Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη: “Μόνος αντίπαλος η Δεξιά του κου Μητσοτάκη”

Με κεντρικό σύνθημα το «Δικαιοσύνη παντού» και με αιχμή του δόρατος το δίλημμα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί ομιλία στο «Ιβανώφειο» στη Θεσσαλονίκη.

«Ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας. Η κυβέρνηση των ανισοτήτων και της αδικίας, η κυβέρνηση των υποκλοπών και της διαφθοράς, η κυβέρνηση της ακρίβειας και της εκτροπής, ήρθε η ώρα να λογοδοτήσει στον Ελληνικό λαό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Και θα λογοδοτήσει στο λαό. Δε θα τη σώσει το ψέμα, η διαστρέβλωση, η τοξικότητα» πρόσθεσε.

«Τα πειστήρια του εγκλήματος βγήκανε στο φως. Από την αρμόδια αρχή του κράτους που ξεσκέπασε το σκοτάδι του παρακράτους. Ο κος Μητσοτάκης παραβίαζε συστηματικά το Σύνταγμα και τους κανόνες της Δημοκρατίας. Για να στήσει το δικό του καθεστώς. Να ελέγχει και να εκβιάζει τους αντιπάλους του αλλά και τους δικούς του. Ακόμη και τους αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Και για να μπορεί να υλοποιεί την πιο άδικη, την πιο παράλογη, την πιο εξωφρενική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος. Από τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη στους λίγους ισχυρούς που τον στηρίζουν και τους στηρίζει. Γιατί αν τα πειστήρια του εγκλήματος των παρακολουθήσεων βρέθηκαν στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους».

Αισχροκέρδεια με υπογραφή Μητσοτάκη

tsipras_1thess.jpg

«Τα πειστήρια της κλοπής του εισοδήματος βρίσκονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σε κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό και σε κάθε επιχείρηση. Τα πειστήρια της κλοπής βρίσκονται στις τιμές των προϊόντων στα ράφια και στα ταμεία των Σούπερ Μάρκετ.
Στις τιμές στις αντλίες της Βενζίνης σε κάθε βενζινάδικο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα με τους χαμηλότερους μισθούς και τα χαμηλότερα εισοδήματα στην ΕΕ, έχει την πιο ακριβή τιμή χονδρικής στο ρεύμα, τις ακριβότερες τιμές προϊόντων στα Σούπερ Μάρκετ και την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη.

Και αυτό δεν έτυχε, αλλά πέτυχε. Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη. Η αισχροκέρδεια έχει τη δική του υπογραφή.

  1. Το σχέδιό του ήταν η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
  2. Το σχέδιό του ήταν η βίαιη απολιγνιτοποίηση.
  3. Το σχέδιό του ήταν η ΔΕΗ να καθοδηγήσει το ράλι της ακρίβειας στο ρεύμα.

Και να αφήσει το καρτελ να αλωνίζουν ανενόχλητα.

Χωρίς κανένα έλεγχο, με απενεργοποιημένους όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το σχέδιό του ήταν να αφήσει να παράγονται δισεκατομμύρια σε υπερκέρδη στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και στα διυλιστήρια. Και κανείς να μη βάζει ένα όριο. Κανείς να μη τους φορολογεί.

Και τα ίδια με τους μεσάζοντες των τροφίμων και τις μεγάλες αλυσίδες των Σούπερ Μάρκετ. Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη:

  1. Αφήνει τις τιμές να πάνε στο θεό ανεξέλεγκτα.
  2. Και ταυτόχρονα κρατάει σταθερά υψηλή τη τιμή του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες τις μειώνουν.

Με τον τρόπο αυτό, δίπλα στην ιδιωτική αισχροκέρδεια έχουμε και τη κρατική αισχροκέρδεια. Τα δημόσια ταμεία γεμίζουν από το υστέρημα των καταναλωτών.

Για να έρχεται μετά να δίνει επιδοτήσεις, που και αυτές όμως κατευθύνονται στοχευμένα σε όσους έχουν παράξει υπερκέρδη, στην ενέργεια, στα διυλιστήρια, στα Σούπερ Μάρκετ.

Προσποιούνται ότι στηρίζουν το καταναλωτή, ενώ στην ουσία και αυτές οι επιδοτήσεις πηγαίνουν για να στηρίξουν τους εκλεκτούς τους, που επιμένουν να κρατάνε υψηλές ή ακόμη και να αυξάνουν τις τιμές.

Αυτό είναι το άθλιο σχέδιο Μητσοτάκη. Και ακριβώς για να μπορέσει να υλοποιήσει αυτό το άθλιο σχέδιο, χρησιμοποίησε και τις πιο άθλιες μεθόδους. Τις υποκλοπές, τις λίστες Πέτσα για τη χειραγώγηση της ενημέρωσης, τη χειραγώγηση των ανεξάρτητων αρχών και των ελεγκτικών μηχανισμών, τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης.

Και οι εκβιασμοί, οι απειλές, η συκοφαντία, η διαστρέβλωση και το ψέμα, είναι το λιγότερο από όλα όσα έχει χρησιμοποιήσει». Όπως είπε ο κ. Τσίπρας:

Εκλογές τώρα – Μεταφέραμε την πρόταση μομφής στον λαό

«Για αυτό το άθλιο σχέδιο, είναι υπόλογη απέναντι στον λαό η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για αυτά τα πειστήρια την εγκαλούμε. Τα πειστήρια της ΑΔΑΕ αλλά και τα πειστήρια των τιμών, στα Σούπερ μάρκετ στους λογαριασμούς ρεύματος, στα πρατήρια βενζίνης.
Αυτά είναι τα πειστήρια ενοχής Μητσοτάκη. Και για αυτά τα πειστήρια μεταφέρουμε την πρόταση μομφής από τη Βουλή στον ελληνικό λαό.

Και ζητάμε άμεσα τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Για να μην αφήσουμε ούτε μια μέρα παραπάνω, τη ληστεία να συνεχίζεται σε βάρος του λαού μας». Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας:

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ η οποία παρουσιάστηκε το Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη

  1. 7 στους 10 καταναλωτές έχουν μειώσει τις ποσότητες για αγορές ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης.
  2. 4 στους 10 καταναλωτές βρίσκονται σε κοινωνικό αποκλεισμό.
  3. Ένας εργαζόμενος ή χαμηλοσυνταξιούχος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ή αντίστοιχα με σύνταξη που φτάνει στα 700€, έχει χάσει το 40% της αγοραστικής του δύναμης.
  4. Ένας εργαζόμενος ή συνταξιούχος που αμείβεται από 1000€ έως 1150€ έχει χάσει το 25% της αγοραστικής του δύναμης.
  5. Ένας μέσος καταναλωτής δαπανά το 40% έως 50% του μισθού του ΜΟΝΟ για σούπερ μάρκετ.

Και αναρωτιόμαστε που θα πάει αυτή η ληστεία στα Σούπερ Μάρκετ; Μέχρι που θα φτάσει και πόσο προκλητική θα είναι απραξία και η κοροϊδίας της κυβέρνησης με το καλάθι του νοικοκυριού;

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων τον Δεκέμβριο έφτασαν μέχρι και 25%. Την ίδια στιγμή η ψαλίδα της διαφοράς των τιμών από το χωράφι στο ράφι είναι επίσης η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη.

  1. Τα μήλα φεύγουν από το χωράφι 0,17€ και στο ράφι πωλούνται έως 2,20€.
  2. Τα λεμόνια φεύγουν από το χωράφι 0,20€ και στο ράφι φτάνουν έως 1,28€.
  3. Τα πορτοκάλια φεύγουν από το χωράφι 0,18€ και στο ράφι φτάνουν έως 0,96€.
  4. Η φέτα από τον κτηνοτρόφο φεύγει 6,90€ και φτάνει στο σούπερ μάρκετ, έχει πάει στα 20€.

Αυτή είναι η σταθερότητα που υπόσχονται. Η σταθερότητα της αισχροκέρδειας, παντού. Στο ράφι, στην αντλία της βενζίνης, στους λογαριασμούς ρεύματος.

Αλλά και στο δυσβάσταχτο χαράτσια που επιβάλλουν οι τράπεζες, στους δανειολήπτες ο καλπασμός των επιτοκίων. Χιλιάδες δανειολήπτες έχουν δει τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια στα δάνειά τους να εκτοξεύονται εκατοντάδες ευρώ επιπλέον κάθε μήνα ανατρέποντας τον έτσι κι αλλιώς ισχνό οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Πήραν ένα στεγαστικό δάνειο με δόση προσιτή και αυτή έχει πλέον διπλασιαστεί μέσα σε λίγους μήνες.

Ποιος θα δώσει απάντηση σε αυτούς τους ανθρώπους ;

Όταν οι τράπεζες αυξάνουν συνεχώς το επιτόκιο χορηγήσεων αλλά κρατάνε σταθερό το επιτόκιο καταθέσεων.

Ποιος θα δώσει απάντηση για τη ληστεία των τραπεζών, και αυτή με την υπογραφή Μητσοτάκη;

Όταν και οι τράπεζες θέλουν να αβγατίζουν τα κέρδη τους στην περίοδο της κρίσης για να μοιράζουν μέρισμα στους μετόχους.

Και μοιράζουν θηλιές στους δανειολήπτες τους για να κρεμαστούν.

  1. Ποιος θα δώσει απάντηση για το ρημαγμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  2. Για τα σχολεία χωρίς καθηγητές.
  3. Για τα πανεπιστήμια δίχως αίθουσες.
  4. Για τα παιδιά που ξενιτεύονται.
  5. Για την εργασιακή ζούγκλα και τις απλήρωτες υπερωρίες.
  6. Για τους Πάτσηδες και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.΄

Που τώρα μαθαίνουμε ότι θα ξαναρχίσουν γιατί η εισήγηση των δικαστών είναι τα funds να συνεχίσουν βάση ενός νόμου της κυβέρνησης Σημίτη του 2003 και όχι με βάση το δικό μας νόμο που προστατεύει τους ιδιοκτήτες απέναντι στους σερβισερς. ΄
700.000 πλειστηριασμοί είναι στα σκαριά. Για μετά τις εκλογές προφανώς.

Ποιος θα δώσει απαντήσεις λοιπόν; Και κυρίως ποιος θα προστατεύσει τη κοινωνία από την επέλαση της αδικίας και της βαρβαρότητας; Αυτοί που τα έχουν εκχωρήσει όλα στις αγορές; Αυτοί που έχουν δώσει 9 δις κρατικό χρήμα σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς;

Οι υποκλοπές, η Greek Mafia και η ΕΥΠ

Αναφερόμενος στις τελευταίες αποκαλύψεις για την Greek Mafia ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

Δε δίστασαν να φέρουν τη νύχτα και το σκοτάδι της μαφίας να διοικεί την ΕΥΠ, ακόμη και την αστυνομία; Ποιος αλήθεια θα μας προστατέψει από τους προστάτες; Όταν η αστυνομία αντί να πολεμά το οργανωμένο έγκλημα συναλλάσσεται μαζί του.

Διότι δεν ήταν σχήμα λόγου αυτό που είπα στη Βουλή. Ότι επί των ημερών μας η ΕΥΠ παρακολουθούσε τη Greek Mafia, ενώ από το 2019 διοικείται από τη Greek Mafia.

Είναι μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες αποκαλύψεις. Για τη διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια της Αστυνομίας. Για την ασυλία στους επίορκους αστυνομικούς. Για τη διασύνδεσή και το αλισιβερίσι των μαφιόζων με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ-ΑΣ. Ανατριχιάζει κάθε πολίτης, όποιο κόμμα κι αν υποστηρίζει, με τις τελευταίες αποκαλύψεις από το Βήμα και το Ντοκουμέντο.

Και θέλω να καλέσω τον κο Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις. Γνώριζε ο ίδιο ή ο υπουργός του, τη παράνομη δράση αξιωματικών που αποστρατεύθηκαν και δεν τους έστειλε στη Δικαιοσύνη; Πώς μπορεί να μιλά για «κάθαρση», όταν αναβαθμίζει κατηγορούμενους; Είναι συνομιλητές της μαφίας Ανώτατοι Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και σήμερα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ;

Είναι συνομιλητής της μαφίας ο διευθυντής του υπουργού; Χρωστάτε μια απάντηση. Για όσα σκοτεινά συμβαίνουν σήμερα, όχι μόνο στην ΕΥΠ, αλλά ακόμη και στην Ελληνική Αστυνομία. Και αναρωτιέμαι Πολίτες της Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενος όχι μόνο στους προοδευτικούς Πολίτες, αλλά και στους συντηρητικούς πολίτες, τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ.

tsipras_neo2.jpg

Είναι αυτή η εικόνα, των υποκλοπών, της διαφθοράς και της νύχτας που έχει παρεισφρήσει στους αρμούς του κράτους, στην ΕΥΠ και στην αστυνομία. Είναι εικόνα που περιμένατε ποτέ να δείτε να συμβαίνει; Από μια κυβέρνηση που ήρθε στο όνομα της θεσμικής της προσήλωσης στο κράτος δικαίου, στους νόμους και στους κανόνες της δημοκρατίας;

Το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί από τον ελληνικό λαό είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

Δεν ισχυρίζομαι ότι δε κάναμε λάθη. Δεν ισχυρίζομαι ότι δε πληρώσαμε αστοχίες. Ισχυρίζομαι όμως ότι ήμασταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Σεβαστήκαμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου.

