Ο Ανδρουλάκης κάλυπτε τον Μητσοτάκη στις υποκλοπές, τώρα τον καλύπτει και έναντι του Κ. Βαξεβάνη

Θα περίμενε κανείς από τον επικεφαλής ενός δημοκρατικού κόμματος, να διαχωρίσει τη θέση του από τις ενοχικές αντιδράσεις του συστήματος Μητσοτάκη.

Οι παρακολουθούμενοι από την ΕΥΠ καλωσόρισαν μόλις πρόσφατα το Νίκο Ανδρουλάκη στο κλαμπ. Είχε δικαιωματικά μια θέση, λόγω της «επισύνδεσής» του. Αλλά προτιμούσε να εμφανίζεται κυρίως ως θύμα παρακολούθησης από το Predator, που ουδέποτε υπήρξε. Απλώς απόπειρα έγινε, που δεν απέδωσε.

Η παρακολούθηση του από την ΕΥΠ επί τρίμηνο-ενώ ήταν ευρωβουλευτής και όχι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπως προτιμούσε να προβάλει-διακόπηκεμε την εκλογή του..

Γιατί έγινε αυτή η παρακολούθηση, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Ούτε ο ίδιος επιδίωξε να δοθούν εξηγήσεις. Δεν πήγε στην ΕΥΠ να ζητήσει το λόγο και δεν έκανε ποτέ μήνυση στον Κοντολέων, τον Δημητριάδη και τη Βλάχου.

Δεν ζήτησε καν ενημέρωση για το που βρίσκεται το υλικό της παρακολούθησης. Το οποίο υπάρχει, γιατί η παρακολούθησέ έγινε. Ούτε από την ΕΥΠ δημόσια και επίσημη η δήλωση ότι δεν βρίσκεται σε χέρια τρίτων.

Περίεργα πράγματα. Όπως περίεργο είναι και ότι ως πρόσφατα έλεγε ότι τον παρακολουθούσε το παρακράτος. Πλήρης ανακρίβεια. Τον παρακολουθούσε το επίσημο με υπηρεσία που έχει ως πολιτικό επικεφαλής τον Πρωθυπουργό. Τον οποίο ο ίδιος έβγαζε έξω από την ευθύνη όταν μιλούσε για παρακράτος. Όπως ο Μητσοτάκης μιλούσε για «ρυπαρά δίκτυα».

Στο debate ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε καθαρά πλέον για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. Αλλά αναφερόμενος κυρίως στη δική του περίπτωση υποβάθμιζε τις σημαντικότερες: όπως της στρατιωτικής ηγεσίας και υπουργών..

Στο ίδιο debate ο Μητσοτάκης του έκανε ένα …δώρο, εκθέτοντας ακόμη και τον εαυτό του- αφού ο ίδιος έλεγε ότι δεν επιτρεπόταν να ξέρει: βεβαίωσε ότι δεν υπήρξε εθνικός λόγος παρακολούθησης του Ανδρουλάκη, ούτε αποτελεί εθνικό κίνδυνο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τον παρακολουθούσε. Απλώς δεν υπήρχε εθνικό θέμα. Αλλά η ΕΥΠ μπορεί νομίμως να παρακολουθεί και για άλλους λόγους , όπως είναι η ακραία εγκληματική δραστηριότητα. Από αυτό δεν τον εξαίρεσε ο Πρωθυπουργός. Ούτε του ζητήθηκε.

Τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να πάνε φυλακή όσοι κριθούν ένοχοι από τη Δικαιοσύνη, στην οποία ο ίδιος «έχει εμπιστοσύνη».

Χωρίς επιφυλάξεις και παρότι των ερευνών προΐσταται ο εκλεκτός της κυβέρνησης εισαγγελέας Ντογιάκος- και επί εννέα μήνες δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Μετά το έκανε χειρότερο. Είπε στην Αναστασία Γιάμαλη ότι υπήρχαν ελάχιστες παρακολουθήσεις και τα ονόματα που δημοσιεύτηκαν ήταν «για να θολώσει τα νερά» ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι δημοσιογράφοι. Σαν να μην γνωρίζει ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.

Η βολή πήγαινε κατ ευθείαν στον δημοσιογράφο και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, που σήκωσε το βάρος των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις και έγινε στόχος του συστήματος Μητσοτάκη. Η προσφορά του έχει αναγνωριστεί στο διεθνή χώρο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όταν ο δημοσιογράφος διαμαρτυρήθηκε, κρίνοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να «ρίξει όσο το δυνατόν μικρότερη ευθύνη στον Μητσοτάκη» ανέλαβε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ να τον συκοφαντήσει:

Χαρακτήρισε τον Βαξεβάνη «επικοινωνιακό βραχίονα του ΣΥΡΙΖΑ» και του καταλόγισε ότι «έπρεπε να αισθάνονται ανησυχία, ο ίδιος και οι συν αυτώ, που έχουν αποδειχθεί οι χρυσοί χορηγοί του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις φαιδρότητες που διακινούν για «τοπικά νομίσματα» και ανοχή στις «Δήμητρες». Από την Πόλη έρχομαι και την κορφή κανέλα…

Εδώ κάτι δεν πάει καλά. Ο Ανδρουλάκης μετά την επιλεκτική αντιμετώπιση των κοριών- ακόμη και εκεί που τους υπέστη ο ίδιος-, ώστε να μην φτάνει η ποινική ευθύνη στον Μητσοτάκη, τώρα αθροίζεται, σαν παπαγάλος, με όσους υπερασπίζονται τον απερχόμενο Πρωθυπουργό από τις «συκοφαντίες του Βαξεβάνη».

Θα περίμενε κανείς από τον επικεφαλής ενός δημοκρατικού κόμματος, να διαχωρίσει τη θέση του από τις ενοχικές αντιδράσεις του συστήματος Μητσοτάκη. Αλλά δεν το κάνει. Προφανώς η αναφορά του Κ.Βαξεβάνη ότι «στον κύριο Ανδρουλάκη ήδη έχουν μεταφέρει όσα έχουν καταγράψει οι κοριοί …και αυτό τον κάνει κάπως… ανήσυχο και ασταθή», δεν είναι απλός υπαινιγμός…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR