Οι εκλογικές εξελίξεις το 2022

Του Βαγγέλη Χωραφά

Οι εκλογές στη Γαλλία και στις ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις εκλογές στην Λιβύη και στον Λίβανο που θα επηρεάσουν τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τις εκλογές στην Σερβία που θα επηρεάσουν την σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Παρατίθενται οι σημαντικότερες εκλογές ανά μήνα και οι πιθανές επιδράσεις τους στις διεθνείς και περιφερειακές ισορροπίες.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Η Λιβύη θα διεξήγαγε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της στις 24 Ιανουαρίου, ενώ ο πρώτος γύρος επρόκειτο να διεξαχθεί στις 24 Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε. Το αποτέλεσμα αυτών των αναμετρήσεων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή της σταθεροποίησης της χώρας, όντας αυτές οι εκλογές ο πολιτικός τρόπος για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος. Με τα δεδομένα αυτά, είναι πιθανόν να γίνουν εκλογές μέσα στο 2022, αλλά σε άγνωστες ημερομηνίες.

Πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στην Πορτογαλία στις 30 Ιανουαρίου, αφού η κυβέρνηση μειοψηφίας του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα, ενός από τους πρώτους που έδωσε νέα ώθηση στη σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη μετά την κρίση του 2008, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την έγκριση του προϋπολογισμού. Ο Κόστα θα χρειαστεί εκ νέου την συμμαχία με την Αριστερά και τους Κομμουνιστές, ενώ η Κεντροδεξιά φαίνεται να μειώνει την εκλογική διαφορά.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Μία από τις σπουδαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις του Φεβρουαρίου είναι στην Κόστα Ρίκα. Αυτές οι γενικές εκλογές θα είναι οι πιο διαφορετικές, με τα μεγάλα φαβορί να είναι οι υποψήφιοι από τη Δεξιά και το Κέντρο, μετά τον μεγάλο πολιτικό κατακερματισμό της Αριστεράς και την πτώση του PAC, που βρίσκεται επί του παρόντος στην κυβέρνηση.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Η Κολομβία θα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του Μαρτίου με τις βουλευτικές εκλογές της 13ης Μαρτίου. Η πτωτική πορεία του Ιβάν Ντούκε της Δεξιάς, θα μπορούσε να διαμορφώσει το πιο προοδευτικό κοινοβούλιο των τελευταίων δεκαετιών. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε παρόμοια αποτελέσματα που θα μπορούσαν να επαναληφθούν στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάϊο και τον Ιούνιο. Η Αριστερά και η Κεντροαριστερά θα διεκδικήσουν την προεδρία με τον Γκουστάβο Πέτρο και τον Σέρχιο Φαχάρδο.

Ο Λίβανος θα είναι ο άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής του Μαρτίου. Η χώρα βρίσκεται πρακτικά χωρίς λειτουργική κυβέρνηση, από τη μεγάλη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020, που έφερε στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το σύνθετο πολιτικό σύστημα της χώρας μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Ωστόσο, δεν υπάρχει μεγάλη ελπίδα ότι αυτές οι βουλευτικές εκλογές θα λύσουν τα προβλήματα της χώρας.

Το Χονγκ Κονγκ, από την πλευρά του, θα πραγματοποιήσει εκλογές για τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας στις 27 Μαρτίου. Θα είναι η πρώτη φορά από τότε που το Πεκίνο έβαλε τέλος στο μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα».

Επίσης πολύ σχετικό με το μέλλον της Ανατολικής Ασίας θα είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Νότια Κορέα στις 9 Μαρτίου, στις οποίες η συζήτηση θα περιστρέφεται γύρω από θέματα όπως η διαφθορά, οι τιμές των κατοικιών και η κατάσταση της νεολαίας. Πρόκειται για ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί να ευνοήσει μια στροφή προς τα δεξιά στους πολιτικούς συσχετισμούς. Αν η Δεξιά νικήσει, τότε οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα γίνουν στενότερες και η χώρα θα ακολουθήσει σκληρότερη γραμμή απέναντι στην Κίνα και την Βόρεια Κορέα.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Στην Γαλλία, οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου θα δείξουν αν θα υπάρξει συνέχεια της προεδρίας Μακρόν, ή αν η χώρα θα στραφεί προς τα δεξιά. Η Αριστερά θα βρεθεί και πάλι εκτός παιχνιδιού όντας πολυδιασπασμένη, ενώ η Δεξιά θα είναι τριχοτομημένη μεταξύ Λεπέν, Ζεμούρ και Πεκρές.

Στην Ουγγαρία οι βουλευτικές εκλογές του Απριλίου θα φέρουν αντιμέτωπο τον Βίκτορ Όρμπαν με έναν συνασπισμό 6 κομμάτων υπό την ηγεσία του Πέτερ Μάρκι-Ζάι. Η νίκη του Όρμπαν δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Εκτός από τις πολύ σημαντικές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, ο Απρίλιος θα φέρει δύο ακόμη εκλογικές διαδικασίες στην Ευρώπη.

Η Σερβία, της οποίας η σημασία είναι καθοριστική για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιεί τις προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές στις αρχές του μήνα. Με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται επικράτηση παντού της κυβερνητικής συμμαχίας υπό τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η αντιπολίτευση είναι και αδύναμη και διασπασμένη.

Τον Απρίλιο επίσης, η Σλοβενία, θα διεξάγει βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Εκτός της Ευρώπης, η Γκάμπια, η μικρότερη και φτωχότερη χώρα στην ηπειρωτική Αφρική, θα έχει εκλογές για την Εθνοσυνέλευση μετά την επανεκλογή του Προέδρου Αντάμα Μπάροου τον Δεκέμβριο του 2021, και οι οποίες θα είναι οι πρώτες από το πραξικόπημα του 2017 και την ξένη παρέμβαση για να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη χώρα.

ΜΑΪΟΣ

Ο Μάιος θα έχει αρκετές εκλογές στις οποίες η διεθνής ισορροπία δυνάμεων θα έχει σχεδόν εξίσου σημαντικό βάρος με τις εσωτερικές υποθέσεις κάθε χώρας.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία θα χρησιμεύσουν ως θερμόμετρο για ένα Brexit που δεν φαίνεται να τελειώνει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας να αποτελούν βασικό στοιχείο των διαφορών με την ΕΕ και μια ευκαιρία για να συζητηθεί ξανά η ενοποίηση της Ιρλανδίας .

Στις Φιλιππίνες και την Αυστραλία, εν τω μεταξύ, οι εκλογές θα αναδείξουν την επιρροή της Κίνας και των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Στις Φιλιππίνες, ο συνδυασμός της υποψηφιότητας του Μπόνγκμπονγκ Μάρκος, γιο του πρώην δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος και της Σάρα Ντουτέρτε, κόρης του νυν προέδρου, φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Αν αυτό συμβεί, οι Φιλιππίνες θα συνεχίσουν να κρατούν μια θέση ισορροπίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Στην Αυστραλία, η συντηρητική κυβέρνηση έχει κινηθεί προς την πλευρά των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Κίνας. Παρουσιάζει όμως φθορά από την διαχείριση της πανδημίας και των πυρκαγιών. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις την δείχνουν πίσω από το Εργατικό Κόμμα, το οποίο είναι υπέρ μιας πιο ήπιας στάσης απέναντι στην Κίνα.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Τον Ιούνιο, το εκλογικό ημερολόγιο του 2022 περιλαμβάνει μια νέα εκλογική διαδικασία στη Γαλλία, τις βουλευτικές εκλογές.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Τον Ιούλιο, δύο αφρικανικές χώρες, το Κονγκό και η Σενεγάλη, πραγματοποιούν γενικές εκλογές, ενώ τον Αύγουστο σειρά έχουν η Αγκόλα και η Κένυα. Η σταθερότητα της Κένυας θα εξαρτηθεί από την διαφάνεια των εκλογών και την αποφυγή της μετεκλογικής βίας, όπως είχε συμβεί στις προηγούμενες εκλογές.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ο Σεπτέμβριος φέρνει μαζί του γενικές εκλογές στη Σουηδία, όπου θα αξιολογηθεί και πάλι η προέλαση ή η υποχώρηση των ευρωπαϊκών ακροδεξιών δυνάμεων.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Μια άλλη χώρα της ΕΕ, η Αυστρία, θα αξιολογήσει επίσης τον πολιτικό παλμό της ευρωπαϊκής Δεξιάς τον Οκτώβριο με προεδρικές εκλογές μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά του καγκελαρίου Κουρτς και την παραίτηση του το 2021. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επανεκλογή του νυν προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλλεν.

Όμως, χωρίς αμφιβολία, το σημαντικότερο γεγονός του Οκτωβρίου θα συμβεί στη Βραζιλία. Μετά από μια καταστροφική διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρο θα προσπαθήσει να κερδίσει εκ νέου την προεδρία εναντίον του Λούλα ντα Σίλβα, ιστορικής φιγούρας του PDT και ο οποίος κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους είδε το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώνει όλες τις ποινές που τον είχαν στείλει στη φυλακή.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Ο Νοέμβριος χαρακτηρίζεται από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν χρειάζεται την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για να μπορέσει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Η δημοφιλία του Μπάιντεν πέφτει, ενώ η αδυναμία ανάσχεσης του πληθωρισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας, συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικανοί είναι διασπασμένοι ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν την γραμμή του Ντόναλντ Τραμπ και σε αυτούς, που θα ήθελαν μια πιο μετριοπαθή πολιτική γραμμή.

Εκτός από τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Νοέμβριος θα έχει αρκετές εκλογές σε όλο τον κόσμο, όπως αυτές στο Μπαχρέιν, την Ισημερινή Γουινέα και τα νησιά Φίτζι.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Τον Δεκέμβριο, η Τυνησία φαίνεται έτοιμη να επιστρέψει στο μονοπάτι του κοινοβουλευτισμού μετά την αυταρχική στροφή του προέδρου της χώρας Κάις Σαΐντ, το 2021.

Αρκετές χώρες θα πραγματοποιήσουν σημαντικές εκλογές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αν και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες ημερομηνίες στο εκλογικό ημερολόγιο του 2022. Αυτή είναι η περίπτωση του συνταγματικού δημοψηφίσματος στη Χιλή, ή των γενικών εκλογών στη Μάλτα, το Τσαντ, το Μάλι ή το Νεπάλ. Και στην Αϊτή, έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν βουλευτικές, προεδρικές και περιφερειακές εκλογές σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά σοβαρής αστάθειας μετά τη δολοφονία του προέδρου της χώρας, Ζοβενέλ Μοΐζ , τον Ιούλιο του 2021, χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία.

Όσο για την Ελλάδα, οι εξελίξεις του πρώτου τετραμήνου του 2022, θα καθορίσουν αν θα υπάρξουν ή όχι πρόωρες εκλογές. Προς το παρόν, το Μαξίμου συνεχίζει να δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

** Το κείμενο αυτό αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου κειμένου που δημοσιεύτηκε χθες, 10 Ιανουαρίου, στην Huffington Post με τίτλο «Ημερολόγιο εκλογών και οι εξελίξεις που θα καθορίσουν το 2022».

Πηγή: https://www.facebook.com/vangelis.chorafas

O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/, δημοσιεύει καθημερινά πρωτότυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).