“Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη! Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω την αλήθεια»: η τραγική δήλωση ενός πανίσχυρου ως τώρα πρωθυπουργού που βλέπει πως χάνει την εξουσία

Του Νίκου Λακόπουλου

“Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που τους ψηφίζουν οι πολλοί, και όχι οι λίγοι ισχυροί». Η φράση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη Βουλή θεωρήθηκε από άλλους ανέκδοτο και από όλους η τραγική δήλωση ενός πανίσχυρου ως τώρα πρωθυπουργού που βλέπει πως χάνει την εξουσία.

“Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί: τον τόπο κυβερνά ο κυρίαρχος λαός, δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων του και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα, είναι βαθιά νυχτωμένοι”.

Φαίνεται πως κάποιος επιχείρησε να εξαγοράσει τον πρωθυπουργό και κείνος αντιστάθηκε ηρωικά διώχνοντας μάλιστα δύο υπουργούς που πήγαν να πουν… “χρόνια πολλά” στον Βαγγέλη Μαρινάκη -που αν θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική ας κατέβει στις εκλογές -είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- αλλά πώς συνδέονται όλα αυτά με το έγκλημα στα Τέμπη;

Δε βγάζει νόημα, αλλά φαίνεται πως τα πράγματα είναι σοβαρά με ένα θέμα που ταρακουνά την κυβέρνηση που έχασε ως τώρα τρεις υπουργούς: πώς συνδέεται το έγκλημα στα Τέμπη με τα οικονομικά συμφέροντα και τι θέλει να κρύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη για τη συγκάλυψη και αρχίζοντας περίπου ανένδοτο αγώνα κατά των… “οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων”;

“Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος λίγο πριν πέσει ακυβέρνητο στη γέφυρα της Βαλτιμόρης και την γκρεμίσει πρόλαβε και εξέπεμψε «Mayday», ομοιάζουν αυτές τις ημέρες η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τρέχουν να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται για να μην πέσει η «γέφυρα» της Ν.Δ.” γράφει στο News Break ο Μανώλης Κοττάκης.

Ο Πρωθυπουργός μιλάει για εκβιασμό από καιρό, η κυβέρνηση δεν θα γίνει όμηρος, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά δυο υπουργοί βρίσκονται στο σπίτι του ολιγάρχη που θέλει να ρίξει την κυβέρνηση σε μια “φιλική συνάντηση” -κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Τι συνέβη ανάμεσα στην φιλική επίσκεψη δύο στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού στο Βαγγέλη Μαρινάκη και την αποπομπή τους μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ, αλλά η πολιτική ζωή είναι πια υπόθεση παρασκηνίου.

Γιατί ο Mητσοτάκης καλύπτει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή;

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, ένα ρεπορτάζ προκαλεί σοκ, αλλά μάλλον ο φόβος αφορά αυτά που θα ακολουθήσουν: “Θεωρούμε αυτονόητο ότι μετά από αυτή την αποκάλυψη, πρέπει να κινηθεί άμεσα η δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο, προκειμένου να εντοπιστούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής της αδιανόητης λαθροχειρίας” έγραψε το ‘Βήμα”

” Οτιδήποτε άλλο συνιστά συνέργεια στην συγκάλυψη του μεγαλύτερου οργανωμένου εγκλήματος που έχει διαπραχθεί στην πατρίδα μας”. Η εφημερίδα μιλά για έγκλημα που είναι οργανωμένο και είναι το μεγαλύτερο -που έχει φυσικό και ηθικό αυτουργό -και θα πρέπει προφανώς να εξηγήσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυσιάζει δύο υπουργούς, αλλά καλύπτει τον υπουργό Μεταφορών, όταν “στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού με έδρα τη Βουλή συναντήθηκε μυστικά με τον αξιωματούχο του ΟΣΕ (ή της ΕΡΓΟΣΕ) του οποίου το όνομα στα ιταλικά παραπέμπει σε οίνο και τον ενημέρωσε ότι «θα πας για λίγο φυλακή», για να εκτονωθούν οι εντάσεις, και μετά την απελευθέρωσή του σε εύλογο διάστημα «θα ανταμειφθείς» από την κυβέρνηση” όπως ρωτά ο Μανώλης Κοττάκης.

