Ο Βαξεβάνης, ο Μητσοτάκης και το Σύνταγμα

Το «Ανοιχτό Παράθυρο» δεν έχει σχέση με την εφημερίδα Documento. Θέλει όμως θέλει να έχει σχέση με την αλήθεια, την ελευθερία και την δημοσιογραφία.

Γι’ αυτό διατυπώνει την απορία του για μια δημόσια καταγγελία που έκανε η συγκεκριμένη  εφημερίδα: ο Πρωθυπουργός θέλει να την κλείσει.

Όχι «θέλει να κλείσει», όπως θα ήταν δικαίωμά του να το επιθυμεί- για ένα μέσο ενημέρωσης που τον επικρίνει- δικαίως ή αδίκως. Αλλά επιχειρεί να την κλείσει …ο ίδιος!

Ειδικότερα ο εκδότης της Κώστας Βαξεβάνης, έγραψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τηλεφωνεί αυτοπροσώπως σε επιχειρηματίες και τους ζητά να κόψουν τη διαφήμιση στο Documento» .

Είναι αδιανόητο και να το σκεφθεί κανείς. Αλλά το λέει ενυπογράφως και φέρει την ευθύνη.

Η εφημερίδα δεν προσκομίζει καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό τους. Δεν αναφέρει καν λεπτομέρειες. Ούτε σε ποιους επιχειρηματίες τηλεφώνησε ο Πρωθυπουργός, ούτε πότε το έκανε  Αναφέρεται μόνο στο αποτέλεσμα: του έκοψαν διαφήμιση.

Συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν είναι ακριβή όσα αναφέρει ο Βαξεβάνης.

Γνωρίζουμε πάντως ότι στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της ΝΔ είχε τη φήμη ότι παρεμβαίνει σε ΜΜΕ, όταν κάτι του προκαλεί δυσφορία. Όχι για να διαμαρτυρηθεί για κάτι όπως είναι εύλογο και στο παιχνίδι των πολιτικών με τα ΜΜΕ. Αλλά.. κατασταλτικά!

Δημοσιεύθηκαν μάλιστα δύο περιπτώσεις: μία στον ραδιοσταθμό Real και μια στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Υπάρχουν και άλλα, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Το  Documento οφείλει να τεκμηριώσει την καταγγελία για την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργό-  δεν αρκεί να το λέει. Γιατί να το κάνει προσωπικά ο ίδιος;

Και η κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς, οφείλει να απαντήσει στην εφημερίδα, για να προασπίσει το κύρος του πρωθυπουργικού αξιώματος.

Είναι φυσιολογική η δυσφορία των πολιτικών απέναντι στα ΜΜΕ, όταν βρίσκονται απέναντί τους. Αλλά είναι φυσιολογικότερη η εφαρμογή του Συντάγματος.

ΥΓ:  Στον παλιό ΔΟΛ αν ένας πολιτικός ζητούσε την απόλυση ενός κλητήρα, για παράδειγμα, ο Λαμπράκης, ο Καραπαναγιώτης ή ο Ψυχάρης, απέλυαν τον πολιτικό.