Υπόθεση Πολκ: Ξανά στο προσκήνιο με ένα βιβλίο

Μια Κυριακή του Μαίου, του 1948, ένας αμέριμνος ψαράς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα «ψαρέψει» ένα πτώμα, δεμένο χειροπόδαρα με  μια σφαίρα από περίστροφο στο κεφάλι. Ήταν ο αμερικάνος δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ, που μόλις είχε αποκαλύψει πως η ελληνική κυβέρνηση είχε εκποιήσει σε έλληνες πλοιοκτήτες τα πλοία που της είχαν παραχωρήσει οι αμερικάνοι. Το πτώμα του έπλεε στον Θερμαϊκό όταν εκατόν εξήντα χιλιάδες στρατιώτες,”Μάηδες”, παρακρατικοί, εθνοφρουροί σφυροκοπούν ανελέητα τριανταπέντε χιλιάδες αντάρτες χρησιμοποιώντας τα όπλα, που το ΕΑΜ παρέδωσε στους Άγλλους με τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Χατζηαργύρης παρατήρησε ότι το εστιατόριο όπου υποτίθεται ότι δείπνησε για τελευταία φορά ο Πολκ δεν σέρβιρε – το φαγητό που βρέθηκε από την νεκροψία ότι έφαγε: αστακό και μπιζέλια. Ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ο Πολκ δεν ήταν ο Στακτόπουλος, που καταδικάστηκε για την δολοφονία. ‘Ηταν βρετανός, αν και μια αμερικανίδα Kati Marton στο βιβλίο «The Polk Conspiracy» υποστηρίζει πως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας ήταν ένας παρακρατικός από τον Πειραιά και ηθικός αυτουργός ο Αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Κωνσταντίνος Τσαλδάρης. Ο Πολκ δεν δολοφονήθηκε από κομμουνιστές, αλλά γιατί έγραψε αυτό που θα  κι ο αρχηγός της αμερικάνικης αποστολής θα γράψει: την αμερικάνικη  βοήθεια τη νέμεται μια κλίμα που δεν επενδύει τα κέρδη στη χώρα της αλλά στις τράπεζες του Καϊρου και της Αργεντινής.

Στις 30 Αυγούστου 1949, πέντε το πρωί, το τελευταίο οχυρό των οχτώ χιλιάδων ανταρτών του “Δημοκρατικού Στρατού” που είχαν απομείνει πέφτει. Τα υψώματα του Γράμμου μυρίζουν βόμβες ναπάλμ. Ο Βασιλιάς Παύλος, που διαδέχτηκε τον αδελφό του,  έχει ανέβει ο ίδιος στα βουνά. Παρακολουθεί τις επιχειρήσεις με τον Βαν Φλιτ.

Νεκρική σιωπή. Μονάχα τα κοράκια ακούγονται καθώς πέφτουν πάνω στα πτώματα.  Το αντάρτικο έχει ηττηθεί αλλά ο Εμφύλιος δεν έχει τελειώσει. Περίπου δεκατρείς χιλιάδες αιχμάλωτοι των νικητών βρίσκονται στην Μακρόνησο για “ανάπλαση”-ανάμεσα τους ο αρχηγός του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης κι ο Ηλιού-, σπάνε πέτρες για να φτιάξουν ένα δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά.

Εβδομήντα χρόνια μετά η υπόθεση Πολκ έρχεται ξανά στο προσκήνιο με ένα βιβλίο. Ο Μιχάλης Ιγνατίου και ο Κώστας Παπαϊωάννου ανοίγουν τον φάκελο της δολοφονίας του Τζωρτζ Πολκ στο βιβλίο τους «Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη και παρουσιάζεται την Παρασκευή 8 Ιουνίου στην Αθήνα -Ακαδημίας 20 στην ΕΣΗΕΑ.