Ο απροσδόκητος πόλεμος και ένας εφιαλτικός νέος κόσμος: η Ευρώπη χαμένη είτε χάσει είτε κερδίσει ο Πούτιν

Καθώς ο ρωσικός στρατός πολιορκεί το Κίεβο οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως ξυπνάνε από τον ύπνο. Μάλλον είναι “κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» θα πει ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς”. «Έχουμε ξυπνήσει σε έναν διαφορετικό κόσμο», παρατηρεί η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της της ΕΕ, Ζοζέφ Μπορέλ το πάει πιο μακριά όταν λέει πως είναι «η πιο σκοτεινή ώρα της Ευρώπης μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Μάλλον ο Πούτιν οδηγεί σε νέο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά τότε πρωθυπουργός στη Βρετανία ήταν ο Τσώρτσιλ και τώρα είναι ο Μπόρις Τζόνσον.

Ένας αντιστράτηγος θα πει πως «βλέπαμε ότι έρχεται αυτή η επίθεση, αλλά δεν καταφέραμε να την αποτρέψουμε. Δεν καταφέραμε να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες από την προσάρτηση της Κριμαίας”.

Αρχικά οι ΗΠΑ περίμεναν μια “λίγο εισβολή” αλλά ξαφνικά οι Ρώσοι βρέθηκαν έξω από το Κίεβο -λίγο πιο πέρα από τις “λαϊκές δημοκρατίες” που τους είχαν καλέσει. Εύλογα οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αναρωτικούνται αν θα είναι οι επόμενοι στόχοι, όταν η εκπρόσωπος της Ρωσίας τους λέει καθαρά πώς θα είναι οι επόμενοι στόχοι -αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Για πολλούς η 24η Φεβρουαρίου θα μείνει στην ιστορία ως μία μέρα που άρχισε ένας παγκόσμιος πόλεμος καθώς ο Ζελίνσκι κάνει έκκληση για διαπραγματεύσεις και την άλλη μέρα τους αρνείται -καθώς τελικά η Ουκρανία δεν είναι μόνη: οι δυτικές χώρες -ακόμα κι ο Μητσοτάκης στέλνει αμυντικό υλικό με τον Χαρδαλιά- αποφάσισαν να την ενισχύσουν με αμυντικό εξοπλισμό.

Να μετατρέψουν δηλαδή τον περίπατο του Πούτιν -που θα κρατούσε 96 ώρες- σε ένα πόλεμο που θα πάει μακριά -κατά τον Μακρόν- αποφασισμένοι να πληρώσουν και το κόστος. Αλλά πιο ακριβώς θα είναι το κόστος, όταν ακόμη κι αν ο Πούτιν ηττηθεί η Ευρώπη θα είναι χαμένη;

Η επιστροφή της Ιστορίας

H στρατηγική της διάλυσης της ρώσικης οικονομίας -και ίσως η ανατροπή του Πούτιν- θέτει το ερώτημα αν μια ταπεινωμένη Ρωσία δεν θα είναι πιο επικίνδυνη -ενισχύοντας τον Πούτιν που ήδη γελά με τις κυρώσεις -ιδιαίτερα να ισχύει το ότι θα του δεσμεύσουν καταθέσεις που δεν έχει.

Όπως σημείωσε στο εξώφυλλό του το περιοδικό ΤΙΜΕ, ζούμε την «Επιστροφή της Ιστορίας» -που επιστρέφει αμφισβητώντας την υπερδύναμη των ΗΠΑ, αναγκάζοντας την Ευρώπη να κοιτάξει άλλη μια φορά στον καθρέφτη και προβάλλοντας Κίνα και Ρωσία ως τους έτερους πόλους ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

΄΄¨”Θα χτυπήσουμε το ρούβλι, να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές με γιεν, ευρώ, δολάριο, να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον ρωσικό στρατό» λέει ο Μπ΄άιντεν, αλλά μέσα στα θύματα αυτού του πολ΄έμου θα είναι και το δολάριο.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πάρουν μέτρα που θα βλάψουν και τις ίδιες -ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές χώρες- και η δήλωση με βλέμμα μεγαλομανούς εγκληματία του Βλαντιμίρ Πούτιν πως «η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχει δει ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία» μάλλον δεν επιτρέπει να τον αντιμετωπίσουν με ηθικολογίες περί δικαίου.

Αν ηττηθεί ο Πούτιν

Ο Πούτιν είναι σαφής όταν θέλει να διορθώσει τα λάθη της Ιστορίας και του Λένιν και πως “οι παλιές συνθήκες και συμφωνίες δεν είναι πλέον αποτελεσματικές” Και πιο σαφής όταν λέει “αυτό που λέω τώρα δεν αφορά μόνο τη Ρωσία και η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που ανησυχεί για αυτό. Αυτό έχει να κάνει με ολόκληρο το σύστημα διεθνών σχέσεων, και μερικές φορές ακόμη και με τους συμμάχους των ΗΠΑ”.

«Δεν χρειάζεται πλέον να υπακούμε στα έγγραφα που καθόρισαν τα αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως υπογράφηκαν από το ολοκληρωτικό σοβιετικό καθεστώς».

Πιθανόν θα ήταν μια λύση να πάει ο Ζελένσκι σε διαπραγματεύσεις, αλλά ο Πούτιν που έχει ΄ήδη δηλώσει πως “το καθεστώς του Κιέβου θα δικαστεί για «πολυάριθμα αιματηρά εγκλήματα κατά αμάχων» ήθελε να πάει με χειροπέδες.

Είναι μια στιγμή που ξανατίθεται το ερώτημα αν η Ιστορία κινεί τα άτομα ή τα άτομα ΄την Ιστορία που κατά γενική διαπίστωση στην ηγεσία της Ευρώπης βρίσκονται άτομα κατώτερα των περιστάσεων όπως άλλοτε οι νικητές ενός άλλου πολέμου ταπείνωναν την Γερμανία -με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αν με κάποιο τρόπο αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν σταματήσει τώρα ο Πούτιν ως νικητής θα συνεχίσει την πορεία για την ασφάλεια της Ρωσίας τάχα. Κι ως ηττημένος θα είναι πιο επικίνδυνος.

Υ.Γ.: Μέσα σε όλο αυτό το ζοφερό κλίμα ο Μητσοτάκης που σουλατσάρει με χαμόγελο ως ηγέτης της Ευρώπης αποφάσισε να στείλει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία -με αποστολή που θα συνοδεύσει ο Χαρδαλιάς.

Ο Ζελένσκι βρίσκει χρόνο να βοηθήσει τον Σον Πεν στο γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ για τον πόλεμο.

Την ίδια ώρα η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο ανακοινώνει την αναστολή της ιδιότητας του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν ως Επίτιμου Προέδρου της.

Ωραία.