Ο Έβρος “κράτησε”, ο Μητσοτάκης επαίρεται για την “αξιοπιστία” του και το μίσος επιστρέφει

Του Νίκου Λακόπουλου

Με τον Ερντογάν και τον Μητσοτάκη να σπεύδουν στο ευρωπαϊκό κέντρο, αν και ο πρώτος δεν θέλει ούτε φωτογραφία με τον δεύτερο, η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα μάλλον τελειώνει και ο ρόλος και οι ευθύνες της Ευρωπαϊκές Ένωσης περνάνε από τις δηλώσεις σε αποφάσεις.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν μπορεί πλέον να βλέπουν ένα πρόβλημα από μακρυά, ούτε να το βλέπουν ως ελληνοτουρκικό- όπως υποδηλώνει η Μέρκελ όταν μιλά για “εμπλεκόμενα μέρη”.

Ήδη πριν την συνάντησή της με τον Τούρκο πρόεδρο η την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία προσβλέπει η Πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για διάλογο για “να αναπτύξουμε ένα τρόπο για μείωση της έντασης και της πίεσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Διάλογο με έναν εκβιαστή μάλλον -τον οποίο κάλεσε να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα. «Θα συζητήσουμε για την σταθερότητα στην περιοχή και για μένα είναι σημαντικό να υπάρξει ξεκάθαρη συναίνεση για τη μείωση της έντασης και της πίεσης στα σύνορα ΕΕ-Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει σεβασμός και στα θεμελιώδη δικαιώματα, στην πρόσβαση στο άσυλο».

Προφανώς η πρόσβαση στο άσυλο αφορά την Ελλάδα η οποία το ανέστειλε σε μια πολιτική απόφαση που ταιριάζει πιο πολύ στις απόψεις του Κουρτς- που θα συναντήσει πλην της Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλα “η συζήτηση” είπε η κ. Λάειν “θα είναι ευρύτερη, θα αφορά τη Συρία και άλλα θέματα αποτελούν μέρος της σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Θα τα βάλουμε κάτω, βήμα βήμα, θα δούμε τι λέει η κάθε πλευρά και θα διαπιστώσουμε πώς θα προχωρήσουμε σε πιο θετικό τρόπο από την προηγούμενη εβδομάδα».

Πέρα από την “διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο” που απειλεί κόντρα στις διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πρόεδρος της Κομισιόν μιλά για υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων –ιδιαίτερα των ανηλίκων- που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά.

Η υποστήριξη προς παρόν είναι μια εκατοστή σεναριοφύλακες και 700 εκατομμύρια τα μισά άμεσα διαθέσιμα για την δημιουργία των “απαραίτητων υποδομών” -να γίνει η Ελλάδα μόνιμο hot spot της Ευρώπης η ή αλλιώς “αποθήκη ψυχών”.

Το νέο εθνικό αφήγημα του Μητσοτάκη

Βέβαια μια πιο σοβαρή χώρα θα απαιτούσε από τα ψίχουλα να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να φυλάει τα σύνορα της Ελλάδας -που είναι και σύνορα της Ευρώπης και να μοιραστεί όχι μόνο τους ανήλικους- πρόσφυγες και να ελαφρύνει το βάρος της σε πρόσφυγες, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάλλον δείχνει πυγμή προς τους πρόσφυγες κι όχι προς τον Ερντογάν και τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που κατηγορεί τον Ερντογάν ότι εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες μετά τις δημοσκοπήσεις που λένε πως το 81% συμφωνεί με μια σκληρότερη γραμμή της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό μάλλον βρίσκει πιο βολικό να το εργαλειοποιήσει η ίδια -κατηγορώντας μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση ως “Δούρειο Ίππο” της Τουρκίας.

Το θέμα όμως δεν είναι τι θα ζητήσει ο Ερντογάν για να κρατήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες μακρυά από τα σύνορα, Το θέμα είναι τι θα ζητήσει η Τουρκία σε όλα τα ανοιχτά θέματα με την Ελλάδα και τι θα πιεστεί η «προβλέψιμη» κυβέρνηση Μητσοτάκη να δεχθεί.

Ήδη η ελληνική κυβέρνηση που εμφανίζεται σκληρότερη από την πρόεδρο της Κομισιόν στα θέματα ασύλου και συνόρων από την επίσπευση της διαδικασίας παροχής ασύλου που είχε αναγγείλει με την αναστολή ασύλου θα βρεθεί πολύ σύντομα με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες/ μετανάστες στις φυλακές, τα κλειστά κέντρα κράτησης και ίσως σε ξερονήσια.

Με την κατάργηση των επιδομάτων σε όσους έχουν πάρει άσυλο -δηλαδή την πολιτική “να τους κάνουμε τη ζωή αφόρητη για να μην έρχονται” θα έχουμε χιλιάδες ανθρώπους που θα έχουν πάρει άσυλο, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουν τα προς το ζην -κατά τον αρμόδιο υπουργό κ. Μηταράκη:

“Με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες, διακόπτει η χώρα μας εντός 30 ημερών και την παροχή φιλοξενίας και την παροχή επιδομάτων για όσους παίρνουν άσυλο. Από εκεί και πέρα, έχουν την υποχρέωση να δουλέψουν για τα προς το ζην. Αυτό κάνει τη χώρα μας λιγότερο θελκτικό προορισμό για τις μεταναστευτικές ροές”.

Αυτή η πολιτική -ανάλογη με τα sms που έστελνε ο πρωθυπουργός στους μετανάστες για να μην …έρχονται- προβλέπει δύο κέντρα σε Σέρρες και Αττική που θα έχουν 1.000 θέσεις φιλοξενίας και προσωρινή λειτουργία”.

Η κυβέρνηση μάλλον έχει παγιδευτεί αγνοώντας πιο είναι το πρόβλημα και βοηθά την εμφάνιση «ταγμάτων εφόδων» και «κυνηγών μεταναστών» μαζί με ένοπλες πολιτοφυλακές απέναντι σε χιλιάδες παράνομους ή νόμιμους ανθρώπους που θα περιέρχονται τους δρόμους ζητιανεύοντας ή ληστεύοντας- εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Χωρίς τελικά ο Εντογάν να ανοίξει τις πύλες στο ένα εκατομμύριο, όπως είπε, από τα τέσσερα που βρίσκονται στην Τουρκία.

Ρατσισμός, αντικομμουνισμός και μίσος

Το ερώτημα “γιατί στον Έβρο” κι όχι στα νησιά -που ήταν ευκολότερο- πλανάται καθώς ο Ερντογάν πάει στην Ευρώπη να διαπραγματευθεί περισσότερα πράγματα από λίγα δισ. για τους πρόσφυγες- που τελικά μάλλον τους χρειάζεται, δεν θέλει να φύγουν.

Η ελληνική κυβέρνηση με αυταρέσκεια -περιμένοντας νέα “επίθεση” νότια της Κρήτης- θεωρεί ότι ο Ερντογάν «πραγματοποίησε την απειλή του και ήταν τζούφια» κι ότι η Ελλάδα προστάτευσε αποτελεσματικά τα σύνορά της.

Η Ελλάδα δηλαδή δέχτηκε μια επίθεση, αλλά δεν διακόπτει με δική της πρωτοβουλία τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ούτε σκοπεύει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να προβεί σε μονομερείς κυρώσεις κατά της γειτονικής χώρας ή να μπλοκάρει ευρωπαϊκές αποφάσεις και διαδικασίες.

«Είναι καθήκον μου να προστατεύσω τα σύνορα της χώρας μου, με ή χωρίς τη βοήθεια της Ευρώπης, με ή χωρίς πλαίσιο συμφωνίας με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο. Δεν θα προκαλέσουμε αλλά δεν θα κάνουμε πίσω ποτέ. Θα αντέξουμε όσο χρειαστεί» θα πει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν θα διστάσει μάλιστα να υπερηφανευθεί ότι «δεν ήρθαν τυχαία οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στον Εβρο μέσα σε 48 ώρες. Ήταν το αποτέλεσμα της αξιοπιστίας της χώρας και της δικής μου”.

Η αξιοπιστία του μάλιστα είναι τόσο μεγάλη που πιστεύει ότι θα γυρίσει από την Γερμανία με επενδύσεις, αλλά και εξαγωγές προς την Γερμανία -πράγμα που όλοι εύχονται, καθώς μάλιστα η ανάπτυξη αντί για 4% φλερτάρει με το …1%.

Η μικρή λεπτομέρεια στην όλη ιστορία είναι πως ο Μητσοτάκης αντιμετώπισε την “ασύμμετρη απειλή” με σεναριοφύλακες που είχε αποσπάσει από τα σύνορα στα …Εξάρχεια, αφού μάλλον θεωρεί πως όλα τα προβλήματα λύνονται με τα ΜΑΤ -είτε πρόκειται για τα Εξάρχεια, τους Νησιώτες που αντιδρούν στις αποφάσεις του, τους Τούρκους και τους “εισβολείς”.

Η αλήθεια είναι όμως πως κανένα πρόβλημα δεν έλυσε αυτή η κυβέρνηση που χορεύει στον ρυθμό του Ερντογάν και το αφήγημα της “Φωτεινής Ελλάδας” καταρρέει με πάταγο προκαλώντας εθνικό διχασμό.

Τα σύννεφα πυκνώνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και την παγκόσμια οικονομία και η Ελλάδα που “σώθηκε” από μια επίθεση κι ο ‘Έβρος άντεξε” μάλλον δεν αντέχει άλλες αυταπάτες. Ούτε την εικονική πραγματικότητα που κατασκευάζει η κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας ανύπαρκτους εχθρούς.

Η κυβέρνηση έχοντας αποτύχει στο βασικό της στόχο που αφορούσε την οικονομία και την ανάπτυξη καταφεύγει σε ένα έξαλλο “πατριωτισμό” με μια Ελλάδα που απειλείται, αλλά όχι από τον πραγματικό εχθρό. Ο εσωτερικός εχθρός είναι όσοι υποστηρίζουν τους “λαθροεισβολείς” που απειλούν το έθνος. Και η πρώτη ύλη αυτού πολιτικού ρεύματος που αναπτύχθηκε πάνω στον φόβο, είναι το μίσος.