Οι απ’ έξω

Του Ιωάννη Δαμίγου

Αυτοί που γνωρίζουν είναι οι “μέσα” Αυτοί που γνωρίζουν ακόμα καλύτερα είναι αυτοί που ασχολούνται με τα “μέσα”. Και οι μεν και οι δε, ο καθένας με άλλη ματιά και με άλλους τρόπους. Δεκτό και πρέπον, με δημοκρατικό διάλογο και σεβασμό στην διαφορετική άποψη, λέω τώρα. Αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο, χωρίς αυτός να είναι… κινούμενος.

Αυτές τις “διαφορές” κάποιοι τις εφευρίσκουν δόλια, άλλοι τις παρουσιάζουν ως θέμα επεξεργασίας και τέλος οι πονηροί τις κρύβουν προς αποφυγή ευθυνών. Εντάξει, αυτοί όλοι γνωρίζουν τις όποιες διαδικασίες, του πολιτικού γίγνεσθαι της αριστεράς, έμπειροι στις κινήσεις όπως και στις αιτιολογίες ή δικαιολογίες. Όμως ποιες είναι οι προσλαμβάνουσες των απ’ έξω; Αυτών που δεν γνωρίζουν, αυτών που ανήκουν στην κατηγορία των αναποφάσιστων; Ποια είναι η εικόνα που συνθέτουν ώστε να μεγαλώσει η τόσο αναγκαία δύναμη της απαλλαγής από το καθεστώς. Όσο δυνατή και απαραίτητη νοιώθει την ανάγκη αυτή, άλλο τόσο απογοητεύεται από την ¨εικόνα” που παρουσιάζεται προς τα έξω.

Πάντα θα συμβαίνει “κάτι”, μια δήλωση, ανάρτηση, συνέντευξη, που ίσως “διαστρεβλωθεί”, που ίσως αποκόπτεται από το όλο νόημα, ώστε στο τέλος της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα, ο πιθανός ψηφοφόρος να σχηματίζει αρνητική άποψη. Δικαιολογημένα. Μια και οι υπόλοιποι αναποφάσιστοι, αλλοίμονο, δεν έχουν το σκεπτικό και την υπομονή των “μέσα” αριστερών και μη, απομακρύνονται έτσι, από την ιδέα της προσέγγισης, πιθανά απογοητευμένοι.

Κάπως έτσι και με την ανάλογη μηχανορραφία, προπαγάνδα, βούτυρο στο ψωμί του καθεστώτος, φθάνουν να υιοθετούν τον επικίνδυνο συσχετισμό του όλοι ίδιοι είναι. Και ας έχουν υποστεί τα χειρότερα από τους “ίδιους”, γιατί αυτούς τους δικαιολογούν ως δεξιούς. Ενώ αντίθετα τους αριστερούς που εμπίπτουν σε λάθη, δεν τους δικαιολογούν, δικαίως, γιατί από αυτούς περιμένουν και απαιτούν τα δίκαια. Μοίρα. Δεν αποτελεί δέλεαρ προσέγγισης αυτή η τακτική, αντίθετα προβληματίζει και εξασθενεί ακόμα και τα ίδια τα μέλη, που από μόνα τους αφημένα, λόγω “εσωτερικών” αγώνων, προσπαθούν για το καλύτερο. Μαζεύουν συνεχώς το χυμένο γάλα.

Επειδή οι εκλογές είναι αρκετά πιθανές, η εικόνα πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο, με τίμιες ισορροπίες και καθαρές θέσεις αμφοτέρων των πλευρών. Χωρίς στρώσεις τσιμέντου, προς ευκολία πρόσβασης. Αν δεν πατήσεις και τις πέτρες για την απόκτηση ισορροπίας, θα σκοντάψεις στο ίσιωμα. Οι απ’ έξω παρατηρούν.