Οι ελληνικές εκλογές στον διεθνή τύπο

«Στην άκρη του γκρεμού πριν από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα έχει ανακάμψει. Και όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πιθανώς θα νικηθεί από τον συντηρητικό Κυριάκο Μητσοτάκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής», γράφει η γαλλική Les Echos σε κύριο άρθρο του Ζακ Ιμπέρ Ροντιέ με τίτλο: «Ελληνικό παράδοξο».

«Το “Grexit” είναι ένας μακρινός εφιάλτης. Η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε. Η χώρα έχει ακόμη και ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. « Last but not least »: Μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής εξάρτησης, η Ελλάδα βγήκε από την εποπτεία του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των Βρυξελλών, το 2018. Επετεύχθη επίσης, συμφωνία για το όνομα της Μακεδονίας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, που αν και αμφισβητήθηκε, υιοθετήθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Και όμως τέσσερα χρόνια μετά την έλευση στην εξουσία στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς, θα χάσουν τις πρόωρες εκλογές την Κυριακή, προς όφελος του Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, γόνου εξάλλου, μιας ελληνικής πολιτικής δυναστείας» τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Les Echos: «Οι εξηγήσεις για την εκλογική ήττα του Τσίπρα»

Ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού του σώματος δεν του συγχώρησε τη μεταστροφή του το 2015, όταν, προκειμένου να μην έρθει σε αντίθεση με τους πιστωτές της Ελλάδας, αποδέχτηκε ένα σχέδιο λιτότητας. Τα περισσότερα κοινωνικά μέτρα των τελευταίων μηνών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού, ήρθαν πολύ αργά και δεν ήταν αρκετά.

Επειδή ο Τσίπρας έχει σήμερα εγκαταλειφθεί από τη μεσαία τάξη που φορολογήθηκε βαριά αλλά δεν έχει επωφεληθεί – ακόμα; – από την οικονομική ανάκαμψη. Ο αντίπαλός του εμφανίζεται ως φιλελεύθερος υπερ των φορολογικών μειώσεων και των μεταρρυθμίσεων του δημόσιου τομέα, που ξεκίνησε ο ίδιος, όταν ήταν υπουργός (2012-2014) στη συντηρητική κυβέρνηση Σαμαρά.

Αλλά η σημερινή του επιτυχία οφείλεται κυρίως στην απόρριψη του Τσίπρα και λιγότερο σε μια θετική ψήφο. Η Αρχαία Ελλάδα έφερε την δημοκρατία στον κόσμο. Η Ελλάδα σήμερα του δίνει ένα πολιτικό μάθημα. Έτσι, ο λαϊκισμός που ενσαρκώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπόρεσε να καταλάβει την εξουσία καταγγέλλοντας φύρδην μίγδην το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις ελίτ. Αλλά η σκληρή πραγματικότητα, αυτή της εξουσίας, επιβλήθηκε γρήγορα, υπερισχύοντας έναντι των ευχολογίων. Αυτό είναι που κατάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, έστω και αν σήμερα πληρώνει το πολιτικό κόστος.

Το άλλο μάθημα είναι ήδη γνωστό. Όπως συνέβη στη Γερμανία με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με τους νόμους του Χαρτζ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον Τόνι Μπλερ και τον ορισμό του τρίτου δρόμου, η αριστερά – στην περίπτωση της Ελλάδας, η άκρα Αριστερά – είναι σε θέση να περάσει φιλελεύθερα μέτρα χωρίς να προκαλέσει μεγάλα κοινωνικά κινήματα. Τέλος, τελευταίο μάθημα: η υπερβολική δημαγωγία δεν αποδίδει για πολύ.

Οι εκλογικές ήττες της Ανυπότακτης Γαλλίας ή των Ποδέμος το υπενθυμίζουν. Ο Τσίπρας είναι πιθανόν να ηττηθεί. Αλλά τα μαθήματά του δεν θα ξεχαστούν, απαραιτήτως» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα

Le Figaro: «Η αργή προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας»

«Πιεσμένη για να μεταρρυθμιστεί σε πλήρη οικονομική ύφεση, η Ελλάδα δεν άλλαξε τόσο όσο θα έπρεπε. Η πρόοδος είναι εκεί, πραγματική, αλλά μερική και ανεπαρκής για να καταστήσει την οικονομία αυτή, που καταστράφηκε από την πτώχευση του κράτους, μια αγορά της ευρωζώνης ανοικτή και ανταγωνιστική», εκτιμά η γαλλική Le Figaro.

Μεταξύ των επαληθεύσιμων αλλαγών, είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων: σχεδόν 20% λιγότεροι από το 2010, αλλά παραμένουν ανεπαρκώς κατανεμημένοι μεταξύ των υπουργείων που τους χρειάζονται, όπως στο υπουργείο Υγείας και Οικονομικών και εκείνων στα οποία είναι υπεράριθμοι: «Υπάρχουν ακόμα διοικήσεις, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο όπου οι άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα», αναφέρει στη Figaro ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. «Μένει να οικοδομηθεί μια πολιτική αξιολόγησης για τους δημόσιους υπαλλήλους και ένα σχήμα κινητικότητας, που εξακολουθεί να θεωρείται ως τιμωρία».

Υποστηριζόμενη από Γάλλους αξιωματούχους, η ελληνική διοίκηση έχει δημιουργήσει έναν πλήρη κατάλογο θέσεων εργασίας. Το ελληνικό κράτος γνωρίζει τώρα τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολεί, τις αρμοδιότητες τους και το μισθό που λαμβάνουν.

«Δείκτες στο πράσινο»

Η Figaro γράφει ότι «τρεις βασικοί αριθμοί επιβεβαιώνουν την καλύτερη υγεία της ελληνικής οικονομίας. Οι ξένες επενδύσεις έχουν τριπλασιαστεί από το 2015. Ανήλθαν πέρυσι σε 3,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 13,8% σε σχέση με το 2017.

«Πέρυσι εγκρίναμε τόσα σχέδια όσα τα προηγούμενα πέντε χρόνια», αναφέρει ο Γρηγόρης Στεργιούλης, πρόεδρος του κυβερνητικού οργανισμού Enterprise Greece. Οι επενδύσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος επίσης κατέγραψε ρεκόρ επισκεπτών στην Ελλάδα πέρυσι, με 33 εκατομμύρια επισκέπτες.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αποτελούσαν το 36% του ΑΕΠ πέρυσι, έναντι 19% το 2009. Μια εκπληκτική απόδοση για μια χώρα όπου λιγότερο από το 2% των εταιρειών είναι πραγματικά εξαγωγείς.

Τέλος, για πρώτη φορά το 2018, ο αριθμός των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων, 35.400, υπερέβη τον αριθμό του κλεισίματος επιχειρήσεων, 17.850, ενώ η βιομηχανική παραγωγή εξακολούθησε να αυξάνεται, μειώνοντας σταδιακά την ανεργία».

FAZ:Ο Μητσοτάκης υπόσχεται τον ουρανό με τ΄άστρα

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της για τις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στις αρχές του 2015 ο Τσίπρας εξελέγη με ατζέντα η οποία έβαλλε κατά του πολιτικού κατεστημένου. Απογοήτευσε όμως τους ψηφοφόρους του διότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρθηκε γρήγορα όπως τα παραδοσιακά κόμματα, κυρίως σε ό,τι αφορά το βόλεμα οπαδών του στο δημόσιο. Οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη δεν επαληθεύτηκαν. Σε δυο σημεία όμως ο Τσίπρας δεν απέκλινε από τις ιδεολογικές του αρχές: αφενός άφησε σχεδόν απαράλλακτο τον δημόσιο τομέα ο οποίος επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και αφετέρου, ως πολέμιος του καπιταλισμού, δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε ουσιαστική βελτίωση του πλαισίου δράσης της ιδιωτικής οικονομίας. Έτσι δεν ενθάρρυνε τις μεγάλες επενδύσεις, κυρίως ξένων επιχειρήσεων, αλλά τις υπονόμευσε ενώ κωλυσιεργούσε και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Αντ΄ αυτού κατά τη διάρκεια της θητείας του η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών εκτινάχθηκε στο 80% με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μεταφέρονται στο εξωτερικό ή να ωθούνται στην παραοικονομία. Αντί να εκπληρώνει τις επιταγές των δανειστών για δημοσιονομική εξυγίανση μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Τσίπρας επένδυε σε όλο και μεγαλύτερους φόρους για λίγους φορολογούμενους.

Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης στο Μακεδονικό;

Στον αντίποδα ο Μητσοτάκης υπόσχεται τον ουρανό με τ΄ άστρα. Θέλει να μειώσει τους φόρους , να άρει τους κεφαλαιακούς ελέγχους και παρόλα αυτά να τηρήσει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Ο Μητσοτάκης φαίνεται όμως να συμμερίζεται την άποψη ότι το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία που με σύνεση και θάρρος πέτυχε ο Τσίπρας. Αυτό θα συνιστούσε πισωγύρισμα για την Ελλάδα και τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Ασαφές παραμένει εάν θέλει να το κάνει όντως ή εάν απλώς προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Η συμφωνία θεωρείται ένα από τα λίγα θετικά της θητείας Τσίπρα».

Neue Zürcher Zeitung: Υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης

Στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης εστιάζει δημοσίευμα της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung που επισημαίνει ότι οι εκλογές δεν θα κριθούν από τις σημαντικές επιτυχίες του Αλέξη Τσίπρα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά από τα οικονομικά ζητήματα. «[…] Τα επιτεύγματα στην εξωτερική πολιτική δεν παίζουν ρόλο στον προεκλογικό αγώνα, ούτε θετικό, ούτε αρνητικό. Ακόμη και στα βόρεια της χώρας, όπου υπήρξαν οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, το θέμα δεν φαίνεται να κρίνει τις εκλογές. Τα οικονομικά προβλήματα είναι εκείνα που ανησυχούν περισσότερο τους πολίτες και τα οποία εξηγούν την επιθυμία για αλλαγή».