Μας έβαλαν για χρόνια κάτω από το μεγεθυντικό τους φακό. Κάτω από τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο, και δεν βρήκαν ούτε ένα λεκέ, ούτε ένα στίγμα.

Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Με πολλή και έντιμη δουλειά. Πετύχαμε μια συμφωνία ρύθμισης του δημόσιου χρέους, χάρη στην οποία η ελληνική οικονομία παραμένει σήμερα ζωντανή.

Αφήσαμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, χάρη στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σήμερα στις αγορές χρήματος και όχι σε νέα μνημόνια. Πετύχαμε να ωθήσουμε και πάλι την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και ρεκόρ δωδεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη χρονιά που βγήκαμε από τα μνημόνια.

Αυτά καταφέραμε σε συνθήκες ασφυξίας. Και τι κάνει σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης; Αξιοποιεί όσα με θυσίες και κόστος πετύχαμε, όχι για να πάει ένα βήμα παραπέρα την οικονομία, την ασφάλεια, τη κοινωνική συνοχή, αλλά για να εφαρμόσει το σχέδιό του.

Τη αισχροκέρδεια των λίγων και ισχυρών από την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και των αδύναμων. Ποιο είναι όμως το δικό μας σχέδιο; Ποιο είναι το δικό μας όραμα ;

Το δικό μας όραμα, η δική μας πολιτική, το δικό μας σχέδιο, περιγράφεται με δυο μόνο λέξεις: Δικαιοσύνη παντού!

Δεν είναι για μας η δικαιοσύνη σημαία ευκαιρίας. Εμείς δεν καταγόμαστε από δυναστείες και τζάκια. Καταγόμαστε από εκεί όπου η δικαιοσύνη είναι επιδίωξη, πάθος, κίνητρο ζωής και αγώνα. Από κει και από κείνους που έδωσαν ζωή στο όραμα του δίκιου με το αίμα τους.

Γιατί η Αριστερά και η δημοκρατική παράταξη ήταν παρούσα σε όλους τους αγώνες του έθνους. Και αυτή η Πόλη το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Στους αγώνες για δικαιοσύνη ενάντια σε βασιλιάδες και δυνάστες.
Ενάντια σε κατακτητές και δικτάτορες. Ενάντια σε όσους έβαζαν την ιδιοτέλεια πάνω από το δίκιο του εργαζόμενου λαού.

Η δικαιοσύνη είναι το δικό μας DNA. Αυτό το ξέρουν ακόμα κι εκείνοι που είναι αντίθετοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα κι εκείνοι που μας πολεμούν με όλα τα μέσα.

Και ακριβώς επειδή το ξέρουν, γι’ αυτό μας πολεμούν με όλα τα μέσα, από τα οποία εντιμότερο το ψέμα. Αυτό είναι το όραμα, αυτό είναι το σχέδιό μας. Και αυτό θα σας παρουσιάσω σήμερα.

Συμβόλαιο δημοκρατίας και δικαιοσύνης

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα συμβόλαιο δημοκρατίας και δικαιοσυνης με τον λαό και εξήγησε:

Που θα περιέχει τις δεσμεύσεις της προοδευτικής διακυβέρνησης απέναντι στο λαό. Τη ρεαλιστική, κοστολογημένη, σταθερή πορεία προς μια κοινωνία δικαιοσύνης.

Προς μία δίκαιη Ελλάδα. Προς τη σταθερότητα της δικαιοσύνης. Το σχέδιό μας, λοιπόν, είναι να επαναφέρουμε τη χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

  1. Να καταπολεμήσουμε τις κραυγαλέες ανισότητες.
  2. Να στηρίξουμε τις δυνάμεις της παραγωγής για να παράγει η Ελλάδα περισσότερο πλούτο, που θα κατανέμεται στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.

Χωρίς να μένουν στο περιθώριο εκείνοι που τον παράγουν. Το σχέδιό μας είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο.

Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλής κατάρτισης νέους επιστήμονες. Σε ανθρώπινους και σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής για όλους τους εργαζόμενους, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα
Το σχέδιό μας είναι να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

Να προστατεύσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αλλά και να ενισχύσουμε τους δυναμικούς κλάδους της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, για μια δυναμική και δίκαιη οικονομία, απελευθερωμένη από τα βάρη της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του πελατειακού κράτους.

Το σχέδιό μας, τέλος, είναι να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στη κατοικία, το δικαίωμα κάθε νέου σε ποιοτικές σπουδές, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου σε αξιοπρεπείς συντάξεις, το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας.

Αυτό είναι το σχέδιό μας. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να το κάνουμε πράξη.

Μάθαμε, από τις επιτυχίες, τις δυσκολίες, ακόμα και από τις αστοχίες και τα λάθη μας. Μπορούμε, γιατί έχουμε τους ανθρώπους, την απόφαση, το ήθος, το αναντικατάστατο όπλο της εμπιστοσύνης και της στήριξης στο λαό.

Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι:

Η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι βαθιά δημοκρατική.

  1. Θα κόψει αποφασιστικά τον ομφάλιο λώρο κόμματος και κράτους, μειώνοντας δραστικά τον αριθμό των μετακλητών.
  2. Θα έχει το μικρότερο αριθμό μετακλητών από κάθε ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα.
  3. Θα έχει περισσότερες γυναίκες υπουργούς από κάθε ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα.
  4. Θα πλουτίσει τις γραμμές της με νέες και νέους, με ικανότητες και γνώσεις στο αντικείμενο τους και όχι με γόνους της πολιτικής ελίτ.
  5. Θα έχει το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας από κάθε ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα.
  6. Θα πλαισιώνεται από επιστήμονες, ανθρώπους του Πολιτισμού, ανθρώπους της πρώτης γραμμής στην οικονομία και την κοινωνία.

Δεσμευόμαστε επίσης ότι:

Ως πρώτη πράξη δικαιοσύνης θα καταργήσουμε από τις πρώτες μέρες, με νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη έχουμε ετοιμάσει, όλους τους νόμους και τις διατάξεις, που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη.

Θα βάλουμε έτσι τέρμα :

  1. Στο εργασιακό καθεστώς της ζούγκλας.
  2. Στο πτωχευτικό καθεστώς της λεηλασίας της πρώτης κατοικίας.
  3. Στην ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών.
  4. Στη φορολογική ασυλία των εταιριών που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, το πετρέλαιο και τα είδη πρώτης ανάγκης.
  5. Στα εμπόδια που κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ σε χιλιάδες νέα παιδιά.
  6. Στην πανεπιστημιακή αστυνομία, που θα τη στείλουμε στις γειτονιές για να προστατεύει τους πολίτες από το οργανωμένο έγκλημα.
  7. Στην ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ.
  8. Στη θεσμική απαξίωση των ανθρώπων του πολιτισμού και την υποβάθμιση των πτυχίων τους.
  9. Στη θεσμοθέτηση της παραβίασης του απόρρητου των επικοινωνιών.

Το ξήλωμα όμως των νόμων και των μέτρων της κατάφωρης αδικίας θα είναι μόνο το πρώτο βήμα. Τα επόμενα βήματα, τα πιο σημαντικά και κρίσιμα για τη ζωή των ανθρώπων, είναι αυτά που θα ανοίξουν το δρόμο προς μια κοινωνία ισονομίας και δικαιοσύνης.

Για να μη μείνει η δικαιοσύνη κενός λόγος και όραμα. Να γίνει πράξη.

Και δικαιοσύνη στην πράξη για την κοινωνία σημαίνει:

  1. Πρώτα από όλα άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια.
    Για να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.
  2. Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας. Η ΔΕΗ θα γίνει ξανά δημόσια και θα ηγείται της προσπάθειας να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα.
  3. Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών.
  4. Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας
  5. Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

Δικαιοσύνη στην πράξη για την εργασία σημαίνει:

  1. Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο
  2. Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο
  3. Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  4. Ξεπάγωμα των τριετιών
  5. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
  6. Επανίδρυση του ΣΕΠΕ
  7. Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών

Δικαιοσύνη στην πράξη για την οικονομία σημαίνει:

  1. Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)
  2. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή
  3. Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ
  4. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  5. Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς
  6. 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο
  7. Κανόνες στη λειτουργία των funds
  8. Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.

Δικαιοσύνη στην πράξη για τις συντάξεις σημαίνει:

  1. Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις
  2. Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019
  3. Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ
  4. Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά
  5. Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Δικαιοσύνη στην πράξη για τις μητέρες σημαίνει:

  1. Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.
  2. Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες
  3. Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά

Δικαιοσύνη στην πράξη για τα νέα ζευγάρια σημαίνει:

  1. Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb
  2. Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου
laos_thessaloniki.jpg

Δικαιοσύνη στην πράξη για την Υγεία σημαίνει:

  1. Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας
  2. Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή
  3. Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  4. Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με Εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.

Δικαιοσύνη στην πράξη για την Παιδεία σημαίνει:

  1. 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας.
  2. Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.
  3. Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
  4. Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών
  5. Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Δικαιοσύνη στην πράξη για το κράτος σημαίνει:

  1. Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους που έχει γίνει ανέκδοτο με ένα δημοκρατικό, ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος. Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας. Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων.
  2. Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανής και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
  3. Αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς. Με στόχο να καταπολεμά και όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα.
  4. Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια. Παιχνίδια με την άμυνα της χώρας δε θα ανεχτούμε.

Δικαιοσύνη στην πράξη για τον Πολιτισμό σημαίνει:

  1. Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας
  2. Συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στο χώρο του πολιτισμού.
  3. Μια νέα προοδευτική πολιτική για τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία, ενταγμένα στο σχέδιό μας για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.
  4. Ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Δικαιοσύνη στην πράξη για τα άτομα με αναπηρία σημαίνει:

  1. Ριζική μεταρρύθμιση στο σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και πολλαπλασιασμό των δημόσιων δομών.
  2. Εξασφάλιση προσωπικού βοηθού ή φροντιστή, ανάλογα με τις ανάγκες, ακόμη και σε 24ωρη βάση
  3. Αύξηση της δαπάνης των επιδομάτων αναπηρίας και χορήγησή τους ανεξαρτήτως ηλικιακών κριτηρίων
  4. Όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας να γίνουν προσβάσιμα και ασφαλή για τους ανάπηρους συμπολίτες μας.

Δικαιοσύνη στην πράξη για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στη ζωή, σημαίνει ότι θα θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα γάμου για όλα τα πρόσωπα.

Δικαιοσύνη στην πράξη για τη Δικαιοσύνη σημαίνει:

  1. Ενίσχυση των λειτουργών της και της ανεξαρτησίας τους. Ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.
  2. Επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.
  3. Κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.

Δικαιοσύνη για τη Θεσσαλονίκη

Δικαιοσύνη στην πράξη για τη Θεσσαλονίκη σημαίνει:

  1. Να ολοκληρωθεί επιτέλους και να επεκταθεί το μετρό της πόλης. 4 χρόνια τώρα, το τόσο σημαντικό αυτό έργο υποδομής για την πόλη έχει καταντήσει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκ νέου ανέκδοτο και πεδίο αφαίμαξης δημόσιου χρήματος.
    Θα ήταν ήδη σε λειτουργία χωρίς το σταθμό Βενιζέλου εδώ και τρία χρόνια. Για να εκδικηθούν τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επιτάχυνε δραστικά την υλοποίηση του έργου, εκδικήθηκαν τελικά τους Θεσσαλονικείς.
    Και την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Αποκόλλησαν τα μοναδικά βυζαντινά ευρήματα της Βενιζέλου, τα τεμάχισαν, βίασαν την ιστορία της Θεσσαλονίκης, και είναι αμφίβολο αν θα δούμε μετρό ακόμη και το 2024. Ενώ τρέχουν ήδη σχέδια για ιδιωτικοποίησή του και κωλυσιεργούν την επέκτασή του ανατολικά.

  1. Να ολοκληρωθεί χωρίς καμιά καθυστέρηση το έργο του διαμετακομιστικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου, που έχει κρίσιμη σημασία για την οικονομία της πόλης.
    Η διαγωνιστική διαδικασία είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη το βάλτωσε.
    Κι αυτό μαζί με τις μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές της σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης του λιμανιού ακυρώνουν τον εξωστρεφή εμπορικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια, που προώθησε και με υποδομές αλλά και με διπλωματία ο ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Να ενταχθεί η Θεσσαλονίκη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε εκτός όλα τα δημόσια και κοινωφελή έργα, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ και τα κρίσιμα αντιπλημμυρικά. Ενώ ακυρώθηκαν σημαντικές δομές, όπως ο Φορέας του Θερμαϊκού Κόλπου, που ζητούσε η πόλη για χρόνια και ιδρύθηκε τελικά το 2018. Η πόλη χρειάζεται κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να λύσει χρόνια προβλήματα και να μπορέσει να παίξει το ρόλο της στην περιοχή και ευρύτερα.

Για εμάς φίλες και φίλοι πολίτες της Θεσσαλονίκης το όραμά μας και το σχέδιό μας για τη Θεσσαλονίκη, ξεπερνά τα στενά όρια της δεύτερη μεγάλης Πόλης.
Εμείς θέλουμε τη Θεσσαλονίκη όχι συμπρωτεύουσα της Αθήνας, αλλά Πρωτεύουσα Πόλη της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Για αυτό και δε διστάσαμε να προχωρήσουμε μπροστά και να επιλύσουμε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, τη χρόνια διαμάχη μας με τους Βόρειους γείτονές μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι σήμερα δεν έχουμε μια χώρα σαν τη Λιβυή στα Βόρεια σύνορά μας. Αλλά μια χώρα που αναγνωρίζει πλέον ως ελληνική τη πολιτισμική κληρονομιά των προγόνων μας.

