Οι ευρωεκλογές και τα δίπολα που θα διαμορφώσουν το επόμενο πολιτικό σκηνικό: όταν ο θάνατος ενός κόμματος είναι η ζωή του άλλου -Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;

Του Νίκου Λακόπουλου

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας -«δεν θα του κάνουμε τη χάρη- του Κασσελάκη- και η Ν.Δ. θα είναι πάλι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ερώτημα όμως είναι τι θα συμβεί αν στις ευρωεκλογές αποδειχθεί πως δεν είναι πλέον κυρίαρχη.

Το 75% δεν πείσθηκε για τα Τέμπη από την κυβέρνηση, το 63% πιστεύει ότι υπάρχει αλαζονεία στην κυβέρηση και σχεδόν ένας στους τρεις θα ψηφίσει άλλο κόμμα στις ευρωεκλογές από αυτό που ψήφισε στις εθνικές και οι μισοί ψηφοφόροι δηλώνουν πως θέλουν να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση μπορεί να μην κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, κινδυνεύει όμως από μια μαζική διαμαρτυρία για την πολιτική της και την πτώση σε ποσοστό που θα σημαίνει πως δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, πράγμα είτε θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, είτε η κυβέρνηση θα σέρνεται βλέποντας τη δημοτικότητα του Μητσοτάκη να συρρικνώνεται.

Προφανώς ένα ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας κάτω από 29% με το δεύτερο κόμμα κοντά στο 19% δημιουργεί νέα δεδομένα -ιδιαίτερα αν σ΄αυτές τις εκλογές για το… δεύτερο κόμμα, το τρίτο κόμμα -που μάλλον θα είναι το ΠΑΣΟΚ- θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.

Η “κερκόπορτα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει τις πρόωρες εκλογές, αλλά μιλώντας στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έκανε σαφές πως εκλαμβάνει τις ευρωεκλογές ως εθνικές εκλογές και “κάθε σκιά που θα μπορούσε να προκύψει από τις κάλπες μπορεί να θολώσει και να αμφισβητήσει την πορεία της χώρας, διαταράσσοντας όσα θεωρούμε δεδομένα και να ανοίξει κερκόπορτα σε νέες περιπέτειες”.

Στο μεταξύ μια δημοσκόπηση MRB για το OPEN δείχνει πως η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε κατά 8,9% και η Νέα Δημοκρατία από το 36% βρέθηκε απότομα στο 31% πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να βρεθεί κάτω από ψυχολογικό όριο του 30%.

Το ενδιαφέρον είναι πως μόνο το 55% όσων τον ψήφισαν τον Ιούνιο του 2023 προτίθενται να τον ψηφίσουν, αλλά σύμφωνα με δημοσκόπηση του K-Report από το 45% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ το 10% δεν είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές, άλλο ένα 10% είχαν ψηφίσει λευκό και άκυρο και ένα 18% είχαν ψηφίσει «αντισυστημικά κόμματα» απ΄ όλο το πολιτικό φάσμα- και από την ακροδεξιά!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πλέον, αλλά το κόμμα του Κασσελάκη -που επίσημα θα ιδρυθεί τον Σεπτέμβριο- είναι εδώ αφήνοντας χώρο για τη “Νέα Αριστερά” που ανεβάζει τα ποσοστά της. Οι ευρωεκλογές που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει προσωπικά θα κρίνουν την πολιτική του κυριαρχία, το κόμμα Κασσελάκη, αλλά κυρίως θα κρίνουν την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ.

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πετύχει το στόχο του να είναι δεύτερο κόμμα θα τεθεί ζήτημα ύπαρξής του ή τουλάχιστο αλλαγής ηγεσίας και πολιτικής του. Προφανώς η μάχη που δίνει τα τελευταία χρόνια με βασικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αποφασιστική στις ευρωεκλογές καθώς ο θάνατος του ενός είναι η ζωή του άλλου.

Για κάποιον χτυπάει η καμπάνα

Πιθανόν το πιο σημαντικό δίπολο που διαμορφώνεται είναι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο χώρος που διαμορφώνεται στα δεξιά του με βασικό κόμμα την Ελληνική Λύση και ξεπερνά για πρώτη φορά το 20%.

To να υπάρξει ξανά κυβερνητικό κόμμα από τον προοδευτικό χώρο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αν και η ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη τελειώνει, όπως φαίνεται. Τρία χρόνια ακόμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι απελπιστικά πολλά.

Πιθανόν στις ευρωεκλογές να κρίνεται το με ποιον η Νέα Δημοκρατία στο άμεσο μέλλον θα συγκυβερνήσει. Με τον Βελόπουλο, το ΠΑΣΟΚ ή τον… Κασσελάκη;

Οι ευρωεκλογές αυτές που ο Μητσοτάκης εξισώνει με εθνικές -αν όχι με δημοψήφισμα για τον ίδιο- είναι κρίσιμες για τον ίδιο, όσο και για τον Κασσελάκη και ιδιαίτερα τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Για κάποιον χτυπάει η καμπάνα, μπορεί και για περισσότερους από ένα -αν θα έχουμε δυο-τρεις ηττημένους και τουλάχιστο ένας θα πρέπει να αποχωρήσει από το σπίτι -δηλαδή την ηγεσία του κόμματός του.