FRESH

Ο δρόμος προς τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Αλέξανδρου Ζέρβα

Ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα ένα πρώτο σχέδιο αναθεώρησης, το οποίο επεξεργάστηκε ομάδα νομικών και πολιτικών επιστημόνων με συντονιστή τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Παράλληλα, πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η σχετική δημόσια διαβούλευση, την οποία είχε αναλάβει Επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης, καλλιτεχνών, πανεπιστημιακών κι επικεφαλής τον κοσμήτορα της σχολής Πολιτικών Επιστημών, Μιχάλη Σπουρδαλάκη.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το τελικό πλαίσιο των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Την τελική έγκριση όσον αφορά στο περιεχόμενο της αναθεώρησης θα δώσει η επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία.

Πηγές με γνώση όσον αφορά στις λεπτομέρειες της εν εξελίξει διαδικασίας επεσήμαιναν μιλώντας στο Tvxs.gr ότι «έχουν ανοίξει πολλά ζητήματα με βάση και την προηγούμενη επεξεργασία που έχει γίνει, ενώ μέχρι στιγμής, έχουν αποκρυσταλλωθεί και συγκεκριμένες προτάσεις». Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως με δεδομένο ότι «στην παρούσα φάση απαιτείται αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι απαραίτητη στα συγκεκριμένα ζητήματα η συναίνεση εκ μέρους κομμάτων της αντιπολίτευσης ή κι ανεξάρτητων βουλευτών».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Tvxs.gr, οι βασικές πτυχές της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να είναι οι εξής:

  • Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Πιο συγκεκριμένα, θα προβλέπεται πως εφόσον αποβούν άκαρπες οι δυο πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή -αποτύχει δηλαδή κάποιο από τα προτεινόμενα πρόσωπα να συγκεντρώσει την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία-, η εκλογή θα γίνεται απευθείας από το λαό με τους ίδιους υποψηφίους.
  • Καταργείται το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών
  • Ορίζονται τα οκτώ χρόνια ως ανώτατο χρονικό πλαφόν για τις βουλευτικές θητείες αλλά και για όλες τις θέσεις αιρετών
  • Περιορίζεται δραστικά η ισχύς της βουλευτικής ασυλίας, η οποία θα αφορά μόνο σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την άσκηση κοινοβουλευτικών καθηκόντων. Υπάρχει πάντως και το ενδεχόμενο να προταθεί η πλήρης κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας
  • Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας φαίνεται πως προωθείται ο προσδιορισμός των «διακριτών ρόλων» ανάμεσα στους δυο θεσμούς
  • Θα υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για την ενίσχυση της διενέργειας δημοψηφισμάτων για κρίσιμα ζητήματα
  • Κεντρικό πυλώνα των προτάσεων θα αποτελεί η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων,  με αιχμή τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά και το δικαίωμα στην απεργία, καθώς θα μπουν φραγμοί στη δυνατότητα ανταπεργίας ή πολιτικής επιστράτευσης
  • Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με τα κοινωνικά δικαιώματα, καθώς στις προτάσεις θα προβλέπεται ισχυρή προστασία της δωρεάν πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών σε κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό κι η ενέργεια, καθώς στην Παιδεία αλλά και την Υγεία.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS