«Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ»

Παρουσίαση βιβλίου

Εβδομήντα χρόνια μετά, ο Μιχάλης Ιγνατίου και ο Κώστας Παπαϊωάννου ανοίγουν τον φάκελο της δολοφονίας του Τζωρτζ Πολκ στο βιβλίο τους «Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη και παρουσιάζεται την Παρασκευή 8 Ιουνίου στην Αθήνα.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζωρτζ Πολκ, ανταποκριτής του CBS στην Αθήνα, δολοφονήθηκε τον Μάιο του 1948 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μια πολιτική δολοφονία στην καρδιά του Εμφυλίου, που παρέμεινε ανεξιχνίαστη. Οι συγγραφείς στο βιβλίο τους θυμίζουν ξανά το ερώτημα «ποιοι (και γιατί) σκότωσαν τον Πολκ» μαζί με ένα δεύτερο: το « γιατί οι κυβερνήσεις τριών κρατών (Ηνωμένων Πολιτειών, Ελλάδας και Βρετανίας) συνεργάστηκαν στενά (και διαχρονικά) για να συγκαλύψουν τους δράστες».

«Οι δύο συγγραφείς καταγράφουν με απόλυτη ακρίβεια, σχεδόν ώρα με την ώρα, τα γεγονότα. Ουσιαστικά κεντούν με μαεστρία την πυκνή πλοκή μιας απίστευτης πραγματικότητας. […] Το πιο συγκλονιστικό, όμως, μέρος της ιστορίας είναι η συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των επίσημων πλευρών του ελληνικού κράτους και των αμερικανικών μυστικών και διπλωματικών υπηρεσιών, στην κατασκευή ενός ενόχου και στη συγκάλυψη του εγκλήματος», σημειώνει ο Άγγελος Στάγκος στην «Καθημερινή» (http://bit.ly/2Jesvpf).

«Όπως λένε οι δύο συγγραφείς, με εκπληκτικές λεπτομέρειες και νέα και παλιά στοιχεία, Αμερικανοί, Ελληνες και Βρετανοί αξιωματούχοι έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τη δολοφονία.
Αγνόησαν όποια στοιχεία υπήρχαν, κατασκεύασαν μια εξ ολοκλήρου φανταστική εκδοχή της δολοφονίας και με απειλές, βασανιστήρια, εκβιασμούς, ανάγκασαν τον δημοσιογράφο της «Μακεδονίας» Γρηγόρη Στακτόπουλο, 38 χρόνων, ανταποκριτή του Ρόιτερς και της «Ελευθερίας» στη Θεσσαλονίκη, να την παρουσιάσει στην ανάκριση και στη δίκη (11-21.4.1949)», όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» (http://bit.ly/2xD7zXG).

📚 Περισσότερα για το βιβλίο: http://bit.ly/2rLSFJa

📆 Η παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα:http://bit.ly/2sBwlS9