Στο μεταξύ “δεν θα κρυφτώ πίσω από καμιά βουλευτική ασυλία για τα Τέμπη” είπε ο πρώην υπουργός υποδομών και μεταφορών Κ. Καραμανλής στη Βουλή, αλλά κρύφτηκε και δεν απάντησε στην πρόσκληση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός :

«Θέλετε να κάνουμε δήλωση εδώ ότι θα συσταθεί προανακριτική και σε μία συνεδρίαση θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη;» «Θα παραιτηθεί ο κ. Καραμανλής της υπουργικής του ασυλίας και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη;»

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών καλεί την αντιπολίτευση να καταθέσει κατηγορητήριο που θα δει ο ίδιος και το κόμμα του αν έχει… βάση. Τον Νοέμβριο όμως δεν συναίνεσε στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής – αν και ακόμα και αν δεχθεί η Νέα Δημοκρατία τη συγκρότηση Προανακριτικής αυτή θα λειτουργήσει όπως θέλει η κυβερνητική πλειοψηφία που έχει ήδη αποφασίσει πως δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

Το ένα ψέμα διαδέχεται το άλλο

Το μπάζωμα έγινε, αλλά η κυβέρνηση το αρνείται, η μονταζιέρα υπήρξε, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν ξέρει παρότι ένα βίντεο δείχνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στο μονταρισμένο υλικό που είχε στα χέρια του πριν βγει στην δημοσιότητα.

“Ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την ίδια επιχειρηματολογία την επόμενη μέρα, κάτι που δείχνει πως η συρραφή, το μοντάζ ήταν σε άμεση γνώση του Μαξίμου’ θα πει στη Βουλή ο Σωκράτης Φάμελλος. Tι ήθελε να κρύψει αυτός που οργάνωσε τη συγκάλυψη και γιατί εξαφανίστηκαν στοιχεία που αφορούσαν την εμπορική αμαξοστοιχία;

Η Ηellenic Train ανακοίνωσε ότι τα δύο πρώτα κοντέινερς της εμπορικής αμαξοστοιχίας ήταν κενά φορτίου, τα βαγόνια με κοντέινερς που έμειναν εντελώς άθικτα από τη σφοδρή σύγκρουση, μετέφεραν μπίρες και τρόφιμα και τα επόμενα πλάκες σιδήρου που διασκορπίστηκαν από την σύγκρουση στο σημείο.

“Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό και εκείνο το βράδυ, διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος” είπε πάλι ο πρωθυπουργός, αλλά δεν απάντησε στις φήμες για το τι πραγματικά μετέφερε η εμπορικη αμαξοστοιχία αφήνοντας τις φήμες να οργιάζουν.

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προανακριτική για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή κατά του κ. Καραμανλή, να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στη Βουλή και να το συζητήσουμε» είπε αλλά δεν δεσμεύεται για την σύσταση προανακριτικής, αλλά για το αντίθετο.

«Η όψιμη μάχη του κατά των συμφερόντων θυμίζει δυστυχώς τον πατέρα του, ο οποίος στην πτώση του αποφάσισε να καταγγείλει τα «διαπλεκόμενα συμφέροντα». Το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης. Όλοι γνωριζόμαστε σε αυτό τον τόπο. Εδώ ξέρουμε και εμείς καλά αυτά που και ο ίδιος ξέρει» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτή ήταν η έννοια μου; Πώς θα πειράξω τους διαλόγους; Ε δε ντρέπεστε»; είπε ο πρωθυπουργός, αλλά κάποιος πείραξε τους διαλόγους. ‘Για να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Όταν ξέρετε πολύ καλά ότι εκείνη τη στιγμή το μέλημα των συνεργείων ήταν πώς θα σηκώσουν τα βαγόνια για να βρουν ποιοι είναι από κάτω!».

Το ένα ψέμα διαδέχεται το άλλο: «Οι θεωρίες περί ξυλολίου, εννοείτε ότι ήταν σχέδιο της κυβέρνησης που έσπευσε να το συγκαλύψει. Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη! Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω την αλήθεια» είπε αλλά μάλλον δεν έπεισε κανένα.