Ο κος Μητσοτάκης, που ως πρωθυπουργός έκανε στροφή 180 μοιρών και στην Ευρώπη εμφανίζεται πλέον και ευτυχώς ως υπέρμαχος της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας, δε ξεχνάμε τι ακρότητες διέπραξε τότε, χέρι χέρι με τους ακραίους εθνικιστές, προκειμένου να κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμη και για εθνική μειοδοσία.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, θέλω από εδώ από τη Θεσσαλονίκη να πω ότι είμαστε περήφανοι που δε κάναμε πίσω αψηφώντας το πολιτικό κόστος, προκειμένου να προωθήσουμε το εθνικό συμφέρον.

Το μήνυμα σε Μητσοτάκη και την «καλωδιωμένη» ηγεσία του στρατεύματος

Και καλώ τον πρωθυπουργό που είχε επι δύο χρόνια καλωδιωμένη την ηγεσία του στρατεύματος, να σταματήσει να κάνει μαθήματα πατριωτισμού στην αριστερά και στη δημοκρατική παράταξη.

Ο Πρωθυπουργός που όταν το Oruc Reis παραβίαζε συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας για τρεις μήνες ως το Καστελόριζο και τη Ρόδο, μας έλεγε ότι το έπαιρνε ο αέρας και ότι δεν μπορούσε να κάνει έρευνες λόγω του θορύβου των πλοίων μας.
Να σταματήσει τα μαθήματα πατριωτισμού στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο πρωθυπουργός που ανέχεται να ανακοινώνει ο Καγκελάριος της Γερμανίας, ότι τα τεθωρακισμένα που μας απέστειλε σε ανταλλαγή με αυτά που εστάλησαν στην Ουκρανία, θα μείνουν στον Έβρο και δεν θα πάνε στα νησιά.
Να σταματήσει τα μαθήματα πατριωτισμού στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Και να γνωρίζει ότι και το τελευταίο ευρώ από τα 14 δις των αμυντικών δαπανών, που δε προβλέπουν ούτε μια βίδα να χτιστεί στην Ελλάδα,
Και το τελευταίο ευρώ θα ελεγχθεί εξονυχιστικά. Διότι με την Εθνική μας άμυνα παιχνίδια δε θα ανεχτούμε.

«Δεν φοβήθηκα ποτέ την σύγκριση»

«Αυτό είναι, σε γενικές γραμμές, είναι το δικό μας συμβόλαιο δημοκρατίας και δικαιοσύνης, που προτείνουμε στον ελληνικό λαό. Αυτό το συμβόλαιο σας καλούμε να υπογράψετε με την ψήφο σας στις εκλογές που έρχονται. Με τη υπερψήφιση και την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτική κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Από τις εκλογές της απλής αναλογικής.

Κι ας μη βιάζονται ορισμένοι να προδικάζουν τις εξελίξεις με βάση της προεκλογικές τακτικές των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Ψάχνοντας και διογκώνοντας τις φυσιολογικές διαφορές ανάμεσά τους.

Το έχω ξαναπεί. Ανάμεσα στις προεκλογικές τακτικές και τις μετεκλογικές εξελίξεις, μεσολαβούν ένα πολύ σημαντικό γεγονός: Οι εκλογές. Οι εκλογές και τα αποτελέσματα των εκλογών και όχι των δημοσκοπήσεων.

Όπως εχθές στην Κύπρο, που έπεσαν πάλι μόνο 12 μονάδες έξω από το τελικό αποτέλεσμα. Και πάλι όλως τυχαίως έπεσαν έξω εις βάρος του υποψήφιου της αριστεράς. Για αυτό πιστέψτε με, όταν σας λέω μη φωνάζετε συνθήματα για την ανατροπή, γιατί η ανατροπή έχει ήδη γίνει, να ξέρετε ότι το εννοώ.

Είμαστε μπροστά, και η καθαρή νίκη μας θα ανοίξει το δρόμο για τη προοδευτική διακυβέρνηση το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική. Δεσμευτήκαμε, λοιπόν, ότι αμέσως μετά την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην κάλπη της απλής αναλογικής θα σχηματίσουμε κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας. Και η πρόσκληση μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου είναι σαφής και έντιμη. Ούτε την κριτική τους προς εμάς ζητάμε να υποστείλουν – όπως δεν την υποστείλαμε και εμείς προς αυτούς-

ούτε είμαστε εμείς αυτοί που διανοηθήκαμε να τους απειλήσουμε ή να τους εκβιάσουμε, όπως αποδεδειγμένα έκανε η ΝΔ. Επαναλαμβάνω με όση δύναμη έχω και από εδώ , από την Θεσσαλονίκη.

ΜΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι Η ΔΕΞΙΑ του κου Μητσοτάκη. Εμείς κάνουμε μονομέτωπο αγώνα , δεν ανοίγουμε μέτωπα με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Από εκεί και πέρα ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στη ιστορία και απέναντι στον ελληνικό λαό.

Στη γραμμή της μάχης για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη καλούμε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Καλούμε όμως και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, ανεξάρτητα αν ανήκει στο κέντρο στην αριστερά, ακόμη και στη δεξιά.

Δεν ζητάμε να καταργήσουμε τις διαφορές μας. Είναι αναγκαίο όμως να προτάξουμε τη μάχη για να απαλλαγεί η χώρα από το καθεστώς Μητσοτάκη. Από τον καθεστωτικό ζόφο που ζούμε. Πριν να είναι πολύ αργά.

Έθεσα τη περασμένη Τετάρτη στο Περιστέρι το διακύβευμα της μάχης που έχουμε να δώσουμε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες ενόψει των εκλογών. Μητσοτάκης ή Δημοκρατία

Θα περίμενα από τη πλευράς της κυβέρνησης να απαντήσουν ότι δεν είναι τα πράγματα έτσι. Ότι δεν οι λέξεις Μητσοτάκης και Δημοκρατία δεν είναι ετερώνυμες. Αντί αυτού όμως μου απάντησαν ότι βάζω το πήχη της σύγκρισης ανάμεσα στο Μητσοτάκη και τη Δημοκρατία, γιατί δε τολμάω να βάλω το πήχη της σύγκρισης ανάμεσα στον Μητσοτάκη και στην αφεντιά μου.

Τους απαντάω:

Τη σύγκριση δε τη φοβήθηκα ποτέ. Άλλος φεύγει τρέχοντας από τις συνεδριάσεις της Βουλής, κλέβοντας το ρόλο του Προεδρείου και κηρύσσοντας τη λήξη των εργασιών πρόωρα για να μην απαντήσουν. Άλλος το βάζει στα πόδια εφτά χρόνια τώρα και αρνείται πεισματικά μια ανοιχτή τηλεοπτική αναμέτρηση εφόλης της ύλης.

Είμαι εδώ, στη διάθεσή σας κύριε Μητσοτάκη. Να συγκριθούμε και να συγκρουστούμε με επιχειρήματα, με αλήθειες και χωρίς υποβολείς, ενώπιος ενωπίω με τον ελληνικό λαό. Μη θαρρείτε όμως ότι το κάνω από αδυναμία που βάζω το πήχη στη δημοκρατία και όχι στην αφεντιά μου. Το κάνω από πλήρη επίγνωση.

Αυτό που διακυβεύεται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι κάτι πιο σημαντικό από τη σύγκριση δύο προσώπων. Γιατι εσείς δεν είστε απλά ένα πρόσωπο.

Αλλά ένα καθεστώς. Ένα καθεστώς που προσβάλει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, ανεξάρτητα σε ποια δικαιολογία ανήκει. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ηττηθεί στις επόμενες εκλογές.

Και θα ηττηθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έρθει πρώτος και με διαφορά. Γιατί πιά όλοι ξέρουμε ότι δίπλα στο δίλλημα: Δημοκρατία ή Μητσοτάκης, υπάρχει και το δίλλημα:

Αισχροκέρδεια ή ΣΥΡΙΖΑ. Και η απάντηση θα είναι συντριπτική. Θα είναι Δημοκρατία. Θα είναι καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι τέλος της αισχροκέρδειας των μεγάλων συμφερόντων. Θα είναι η επιστροφή της δικαιοσύνης, παντού.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Σας καλώ να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μνάχη.

  1. Γιατί είναι μια μάχη για την κοινωνία και την πατρίδα.
  2. Για την αλλαγή που έχει ανάγκη η Ελλάδα.
  3. Για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.

Και είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια μάχη νικηφόρα. Γιατί η αλλαγή είμαστε εμείς. Η αλλαγή είναι ο καθένας από μας.

Θα νικήσουμε».