BBC: Πέντε βασικά ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των εκλογών

«Οι Έλληνες προσέρχονται ξανά στις κάλπες την Κυριακή, μόλις ένα μήνα μετά την συντριβή που υπέστη το κυβερνών κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ από τους συντηρητικούς της Νέας Δημοκρατίας, στις ευρωεκλογές» γράφει το BBC στην ιστοσελίδα του . «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, 44 ετών, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία πριν από έξι χρόνια με μια ρητορική εναντίον της λιτότητας, προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Πρόκειται για τις έκτες, κατά σειρά, εκλογές από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί οδεύουν προς μια μεγάλη νίκη. Ιδού μερικά από τα βασικά ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των εκλογών:

1. Η λιτότητα και οι υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν

2. Οι Έλληνες στρέφονται προς τους συντηρητικούς

3. ΠΓΔΜ-Ελλάδα: Πώς επιλύθηκε μια διένεξη 27 ετών

4. Αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών

5. Μια καταστροφική πυρκαγιά που προσέλαβε πολιτικές διαστάσεις

Economist: Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να κάνει κάποιες επιλογές εάν θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά

«Η πόλη των Σερρών ανήκει στην παλιά Ελλάδα: τακτοποιημένη, παραδοσιακή, πατριωτική. Η πόλη αποτελεί προπύργιο του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), όπου γεννήθηκε ο ιδρυτής του, Κωνσταντίνος Καραμανλής» γράφει το βρετανικό περιοδικό Economist και προσθέτει: «Γι ‘αυτό ήταν φυσικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος του κόμματος και ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, να την επιλέξει ως βάση το τελευταίο Σαββατοκύριακο της εκστρατείας πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αγαπητός εδώ. Τα χειροκροτήματα τον ακολούθησαν γύρω από τις Σέρρες και ήταν γεμάτος με αιτήματα για selfies. Ένας άνδρας έτρεξε από μια καφετέρια για να πιάσει το χέρι του: «Πρωθυπουργέ μου!» Εδώ, κοντά στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για την προσπάθεια να εμποδίσει τη συμφωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα. Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετονομάστηκε σε “Βόρεια Μακεδονία” προκειμένου να διευθετηθεί μια μακρόχρονη διαμάχη. Η αλλαγή, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και οι υποστηρικτές του, υπονομεύει την ταυτότητα και την ακεραιότητα της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας. Η συμφωνία, ωστόσο, έχει περάσει πλέον. Κατά την κατάθεση στεφάνου, το πλήθος τραγουδά αυθόρμητα το «Μακεδονία Ξακουστή», ένα στρατιωτικό τραγούδι που συνδέεται με τις ελληνικές αξιώσεις για το όνομα. [..] Είναι ο κ. Μητσοτάκης κατάλληλος για την αποστολή; Η ανάκαμψη της Ελλάδας διαψεύδει το πόσο ευάλωτη είναι η θέση της σε μια οικονομική ύφεση και μια νέα ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η οποία μπορεί να οφείλεται στους δημοσιονομικούς θεατρινισμούς της Ιταλίας. Σε αυτό το σκηνικό, η επιστροφή στην εποχή προ Τσίπρα θα ήταν καταστροφική. […] Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία αυτό το Σαββατοκύριακο. Το κόμμα του ελέγχει ήδη 12 από τις 13 περιφέρεις στην Ελλάδα. Θα έχει πολλά πολιτικά κεφάλαια και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει. […] Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να κάνει κάποιες επιλογές εάν θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Το αν έχει το θάρρος να επιμείνει παραμένει να το δούμε» τονίζει ο Economist.

Αυστριακή τηλεόραση: Όψη αλλαγής ισχύος καθοδόν

«Την Κυριακή, οι Έλληνες θα ψηφίσουν για μία νέα σύνθεση Κοινοβουλίου. Όψη αλλαγής ισχύος καθοδόν» εκτιμά η αυστριακή τηλεοραση ORF. Η συντηρητική αντιπολίτευση αναμένει την εκλογική της νίκη, ενώ ο αριστερός Τσίπρας αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση. Ο 48χρονος αρχηγός του κόμματος «Ελληνική Λύση»,, ο Κυριάκος Βελόπουλος ελπίζει σε ένα παρόμοιο θαύμα του Ιουλίου, όπως το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι διατείνεται ότι έχει χειρόγραφες προσωπικές επιστολές του Ιησού. Το εμπόδιο για την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι το εκλογικό όριο του 3%, αν και δεν αποκλείεται να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην πολιτικής ης χώρας, με βάση το αποτελέσματος του πρόσφατου αποτελέσματός του.