Οι συνταξιούχοι  ζητούν από τον πρωθυπουργό να τηρήσει τις υποσχέσεις του

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης                                                                     

Οι συνταξιούχοι που πλήρωσαν το βαρύ τίμημα όλων των μνημονίων και του αντισυνταγματικού 2ου μνημονίου των Σαμαρά-Βενιζέλου, ελπίζουν στις επικείμενες συζητήσεις Τσίπρα – Τσακαλώτου να δικαιωθούν  στον καταμερισμό του υπερπλεονάσματος,  με την επιστροφή αναδρομικών  (πολιτική απόφαση) που παρανόμως και αδίκως παρακρατήθηκαν, έστω και μερική επιστροφή τους.

«Εξετάζουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε» είπε η Υπ. Εργασίας κ Έφη Αχτσιόγλου για την επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους, αναφερόμενη ειδικώς στο «ακάλυπτο» νομοθετικά διάστημα από την έκδοση της απόφασης του  Σ.τ.Ε.  Ιούνιος 2015 έως την ψήφιση του Ν. 4387 Μάιος 2016.

Λεφτά υπάρχουν από το υπερπλεόνασμα (1,5 δις) που εν πολλοίς δημιουργείται τα τελευταία χρόνια από τη συνέχιση των αντισυνταγματικών μειώσεων των συντάξεων των νόμων 4051 & 4093 του 2012. Το χρονικό αυτό διάστημα αφορά τις περικοπές από το 2ο μνημόνιο των κύριων συντάξεων (ΕΦΚΑ) που λεηλατήθηκαν.  Συντάξεις άνω των 1.000 ΕΥΡΩ μεικτές αποδοχές υπέστησαν  απώλεια δώρων και μειώσεις από 5% έως 20%. Επιπλέον μείωση 12% σε όσους ελάμβαναν πάνω από 1.300 ΕΥΡΩ μεικτά και άλλες ακόμα μειώσεις στην επικουρική σύνταξη.

Η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων έγινε με τον Ν. 4387/9-2016 ο οποίος επίσης στους υπολογισμούς των επικουρικών συντάξεων παλαιών και νέων με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις, μειώνει έως 40% τις παλιές μετά την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Οι λεγόμενες «ρήτρες» στο νόμο Κατρούγκαλου που επιχειρούν να καλύψουν το διάστημα 2016 – 2018 είναι  κενού περιεχομένου, αφού στην πράξη δεν υπήρξε καμιά συμμόρφωση και εναρμόνιση με την απόφαση του Σ.τ.Ε. πέραν του ότι μεταγενέστερες δικαστικές αποφάσεις ενοποιούν τον χρόνο πριν και μετά το Ν. 4387/2016 δικαιώνοντας την 42μηνη διεκδίκηση αναδρομικών των συνταξιούχων.

Ακάλυπτο από κάθε νομική άποψη (έτσι κρίνεται και από τα δικαστήρια) το 10μηνο (6/2015 – 5/2016)  στο οποίο αναφέρεται και η Υπουργός κ Αχτσιόγλου. Γι’ αυτό το χρονικό διάστημα οι καταληστευμένοι  συνταξιούχοι  ζητούν από τον πρωθυπουργό να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εφάπαξ ή τμηματικά  αν το συνολικό ποσό επιστροφών είναι συνολικά μη αντιμετωπίσιμο και ανάλογα με τα επιστρεφόμενα κάθε συνταξιούχου, να ικανοποιήσει ένα απόλυτα τεκμηριωμένα δίκαιο αίτημα, που δεν απαιτεί άλλες δικαστικές αποφάσεις παρά μόνο πολιτική βούληση και απόφαση.  Αναμένουμε!