Νομιμότητα και πανεπιστήμια

Του Μελέτη Ρεντούμη

Οι τελευταίες εξελίξεις με την κατάσταση των πανεπιστημίων όσον αφορά την ασφάλειά τους, έχει λάβει ξανά μεγάλες διαστάσεις, καθώς η πρόσφατη διαπόμπευση του πρύτανη του οικονομικού Πανεπιστημίου από καταληψίες και αναρχικά στοιχεία, κυριολεκτικά ξεχείλισε το ποτήρι της ανομίας αλλά και της χυδαιότητας που κάποιοι συνεχίζουν να εφαρμόζουν.

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά, η πολιτεία έρχεται σαν ουραγός και ακόλουθος των εξελίξεων, παρόλο που  η κυβέρνηση έχει ψηφίσει σχετικό νόμο για το άσυλο στα πανεπιστήμια και την δυνατότητα επέμβασης των αρχών σε περίπτωση τέλεσης αδικημάτων.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι νόμοι οφείλουν να εφαρμόζονται και να γίνονται σεβαστοί από όλους, ανεξάρτητα από την πολιτική και την κομματική ταυτότητα του καθενός.

Η εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και η πολιτεία συνολικά, οφείλει να προασπίσει τόσο την ελευθερία έκφρασης και ιδεών εντός των πανεπιστημίων, όσο και να διαφυλάξουν την δημόσια περιουσία και την ακεραιότητα των φοιτητών και των διδασκόντων.

Μετά λοιπόν τα συνεχή έκτροπα και τις καταλήψεις σε διάφορα ιδρύματα, την συνεχή τέλεση αδικημάτων, καθώς και την πρόσφατη διαπόμπευση του πρύτανη, άνοιξε άμεσα η συζήτηση για την ασφάλεια των ιδρυμάτων και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, προωθείται η δημιουργία ενός σώματος φύλαξης και επιτήρησης των πανεπιστημίων με ειδική εκπαίδευση, στα πρότυπα του εξωτερικού, που θα λειτουργεί ως ακαδημαϊκή αστυνομία υπαγόμενη πιθανότατα στο αρμόδιο υπουργείο για την προστασία των πολιτών.

Εκτός αυτού, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ευθύνη αναφοράς περιστατικών στην αστυνομία, θα εγκατασταθεί ειδικός εξοπλισμός συστημάτων ασφαλείας και κλειστών κυκλωμάτων, ώστε να γνωρίζουν οι αρχές αν εισέρχονται στα ιδρύματα κακοποιά στοιχεία, με στόχο την απειλή η την πρόκληση επεισοδίων και καταστροφών.

Επιπρόσθετα, είναι στην σωστή κατεύθυνση η δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας για όλους τους σπουδαστές, ώστε να υπάρξει η σωστή ταυτοποίηση και η εξασφάλιση της ακεραιότητας κάθε ενεργού φοιτητή.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έχουν θετικό πρόσημο, αλλά οφείλουν άμεσα να δρομολογηθούν και τελικά να εφαρμοστούν από όλους, με σύμμαχο πάνω από όλα την ίδια την φοιτητική κοινότητα, που στην συντριπτική της πλειοψηφία επιθυμεί την αναβάθμιση των σπουδών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.