Ούντο Μπούλμαν: “Θέλουμε να δούμε ριζοσπαστική αλλαγή στην Ευρώπη”

Συνέντευξη στην Χρ. Βασιλάκη

Την ανάγκη ενός «νέου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου που θα δουλεύει για τους πολλούς όχι για τους λίγους» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν ενόψει της εκδήλωσης που οργανώνει η “Προοδευτική Συμμαχία” (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Αριστερά) την ερχόμενη Τρίτη, με σκοπό να διερευθυνθούν οι δυνατότητες συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην εκδήλωση με τίτλο “Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπροστά σε νέες προκλήσεις- ο ρόλος των Προοδευτικών Δυνάμεων” θα συμμετάσχουν οι πρόεδροι και από τις τρεις πολιτικές ομάδες, ο Ούντο Μπούλμαν, η Σκα Κέλερ και η Γκάμπι Τσίμερ, αντίστοιχα, ενώ την εναρκτήρια ομιλία θα απευθύνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η συνεργασία ορισμένων ευρωβουλευτών από τις εν λόγω ομάδες έχει ξεκινήσει εδώ και δύο περίπου χρόνια με τη δημιουργία τής “Προοδευτικής Συμμαχίας”, αλλά ενόψει των ευρωεκλογών του 2019 αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Μάλιστα, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ούντο Μπούλμαν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στις υπόλοιπες ομάδες να στηρίξουν για επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Ούντο Μπούλμαν στη Χριστίνα Βασιλάκη ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη συνάντηση της Τρίτης με τη συμμετοχή των προέδρων από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς;

Είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε βασικά θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι πολιτικές ομάδες. Υπάρχει ο κίνδυνος μαζικών ψηφιακών παρεμβάσεων στις ευρωπαϊκές εκλογές, υπάρχει η άνοδος του λαϊκισμού και του εθνικισμού εντός και εκτός Ευρώπης, υπάρχει το ζήτημα των αυξανόμενων ανισοτήτων, το πώς θα κάνουμε επιτέλους τους γίγαντες του ίντερνετ να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, η μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, και θα μπορούσα να συνεχίσω κι άλλο. Οι ευρωεκλογές του 2019 θα λάβουν χώρα σε μόλις έξι μήνες και θα είναι αποφασιστικές για την κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρώπη. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Πιστεύετε ότι ο «Μεγάλος Συνασπισμός» μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και της Κεντροδεξιάς έχει πλέον σπάσει, και κάτι τέτοιο δημιουργεί μεγαλύτερη ευκαιρία για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων;

Αυτό που ονομαζόταν «Μεγάλος Συνασπισμός» για πολύ περιορισμένο διάστημα, δεν δούλεψε στην πραγματικότητα και βρίσκεται στο παρελθόν. Οι συντηρητικοί που δέχονται κάποιον σαν τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βικτόρ Ορμπάν στις τάξεις τους και που μιμούνται τους λαϊκιστές, για παράδειγμα διαδίδοντας ψέματα και προκαλώντας υστερία για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ, πρέπει να αναρωτηθούν τι μπορούν να προσφέρουν στο μέλλον της Ευρώπης. Εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες επικεντρωνόμαστε στη δική μας ατζέντα. Θέλουμε να δούμε ριζοσπαστική αλλαγή στην Ευρώπη. Το τρέχον μοντέλο ανάπτυξης έχει φέρει περισσότερες ανισότητες, συγκέντρωση της εξουσίας και του πλούτου στα χέρια των λίγων, αγνοεί τα όρια του ευάλωτου πλανήτη μας και δεν λαμβάνει υπόψη τις περίπλοκες και αλληλένδετες προκλήσεις της εποχής μας. Χρειαζόμαστε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που θα δουλεύει για τους πολλούς όχι για τους λίγους. Καλωσορίζουμε όποια δημοκρατική δύναμη επιθυμεί να μας υποστηρίξει σε αυτό το σκοπό.

Ένας κοινός υποψήφιος μεταξύ των τριών κομμάτων (ακόμα και εκτός της διαδικασίας του κορυφαίου υποψήφιου-spitzenkandidat) έχει αποκλειστεί για την προεδρία της Επιτροπής;

Εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες είμαστε περήφανοι που έχουμε μια πολύ δυνατή επικεφαλής υποψηφιότητα με τον Φρανς Τίμερμανς, τον οποίο θα εκλέξουμε στο Συνέδριό μας στη Λισαβόνα, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου. Ο Φρανς Τίμερμανς βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία των βασικών αξιών της Ευρώπης και θα συνεχίσει να είναι ως κοινός μας υποψήφιος. Καλούμε τις άλλες δυνάμεις να τον υποστηρίξουν ως επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πόσο σημαντική θα είναι αυτή η συμμαχία για χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν υποφέρει πολύ στο παρελθόν από τις πολιτικές λιτότητες;

Η πολιτική μας ομάδα ήταν πάντα η κυρίαρχη δύναμη στη μάχη κατά του κοντόφθαλμου δόγματος λιτότητας. Είναι χάρη στο έργο μας που οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες έχουν γίνει τουλάχιστον λίγο περισσότερο ευνοϊκοί για τις δημόσιες επενδύσεις. Πάνω απ΄ όλα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, είναι δικό μας πνευματικό παιδί και το αποτέλεσμα της αμείλικτης πίεσής μας. Τώρα πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω σε έργα όπως αυτό. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα διαπιστώσετε ότι η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων ήταν μέρος της επιτυχίας τέτοιων έργων. Είμαι βέβαιος ότι τέτοιου είδους έξυπνες και βιώσιμες οικονομικές πολιτικές θα συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα για την Ομάδα μου και την προοδευτική οικογένεια.

ΑΠΕ ΜΠΕ