Ο Γεωργίου, η Ελλάς, η κρεμάλα και ο ρόλος του Ιούδα

Του Νίκου Γαλάτη

Η δίκη του Γεωργίου στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων είχε από όλα, αλλά την παράσταση έκλεψε το τσούρμο ακροατών που όταν βγήκε η απόφαση -για παράβαση καθήκοντος- φώναξε ‘Ζήτω η Ελλάς”. Την ένταση πυροδότησε η κατάθεση της  Ζωής Γεωργαντά, πρώην στελέχους του ΔΣ που από τις καταγγελίες της οποίας ξεκίνησε η δικαστική έρευνα που κατέληξε στην παραπομπή του.

Η κατηγορία είναι ότι ο Ανδρέας Γεωργίου διόγκωσε τεχνητά το έλλειμμα του 2009, με αποτέλεσμα η χώρα να υπαχθεί σε καθεστώς μνημονίων. Δηλαδή, αν αυτό δεν συνέβαινε η Ελλάδα δεν έμπαινε σε μνημόνια. Όπως υποστήριξε η κ. Γεωργαντά ο Ανδρέας Γεωργίου είχε «άμεσο δόλο», με σκοπό ίδιον ηθικό και υλικό όφελος:

“Ο Γεωργίου ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ηθελε να πάρει θέση μετά στην Goldman Sachs. Αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δεν θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού».

Από την πλευρά του ο Γεωργίου- που δεν καταδικάστηκε γι΄αυτό- μιλώντας στους Financial Times είπε ότι “αισθάνομαι ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο, όπου όλα είναι ανάποδα. Διώκονται αυτοί που παράγουν αξιόπιστες στατιστικές οι οποίες έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από διεθνείς θεσμούς, ενώ αυτοί που ήσαν αντίθετοι και ήταν υπεύθυνοι για ψεύτικα στοιχεία στο παρελθόν την γλυτώνουν».

Ο παραλογισμός φαίνεται σε ένα συλλογισμό που διατύπωσε στο δικαστήριο, όσο οι “διαδηλωτές” φωνάζαν να οδηγηθεί στην κρεμάλα. “«Αν ο υπολογισμός του κυβερνητικού χρέους κριθεί από τα δικαστήρια ότι ήταν λανθασμένος, μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους; Δεν έχει λογική’.

Η παρέμβαση της Κομισιόν ήρθε να επιβεβαιώσει τους συνωμοσιολόγους – που θέλουν κάποιοι να έβαλαν τον Γεωργίου για να μπει στα μνημόνια. Η υπόθεση θα κριθεί πλέον στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και -αλλά και τον Άρειο Πάγο- γιατί όπως θα πει η εκπρόσωπος της, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, «αυτό που έχει για εμάς -την Επιτροπή- σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ να προστατεύεται με βάση το νόμο και παράλληλα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να προστατεύονται με βάση το νόμο. Γι’ αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις».

Σύμφωνα με τους Financial Times, o κ. Γεωργίου καταδικάστηκε παρά το γεγονός ότι ενήργησε σύμφωνα με τον κώδικα της Ε.Ε..  «Ποινές φυλάκισης για τον Έλληνα επικεφαλής στατιστικολόγο που δεν ήθελε να κάνει ζαβολιές» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, κάνοντας λόγο για το δεύτερο στατιστικό σκάνδαλο στην Ελλάδα:

«Το δεύτερο σκάνδαλο συνίσταται στο ότι ο τότε επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Γεωργίου, μετά από απανωτές δίκες τώρα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα με την άποψη του δικαστή, απειλείται με φυλάκιση όποιος δεν “μαγειρεύει” σε πολιτικό επίπεδο τα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπό αυτό το πρίσμα εγείρουν ακόμη περισσότερες αμφιβολίες και τα τωρινά στατιστικά στοιχεία υπό τον νέο επικεφαλής που εξελέγη με την κυβερνητική πλειοψηφία».

Ο Γεωργίου αναλαμβάνει να σηκώσει το βάρος όλων των κυβερνήσεων που οδήγησαν την χώρα στη θέση που έφτανε ένας και μόνο να την οδηγήσει ως προδότης στο γκρεμό. Αν και από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη δίκη του σημασία έχει αυτό που φώναξαν εν χορώ οι αυτόκλητοι μάρτυρες. “Όλοι στην κρεμάλα- Ζήτω η Ελλάς”.

Ο συλλογισμός της εφημερίδας είναι απλός. Αν τα στοιχεία είναι πλαστά, τότε προς τι τα εμβάσματα οικονομικής βοήθειας δισεκατομμυρίων; To “αλλόκοτο” της υπόθεσης επισημαίνει και το τηλεοπτικό δίκτυο NTV: «Ο Γεωργίου αθωώθηκε επανειλημμένα στο παρελθόν από την κατηγορία της διόγκωσης των στατιστικών στοιχείων, αυτήν τη φορά όμως καταδικάστηκε όχι γι’ αυτήν την κατηγορία αλλά για παράβαση καθήκοντος επειδή απέστειλε τα στοιχεία χωρίς να ενημερώσει πρώτα τo Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ.”.

Η λογική των κατηγόρων του Γεωργίου είναι πως η Ελλάδα δεν είχε κανένα πρόβλημα- το έλλειμα ήταν 3-4%- και κάποιοι θέλησαν να το διογκώσουν με δόλο για να μπει η Ελλάδα σε έλεγχο και σε πρόγραμμα λιτότητας.«Είχαμε ένα από τα χαμηλότερα ελλείμματα του 2009. Είχαμε χρέη αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση και μεγάλης διάρκειας» κατέθεσε η κ. Γεωργαντά στο δικαστήριο όσο από το ακροατήριο ακούστηκαν χειροκροτήματα και φωνές: «Προδότες», «κρεμάλα στο Σύνταγμα», «Όλοι μέσα».

H κατήγορος του Γεωργίου αποφαίνεται πώς το έλλειμμα ήταν 4-5% και ότι ο Γεωργίου -αν και φαίνεται να ανέλαβε πέντε μήνες μετά το μνημόνιο- ήταν άνθρωπος φυτευτός από το ΔΝΤ και ήθελε- αυτό το λέει η ίδια- να πάρει θέση στη Γκόλντμαν Σακς. Αλλά για ποιο λόγο το ΔΝΤ να θέλει κάτι τέτοιο, όταν ο Γ. Παπανδρέου, έβαζε «μέσο» τον Στρος Καν για να ενταχθεί;

H υπόθεση παίρνει εδώ πλέον διαστάσεις συνωμοσίας. Η συνωμοσία παίρνει αστυνομικές διαστάσεις αφού – όπως έγραψε η ‘Δημοκραία» στις 20/06/2016 το απόγευμα η καταγγέλουσα  ταξίδευε προς τη Θεσσαλονίκη όταν «στο ύψος της Θήβας, ένα μαύρο τζιπ,  την χτύπησε με δύναμη στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου της και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

“Κάποιοι θέλουν να μου κλείσουν το στόμα. Από ότι έμαθα μέχρι και τον Αλμούνια επιστράτευσαν για να πουν ότι ο Καραμανλής φταίει και ο Παπανδρέου τα έκανε όλα καλά! Το μαύρο αυτό τζιπ με παρακολουθούσε από τον Ωρωπό. Έτρεχα εγώ, “άνοιγε” και αυτός. Πήγαινα πιο αργά, έκανε το ίδιο. Στο ύψος της Θήβας με χτύπησε με δύναμη από πίσω και εξαφανίστηκε βολίδα. Το σοκ ήταν μεγάλο. Δεν πρόλαβα να δω τον αριθμό και εξαφανίστηκε με ταχύτητα μόλις με χτύπησε. 

Σύμφωνα με αυτή την θεωρία οι δυνάμεις που έβαλαν τον Γεωργίου να οδηγήσει τη χώρα στην Τρόικα αποπειρώνται να δολοφονήσουν την βασική μάρτυρα. Ο βουλευτής Νικολόπουλος θα δώσει την δική του εκδοχή στο θέμα: «Η «Ζωή ζει» γιατί είναι ταγμένη να θρέψει την ελπίδα ότι θα έρθει η ώρα που θα πληρώσουν τα πιράνχας του ντόπιου και ξένου οικονομικού κατεστημένου για τα οικονομικά τους εγκλήματα σε βάρος ενός ολόκληρου λαού. “Έντρομοι και κάθιδροι οι μηχανορράφοι της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας, αλλά και προκλητικοί και ασύδοτοι, προσπάθησαν μάταια να φιμώσουν την φωνή της αλήθειας».

Όπως φαίνεται η Ελλάδα δεν είχε πρόβλημα, αλλά «ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση και μεγάλης διάρκειας». Μια βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «η υπόθεση έχει προκαλέσει την οργή οικονομολόγων και στατιστικολόγων ανά τον πλανήτη, που θεωρούν ότι ο κ. Γεωργίου έχει καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος για τους πολιτικούς της Ελλάδας, οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης της χώρας ή την ιδιοκτησία του αμφιλεγόμενου επταετούς προγράμματος δημοσιονομικής και δομικής προσαρμογής».

Η υπόθεση θα έχει και συνέχεια στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ο Γεωργίου- ατυχώς γι΄αυτόν γραφειοκράτης του ΔΝΤ- έχει αναλάβει το ρόλο του Ιούδα σε μια ερμηνεία της Ιστορίας, όπου η Ελλάδα σταυρώνεται, όχι από δικά της λάθη, από κάποιον άλλο -που φταίει πάντα γι΄αυτήν. Δεν χρειαζόταν μνημόνια, ούτε έφταιγαν τα δάνειά της. Όλα πήγαιναν καλά, ώσπου εμφανίστηκε ο Ιούδας. Απομένει να δούμε σ΄αυτήν την ιστορία ποιος αποπειράθηκε να δολοφονήσει την βασική μάρτυρα κατηγορίας, που ήξερε καλύτερα από τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, τον Φυτευτό, ποια ήταν τα ελλείμματα.

Μικρή σημασία έχουν μερικές λεπτομέρειες όπως ότι ο Ιούδας ανέλαβε, αφού είχε σταυρωθεί ο Χριστός. Ούτε το αν η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα γιατί η διάσωση χρειάστηκε -και πού πήγαν, γιατί χρειάστηκαν- τόσα λεφτά. Ο Γεωργίου αναλαμβάνει να σηκώσει το βάρος όλων των κυβερνήσεων που οδήγησαν την χώρα στη θέση που έφτανε ένας και μόνο να την οδηγήσει ως προδότης στο γκρεμό. Αν και από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη δίκη του σημασία έχει αυτό που φώναξαν εν χορώ οι αυτόκλητοι μάρτυρες. “Όλοι στην κρεμάλα- Ζήτω η Ελλάς”.