FRESH

Ο εκλογικός σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα

Της Νικόλ Λειβαδάρη

Το δεδομένο είναι πως μετά τις Πρέσπες, το «προσύμφωνο» με τον αρχιεπίσκοπο για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, και την χθεσινή ψήφιση του νόμου για την επιστροφή 800 εκατομμυρίων ευρώ στους ένστολους είναι απολύτως καθαρά τα πολιτικά όπλα με τα οποία θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εκλογική ανατροπή – κι, ενδεχομένως, είναι καθαρά και τα πρώτα προεκλογικά συνθήματα. «Η αριστερά που αποκαθιστά τις μνημονιακές αδικίες – η αριστερά που δίνει λύσεις» ήταν, άλλωστε, και τα δύο εύγλωττα μηνύματα που έστειλε ουσιαστικά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με την διπλή χθεσινή του εμφάνιση,  στην Βουλή αλλά και στην τηλεόραση του Alpha.

Οι 10.000 προσλήψεις

«Φέρνουμε αντίμετρα χωρίς μέτρα, πάει καλά η οικονομία, στη ΔΕΘ είχα εξαγγείλει μέτρα 750 εκατομμυρίων και τώρα πάμε στα 900 εκατομμύρια. Θα κάνουμε προσλήψεις εκεί που πονάει η ελληνική κοινωνία», δήλωσε στην συνέντευξη του στον Alpha, για να προσθέσει ότι μετά την συμφωνία με την Εκκλησία για την αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος, «η Πολιτεία κερδίζει ότι θα αποδεσμευθούν 10.000 θέσεις υπαλλήλων». Οι θέσεις αυτές, όπως είπε, «θα προκηρυχθούν άμεσα το 2019 για να ξεκινήσουν το 2020».

Λίγο νωρίτερα στην Βουλή, έλεγε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης «θα λέτε «Ναι σε όλα», όπως λέγατε στα Μνημόνια, και σύντομα θα ψηφίσετε και την μη περικοπή των συντάξεων». Και επιβεβαίωνε και την τακτική της κυβέρνησης – ήτοι, την κατάθεση όλων των φιλολαϊκών μέτρων της ΔΕΘ σε ξεχωριστά νομοσχέδια και με ονομαστικές ψηφοφορίες, προκειμένου να πιεστεί και να εκτεθεί η αντιπολίτευση.

Εν ολίγοις, ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει την επιχείρηση της «ολικής εκλογικής επαναφοράς» του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο βαριά χαρτιά: Την δυνατότητα να διανείμει άμεσα το πρώτο μεταμνημονιακό κοινωνικό μέρισμα, με την μορφή είτε ελαφρύνσεων είτε των απευθείας παροχών και προσλήψεων, και το προφίλ της υπεύθυνης και τολμηρής πολιτικής δύναμης που έχτισε η κυβέρνηση μέσα από τις πρωτοβουλίες λύσης στο μακεδονικό και το εκκλησιαστικό.

Το «δόγμα Πολάκη»

Εάν σ’ αυτά τα δύο προστεθεί και η – δεδηλωμένη – πρόθεση του Μαξίμου να φθάσει μέχρι τέλους την υπόθεση της «πολιτικής κάθαρσης» γίνεται σαφές και το τρίπτυχο μέσα στο οποίο θα κυλήσει η, σκληρή, αντιπαράθεση των επόμενων μηνών. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι στην χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός επέλεξε να υιοθετήσει και το λεγόμενο «δόγμα Πολάκη», καίτοι απέφυγε επιμελώς να ταυτιστεί με την επίμαχη φράση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ότι «πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή». «Εάν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε προχωρώ σ΄αυτό το δόγμα. Δεν υπάρχει ατιμωρησία σ’ αυτό τον τόπο», είπε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο εγκλωβισμός του Κ. Μητσοτάκη

Aπέναντι σ’ αυτήν την στρατηγική, η ΝΔ καταλογίζει στην κυβέρνηση «ψηφοθηρικές, προεκλογικές παροχές», και μιλά για «συριζοποίηση» των θεσμών και «ποινικοποίηση» της πολιτικής ζωής. Το προφανές όμως είναι πως η ΝΔ βρίσκεται εγκλωβισμένη και αναγκασμένη να υπερψηφίζει το φιλολαϊκό «πακέτο Τσίπρα», έχει έλλειμμα εναλλακτικού αφηγήματος, κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πρόβλημα παρέμβασης και χάραξης δικής του πολιτική ατζέντας.
Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να επενδύει και να ποντάρει στο «ατύχημα» – κατά προτίμηση, ένα ατύχημα με υπογραφή Πάνου Καμμένου – και προσβλέπει στην επίσπευση των εκλογών, πριν προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει δημοσκοπικές δυνάμεις.

Επ’ αυτού, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε χθες πως σκοπεύει να «φθάσει έως την τελευταία μέρα» της κυβερνητικής θητείας και «να πάρει και τις 20 ημέρες που προβλέπει το σύνταγμα». Το εάν θα το πράξει ή απλώς… παίζει με τα νεύρα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα φανεί μετά τις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου. Μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, ωστόσο, το μόνο άλλο χρονικό σημείο που συζητείται ως ρεαλιστικό για προσφυγή στις κάλπες, πλην του επόμενου φθινοπώρου, παραμένει ο Μάιος – και, δη, και με συγκεκριμένη ημερομηνία, την 19η Μαίου…

ΑΠΟ ΤΟ TVXS