Οι ονειρώξεις της upper middle class και ο χάρτινος πρίγκιπας Κυριάκος

Του Ορέστη Μεταξά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε μετακινήθηκε από την Αντίπαρο στην Επίδαυρο με το Vip ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε με το Super Puma, είτε με το Chinook, είτε έγινε τρισυπόστατος και μετακινήθηκε συγχρόνως και με τα τρία ελικόπτερα, είτε έφτασε κολυμπώντας, είτε ποδηλατώντας, μικρή σημασία έχει. Έτσι κι αλλιώς τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων ΜΜΕ θα το διαχειριστούν όπως γουστάρουν, προκειμένου να μην του κάνουν ζημιά. Ενώ οι εφημερίδες και τα sites της διαπλοκής θα το εξαφανίσουν, ή σχεδόν θα το εξαφανίσουν.

Από όλο αυτό το παιχνίδι της μετακίνησης του Μητσοτάκη προς την Επίδαυρο, μένει η γκλαμουράτη παρουσία του και η διαβατηριακή φωτογράφιση του με τον διάσημο Αμερικανό ηθοποιό Τομ Χάνκς. O Κυριάκος κι η Μαρέβα, ο Τομ κι η Ρίτα. Είναι η αστική γοητεία του Μητσοτάκη και η βερμουδάτη  άνεση του, που ξετρελαίνει τους καθώς πρέπει μεσαιοαστούς, που νομίζουν ότι ζουν τον μύθο τους παρέα με τον Κυριάκο.

Αυτή την κυριλάτη άνεση βλέπουν ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Σπύρος Παπαδόπουλος και  ο καθηγητής κύριος Νίκος Αλιβιζάτος και ξετρελαίνονται. Μαγεύονται και παραδίδονται  στην λαιφσταιλιτζίδικη γοητεία του. Αυτήν βλέπει κι η λατρεμένη upper middle class, που κάποτε ψήφιζε Σημίτη, μετά ψήφιζε ΠΟΤΑΜΙ και τώρα ψηφίζει δαγκωτό Μητσοτάκη. Η επάνω μεσαία τάξη που διυλίζει τον Πολάκη και καταπίνει όλο το χουντοφασισταριό της ΝΔ. Που βλέπει τον Μητσοτάκη στον ρόλο του πρωταγωνιστή  των μικροαστικών φαντασιώσεων και ονειρώξεων της. Ένα gourmet γεύμα σ’ ένα ‘’εκλεκτοφαγάδικο’’ εστιατόριο. Mια καλή θεατρική παράσταση, με υψηλές έννοιες και νοήματα. ‘Ένα σαββατοκύριακο για ψώνια σε μια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Μια καλοκαιρινή εβδομάδα σε μια ξαπλώστρα, μεταξύ Μυκόνου, Σαντορίνης και άλλων αιγαιοπελαγίτικων παραδείσων. Είναι η ‘’καλοβαλμένη’’ μεσαία τάξη που είτε κάνει ότι δεν βλέπει, είτε βλέπει και δεν κατανοεί, είτε δεν βλέπει και δεν κατανοεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ηγείται μιας ακραίας δεξιάς κυβέρνησης, επενδύει στο φιλελεύθερο στυλάτο στυλ του. Στο επιτηδευμένο casual σπορτίφ ντύσιμο του. Είναι τα μικρά κωδικοποιημένα μηνύματα που στέλνει στους ‘’μαγεμένους’’ κεντροφιλελεύθερους fans του. Επισκέπτεται την έκθεση των φωτογραφιών του Μανόλη Μπεχράκη για τους πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα εγκαλείται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ως χώρα ξενοφοβική, περίπου ρατσιστική, που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και κανόνες περί προσφύγων. Απομακρύνει  αστραπιαία τον ρατσιστή κανίβαλο Καλέμη, που  έβρισε χυδαία τον Γιάννη Αντετοκούμπο και την ίδια στιγμή πολιτική επιλογή του είναι να ορμπανοπιεί την ΝΔ και να προσπαθεί να ορμπανοποιήσει την Ελλάδα.  Φτωχοποιεί  τα λαϊκά στρώματα σπρώχνοντας τα στην ανεργία, στις απολύσεις, στους υπο-υποκατώτατους μισθούς πείνας. Είναι σκληρός, αδίστακτος, ανάλγητος, αλλά στυλάτος κοσμοπολίτης. 

Η ‘’ιερή’’ συμμαχία ακροδεξιάς, ακραίου κέντρου που μας κυβερνά φαινομενικά είναι ετερόκλιτη. Η ατζέντα του καθενός είναι διαφορετική όμως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Οι μεν ανέχονται με το ζόρι τους δε και οι δυο δεν ανέχονται την αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Τα ακροδεξιά μαντρόσκυλα, υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, διαχειρίζονται το ακροδεξιό πόπολο. Ο ρόλος του Μητσοτάκη είναι εκλεπτυσμένος. Προσπαθεί να είναι το κεντρώο άλλοθι μιας ακροδεξιάς διακυβέρνησης. Είναι το άλλοθι των ακραίων κεντρώων που ψηφίζουν ΝΔ και σνομπάρουν τους λαϊκούς ακροδεξιούς και τις μπαρούφες που πρεσβεύουν. Όμως κυβερνούν μαζί τους.

Ο αστικός μύθος ισχυρίζεται  ότι ο Μητσοτάκης είναι ευγενής, προσηνής, ένας πράος κεντρώος φιλελεύθερος κυβερνήτης. Περίπου Σκανδιναβός. Αγωνίζεται για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας. Τώρα πως συνάδει ο εκσυγχρονισμός και η πρόοδος, με τον αντιδημοκρατικό ελέγχο των ΜΜΕ, με την λίστα της ντροπής του Πέτσα, με το θρυλικό σκοιλ ελικικου του Βρούτση, την αντιδημοκρατική μεθόδευση στο σκάνδαλο NOVARTIS, τους πραιτοριανούς του Χρυσοχοΐδη που ξεβρακώνουν και  σαπίζουν τον κόσμο στο ξύλο, είναι καθαρά θέμα ψυχιατρικής διερεύνησης. 

Η upper middle class δεν χαμπαριάζει από τέτοια. Δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες. Της αρκεί που δεν κυβερνά η αριστερά, από την οποία νοιώθει ότι απειλείται. Κι όταν τους λες ότι η κυβέρνηση λεηλατεί την χώρα, σου απαντούν ότι γνωρίζουν το ποιόν της δεξιάς. Και αμέσως χύνουν χολή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την αριστερά έχουν απαιτήσεις… Την ίδια στιγμή κοιτάζουν σαν  ξελιγωμένοι τον  χάρτινο ήρωα τους Κυριάκο, πριγκιπόπουλο της κεντρώας φιλελεύθερης διακυβέρνησης, ήρωα  πολιτικών παραισθήσεων, fake πρωταγωνιστή  των νυχτερινών, μεταμεσονύκτιων ονείρων και ονειρώξεων τους…

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