμής ό,τι έχει ακουστεί, έχει προκαλέσει την δυσφορία μεγάλου κομματιού της Λαϊκής μας βάσης.

Ο πήχης στις ευρωεκλογές ποιος είναι κ. υπουργέ; Κάποιοι λένε πως και 30% να λάβει τον Ιούνιο η ΝΔ δεν είναι πρόβλημα, αρκεί η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ και με ΠΑΣΟΚ να είναι μεγάλη. Για σας, ποιος είναι ο πήχης;

Η παράταξη πρέπει να έχει μπροστά τον αριθμό 3(τρία), Ο,τιδήποτε άλλο, ισοδυναμεί με ήττα, άσχετα από ποια θα είναι τα ποσοστά των άλλων κομμάτων, που όπως φαίνεται θα είναι χαμηλά.

Εσείς στηρίζετε το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων, υπάρχει όμως ο κ. Βορίδης που δεν το υπερψηφίζει και παραμένει στην κυβέρνηση, ενώ το ίδιο λέγεται ότι θα συμβεί και με τους υφυπουργούς που θα κρατήσουν την ίδια στάση. Ιστορικό προηγούμενο μέλη της κυβέρνησης να μην στηρίζουν νομοσχέδιό της και να παραμένουν στη θέση τους, τουλάχιστον στη μεταπολίτευση, δεν υπάρχει. Γιατί κατά τη γνώμη σας κ. πρόεδρε;

Το ερώτημα αυτό κ. Σκουρή, πρέπει να το απαντήσει ο κ. Πρωθυπουργός. Προσωπικά στην μακρά κοινοβουλευτική μου πορεία όταν συμφωνούσα μ΄ ένα Νομοσχέδιο το υπερψήφιζα και όταν διαφωνούσα (ακόμη κι όταν υπήρχε πειθαρχία) το κατεψήφιζα με αποτέλεσμα την διαγραφή μου….

Μου είναι αδιανόητο, υπουργοί και υφυπουργοί να διαφωνούν με τον Πρωθυπουργό και να παραμένουν στις θέσεις τους….

Όσο περνάει ο καιρός τόσο και περισσότερο τη ΝΔ “καταλαμβάνουν” στελέχη του λεγόμενου κέντρου, κυρίως του “σημιτικού” ΠΑΣΟΚ. Πόσο πρόβλημα είναι αυτό και πού μπορεί, κατά τη γνώμη σας, να οδηγήσει το κόμμα σας;

Ο πρώτος που έκανε πράξη την διεύρυνση ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φέρνοντας στην Ν.Δ. δύο κολοσσούς, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Θανάση Κανελλόπουλο.

Στην συνέχεια ο Κώστας Καραμανλής με τον «μεσαίο χώρο» δηλ. με πολιτική, όχι με πρόσωπα, που έκαναν την Ν.Δ. ελκυστική σε ψηφοφόρους άλλων χώρων.

Τώρα όμως το φαινόμενο των «μουσαφιραίων» παρατράβηξε. Αγνοούν όμως ότι το πολιτικό DNA της παράταξης μας ούτε διαγράφεται ούτε παραγράφεται….

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η πέραν της ΝΔ δεξιά και να αποτελέσει το δεύτερο πόλο του πολιτικού συστήματος;

Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός. Ήδη με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών τα εντός και εκτός Βουλής «ακροδεξιά κόμματα» έφθασαν το 15%, πρωτοφανές ποσοστό, σε συνδυασμό με ό,τι συμβαίνει στην καταρρέουσα Ευρώπη, ναι, ανησυχώ.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τι προοπτικές έχουν; Εκτιμάτε ότι μπορεί κάποια από τα δυο κόμματα να απειλήσει τον κ. Μητσοτάκη;

Στα 34 χρόνια παρουσίας μου στην κεντρική πολιτική σκηνή, πρώτη φορά συναντώ τέτοια ουσιαστική απουσία αντιπολίτευσης. Ελπίζω να βρούν τον βηματισμό τους, για το καλό του Κοινοβουλευτισμού.

Ποιος, κατά τη γνώμη σας, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το πολιτικό σύστημα;

Οι κυρίαρχοι εξωθεσμικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών π.χ. Οι τράπεζες στις καταθέσεις δίνουν ελάχιστο επιτόκιο και στα δάνεια ζητούν τόκο 6% (τοκογλυφία) . Τα διάφορα funds που αγόρασαν τα κόκκινα δάνεια, έναντι πινακίου φακής και ξεκίνησαν τους πλειστηριασμούς των κατοικιών.

Κύριε Σκουρή, δεν είμαι κομμουνιστής, Λαϊκός Δεξιός είμαι αλλά τέτοιες συμπεριφορές δεν τις δέχομαι.

ΑΠΟ ΤΟ DNEWS