Οι ‘Θεσμοί’ ζητούν διαρθρωτικές αλλαγές . Δηλαδή;

Του Ηλία Κυριακάκη*.


  Πολύς λόγος γίνεται, για τις διαρθρωτικές αλλαγές που ζητούν “Οι Θεσμοί” και πρέπει να υλοποιήσει η Χώρα, για να γίνει η εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης.
Επειδή δεν καταλάβαινα τι εννοούσαν οι δανειστές μας, όταν ζητούσαν “διαρθρωτικές αλλαγές” και γιατί επέμεναν τόσο, προσπάθησα να εμβαθύνω λίγο στο ζήτημα αυτό. Με τρόμο διαπίστωσα, για μια ακόμη φορά, ότι έχουν απόλυτο δίκιο στις απαιτήσεις τους. Δίνω μερικά εξοργιστικά παραδείγματα:
Τη δεκαετία του 1970, υπήρχαν λεωφορεία της Ολυμπιακής, που μετέφεραν τους επιβάτες των αεροσκαφών της που ταξίδευαν για την Αθήνα από όλες τις Ελληνικές πόλεις προς τα αεροδρόμια, αντί ενός πολύ λογικού αντιτίμου. Σήμερα, όχι μόνο απαγορεύεται σε ιδιώτες να δρομολογήσουν λεωφορεία για το σκοπό αυτό, αλλά υπάρχουν ειδικές “συμφωνίες και προβλέψεις”, έτσι ώστε ούτε το ΚΤΕΛ να μη μπορεί να κάνει ανάλογα δρομολόγια. Οι Θεσμοί λοιπόν, ζητούν την άρση των απαγορεύσεων, διότι, αρκετές φορές το κόστος της μεταφοράς από τα αεροδρόμια, είναι μεγαλύτερο από το κόστος του εισιτηρίου του αεροπλάνου. Το υπέρογκο κόστος μεταφοράς καταλήγει στην τσέπη των ταξιτζήδων, που είναι οι κυρίως επωφελούμενοι από τη μη εφαρμογή της συγκεκριμένης “διαρθρωτικής αλλαγής”.
Επίσης, οι Θεσμοί, ζητούν να καταργηθούν: Το κόστος της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων, η εισφορά υπέρ ΟΓΑ που επιβαρύνει τη μπύρα, τα διάφορα χαρτόσημα και μεγαρόσημα, το τέλος υπέρ της ΕΡΤ και τα ΔΕΤΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση, πιστή στις εξαγγελίες της και κόντρα στους Θεσμούς και στην τσέπη μας, επανέφερε  τέλος τριών Ευρό το μήνα, υπέρ της ΕΡΤ, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι Ευρωπαίοι, ζητούν επίσης την κατάργηση της εισφοράς 0,5%, επί όλων των εισαγομένων ειδών, που υποτίθεται ότι καταλήγει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, της εισφοράς 2% επί της τιμής του παραγόμενου ελαιολάδου υπέρ της δακοκτονίας που δεν γίνεται, της εισφοράς στην τιμή των κεριών υπέρ του ταμείου ασφάλισης Κληρικών, αλλά και της εισφοράς επί των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων, για την αμοιβή των συνδικαλιστών της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Θα μπορούσα να γεμίσω πολλές ακόμη σελίδες, με περισσότερες επιβαρύνσεις που ζητούν οι Θεσμοί να καταργηθούν, όπως την επιβάρυνση της τιμής των εφημερίδων, υπέρ του ταμείου ασφάλισης των τυπογράφων, την εισφορά επί του αλευριού, υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφαλίσεως αρτοποιών, τα τέλη δημοσίευσης σε ΦΕΚ, υπέρ των υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορίου και την εισφορά επί της αξίας των φαρμάκων, υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αλλά σταματώ για να μη σας κουράσω άλλο.
Διότι τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα ότι η αντίδραση της Κυβέρνησης της Αριστεράς αυτή τη φορά, είναι δυστυχώς άλλη μια προσπάθεια για να μη περικοπούν τα προνόμια των ημετέρων, των συνδικαλιστών και των ευνοημένων “τάξεων”.
Ας εκδώσουμε λοιπόν ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το εξωτερικό, με 100% επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων στην τιμή του, διότι αυτό είναι ο μόνος τρόπος να σωθούμε από τους Κεντρώους, τους Δεξιούς και τους Αριστερούς “Φωστήρες” που κυβέρνησαν και κυβερνούν την άτυχη Χώρα μας, η οποία κατά τα φαινόμενα, ουδεμία ελπίδα σωτηρίας και αποφυγής του μοιραίου, δεν έχει πια.

*Ο Ηλίας Κυριακάκης είναι ειδικός πληροφορικής.