Ούτε έξω πάει καλά ο Ανδρουλάκης

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Στην Ελλάδα πολλοί σημειώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πάει και πολύ καλά κυρίως λόγω ελλειμματικής ηγεσίας και θολούρας στις μετεκλογικές συνεργασίες του. Στην Ευρώπη είναι περισσότεροι…

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης πήραν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, το ίδιο αεροπλάνο της επιστροφής από τις Βρυξέλλες, σαν δυο άγνωστοι- αλλά και εντελώς διαφορετικοί – πολιτικοί.

Ο Ανδρουλάκης του οποίου το κόμμα χρωστάει καμία 300ριά εκατομμύρια ταξίδεψε μπίζνες. Ο Τσίπρας που δεν χρωστάει σε κανέναν βολεύτηκε στην οικονομική θέση. Ακόμη και αν πρόκειται για προσωπικές δαπάνες ήταν μια διαφορά.

Την τελευταία οκταετία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε το ένα τρίτο των απολαβών του εν λόγω ευρωβουλευτή. Στον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, η προκάτοχός του καταλόγισε ότι ο ίδιος και η Εύα Καϊλή δεν πλήρωναν καν τη συνδρομή τους στο κόμμα. Οι προηγούμενοι από αυτούς ήταν κορόιδα…

Πίσω στη βελγική πρωτεύουσα οι δυο άνδρες άφησαν εκτός από το διαφορετικό στίγμα – και πολιτικό βεληνεκές- τους, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ακόμη και μειδιάματα: από τον Δεκέμβριο του2021 που συνυπάρχουν, οι Ευρωσοσιαλιστές παρακολουθούν άναυδοι τις κινήσεις του Ανδρουλάκη στην αίθουσα ώστε να μην τον… φωτογραφήσουν σε τετ α τετ με τον Τσίπρα!

Μάλλον το καταδιασκεδάζουν με τη γραφική συμπεριφορά που δείχνει ότι αν δεν ήταν άνθρωπος θα ήταν …κάβουρας!

Για τους «μεγάλους» του ΕΣΚ, η αγωνία του επικεφαλής ενός μικρού κόμματος να μην δημοσιευθεί φωτογραφία του με έναν συμπατριώτη του που εκπροσωπεί ένα μεγαλύτερο δεν είναι πρόβλημα. Για την ακρίβεια το έχουν λύσει εξ αρχής: τα σοβαρά ζητήματα τα συζητούν μόνο με τον Τσίπρα.

Ο Σολτς, ο Σάντσεθ, ο Κόστα, ο Τζεντιλόνι, ο Τίμερμανς έχουν κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- από τις οποίες συχνά αναλαμβάνει να πει κάποια πράγματα που δεν μπορούν να πουν όσοι έχουν κυβερνητικούς ρόλους στις χώρες τους ή αξιώματα στην Κομισιόν.

Ευλόγως. Τον Τσίπρα τον ξέρουν από όταν ήταν πρωθυπουργός και τον περιμένουν να ξαναγίνει. Με τον Ανδρουλάκη δεν έχουν να πουν και πολλά. Ειδικά ο Σάντσεθ δεν εκφράζεται και πολύ κολακευτικά, επειδή ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην παρθενική του εμφάνιση έθεσε θέμα για τις εξοπλιστικές συμφωνίες της Ισπανίας με την Τουρκία, χωρίς προσυνεννόηση μαζί του.

Κατά τα λοιπά έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια που έκανε στον καιρό του ο Μάρτιν Σουλτς να δεχθεί η Φώφη Γεννηματά την ένταξη της ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Ολοι γνωρίζουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάλει αίτηση τακτικού μέλους θα τον υποδεχτούν μετά βαΐων και κλάδων.

Δικαίως. Όπως εξομολογήθηκε ο Πιερ Μοσχοβισί σε έναν από τους συνομιλητές του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθηνα ο πρώην Πρωθυπουργός χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στον ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό χώρο και ενίοτε έχει ρολό συνδετικού κρίκου με Αριστερά και με τους Πράσινους. Στην Ευρώπη δεν έχουν ενημερωθεί ότι ο Τσίπρας το 2015 είχε συνεργαστεί με τον…Καμμένο.

Με τον Ανδρουλάκη οι «λίντερς» του ΕΣΚ δεν είχαν ποτέ πολλά και είναι χαρακτηριστικό πως όταν έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έψαχναν το τηλέφωνό του – για να τον συγχαρούν. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα το κλίμα δεν είναι και πολύ θερμό.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR