Οι κ.κ. Σπράος και Γιαννίτσης θα μπορούσαν, κύριε Σημίτη. Δεν τους αφήσατε…

 

Του Γιώργου Μαρκάκη

Ο άγραφος, αλλά γνωστός νόμος, της παγκόσμιας  οικονομικής ζούγκλας λέει πως όταν έχεις να κάνεις αναγκαστικά με τραπεζικούς κροκόδειλους φροντίζεις πάση θυσία να μην ανοίξει το στόμα τους. Όταν ένας 7μετρος τραπεζικός κροκόδειλος έχει κλειστό το στόμα και δεν το παίζεις μάγκας και ζωντανό προκλητικό δόλωμα μπροστά του -αφού ξέρεις τις λιγοστές δυνατότητες σου- τότε δεν χρωστάς σε σάρκα και σε αίμα !

Έτσι ακόμα και με ένα απλό αποκλειστικό σελοτέιπ του κλείνεις την τοκογλυπτικομασητική τεράστια πειναλέα μασέλα του.

Έτσι έχεις δικαίωμα να μείνει ανήμπορος και αδύναμος στα θολά νερά και εσύ να τραγουδάς see you later alligator.

Αν το παίξεις άμυαλος και ανοιχθείς απέναντι του αγνοώντας τον…εε τότε κι αυτός θα κατορθώσει εύκολα και θα ξεπεράσει τους νόμους της ασφαλιστικής πίστης και απόστασης. Είναι στην φύση του άλλωστε να αρπάζει άμυαλους και απρόσεκτους.

Έτσι, αν ανοίξει τη μασέλα, τότε ήρθε η ώρα να φαγωθείς.

Το μεγαλύτερο δεινό όμως ακολουθεί μετά την πρώτη χαψιά και ό,τι έμεινε απο εσένα που σε στροβιλίζει στον πυθμένα. Η ματωμένη σάρκα σου θα προσελκύσει όλα τα ερπετά του βάλτου  -και κατόπιν όλα τα μακρινά θηρία- εκεί μέσα που βρέθηκες χωμένος.

Ακόμα και αν γλυτώσεις τα πόδια και τα χέρια σου  από τον πρώτο, γνώριζε πως θα γίνεις νόστιμη μπουκιά για τους υπόλοιπους. Το αίμα και το χρήμα στην ζούγκλα δεν κρύβονται. Με την πείνα που έχει πέσει στην αγορά θα προσελκύσεις ακόμα και πολικές αρκούδες στους τροπικούς! Άλλωστε η πολική αρκούδα μπορεί και μυρίζει αίμα απο 125 χ.λ.μ. μακριά. Πού να δεις τραπεζίτες en abstinence!

Αν βρεθεί βέβαια κάποιος άφρων Έλλην θηριοδαμαστής -πολιτικός που πρόσεχε τον κροκόδειλο, όταν είχε ακόμα την μασέλα του κλειστή, και κατηγορήσει μετά τους υπόλοιπους που προσπάθησαν να τον σταματήσουν, όταν την είχε πια ανοίξει και πετσόκοβε, λέγοντας ότι τάχα μου δεν έπραξαν σωστά για να διαπραγματευτούν μαζί του, τότε ο πολιτικός αυτός είναι για τα μπάζα της ιστορίας. Ακόμα και σωστά πράγματα να έκανε τότε η φωλιά του λερώνεται μια για πάντα.

Κύριε Σημίτη, μια μεγάλη σωστή και έγκαιρη διαπραγμάτευση θα μπορούσαν να την κάνουν οι κύριοι Σπράος και Γιαννίτσης. Όχι, όμως. Δεν τους αφήσατε να κάνουν σωστά την σκληρή αλλά και αναγκαία δουλειά τους βάσει των απλών μαθηματικών που τάχα μου στο δεφτέρι σας γνωρίζατε πάντα να υπολογίζετε, αλλά τους στείλατε στον αγύριστο για να επανεκλεγείτε και να συνεχίσει σύσσωμο (εμείς όλοι) το έθνος να νεοπλουτίζει εισπράττοντας κοινοτικά κονδύλια και δάνεια.

Ο κάθε πρωθυπουργός που σας διαδέχθηκε μέχρι σήμερα είχε και έχει μαθηματικά μεγαλύτερο πρόβλημα απο τον προηγούμενο αφού η μασέλα συνεχώς απο τότε έμεινε ανοιχτή και φαγερή.

Δεν χρειάζεται να τρέξουμε πλέον στους Δελφούς για να ρωτήσουμε ή να ενημερώσουμε σαν σύγχρονες Πυθίες τι μπορεί να απομείνει απο το κουφάρι μας στο μέλλον.

*Ραδιοφωνικός παραγωγός, κλινικός ψυχολόγος