Ο γερμανικός Τύπος για την ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλ. Τσίπρα

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και γενικότερα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ενόψει της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών στον γερμανικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό.

Στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD φιλοξενήθηκε ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία επισημάνθηκε η ισχνή πλειοψηφία στην Βουλή, η οποία ωστόσο αρκεί -όπως τονίστηκε- προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει να κυβερνά.

«Έτσι ο Τσίπρας νίκησε επίσης και ως εκείνος που πέτυχε και διαπραγματεύτηκε τον συμβιβασμό για το όνομα με τη “Μακεδονία”», αναφέρεται στο ρεπορτάζ που φιλοξενείται ταυτόχρονα στον ιστότοπο του καναλιού.

«Η μοντέρνα, φιλοευρωπαϊκή πορεία του αρέσει σε πολλούς στην Ευρώπη. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον επαίνεσε γι’ αυτό με λεπτομέρειες. Και τώρα ο Τσίπρας έλαβε ξεκάθαρα την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική Βουλή – για την οποία τις τελευταίες δύο εβδομάδες χρειάστηκε να αγωνιστεί μια ακόμη φορά πολύ έντονα», σημειώνει ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός.

Αναφέρεται επίσης στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διευκρινίζοντας ότι απέχει από αυτήν του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Μέρκελ.

Ο ανταποκριτής του καναλιού από την Αθήνα έκανε ακόμη λόγο για «πρόβα» ενόψει της ψηφοφορίας για το όνομα της ΠΓΔΜ και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει πιθανότατα να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Πολλά γερμανικά ΜΜΕ αναπαράγουν την είδηση όπως τη μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από την Αθήνα. «Στο μέλλον η γειτονική χώρα θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Για τους Έλληνες συντηρητικούς και εθνικιστές αυτό δεν αρκεί – κινητοποιούνται εναντίον της (συμφωνίας)», αναφέρεται στο τηλεγράφημα του dpa.

Η εφημερίδα Die Zeit τονίζει ότι ο πρωθυπουργός επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης με μικρή πλειοψηφία και θυμίζει ότι την προηγούμενη εβδομάδα διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός, μετά την αποχώρηση του υπουργού Άμυνας λόγω του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Η Βουλή στην Αθήνα πρέπει τώρα να εγκρίνει τη συμφωνία με τη “Μακεδονία” και να ανοίξει τον δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, τον οποίο εμπόδιζε επί μακρόν η διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας».